Φεστιβάλ / Βραβεία

Syros International Film Festival 2015: Βραβεία, σαΐτες, βραδινές βουτιές!

στα 10

Επίσημη λήξη για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου με τις σαΐτες - βραβεία στα διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και την υπόσχεση για ένα βραδινό μπάνιο. [Ανταπόκριση: Μύριαμ Φώτου]

Contributor
Syros International Film Festival 2015: Βραβεία, σαΐτες, βραδινές βουτιές!

Η ουσιαστικά τελευταία μέρα (από άποψη διαγωνιστικού ενδιαφέροντος) του Φεστιβάλ ξεκίνησε χτες με την προβολή της ενότητας «Μικρά και Παραθαλάσσια», η οποία συμπεριελάμβανε τις παρακάτω ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίζονταν για τη Ροζ Σαΐτα.

  • Μορφές που χαράζει στο μαχαίρι ο χυμός των μπανανόδεντρων (Ζουάνα Πιμέντα, 2014, Πορτογαλία, 16’)
  • Λευκό Σεντόνι (Σόνια Λίζα Κέντερμαν, 2014, Ελλάδα, 14’)
  • Προσευχή του Πολέμου (Ρίτσαρντ Γουΐμπι, 2015, Κύπρος/ΗΠΑ, 17’)
  • H αρχή της συνέργειας (Κωνσταντίνος Στάθης, Βασιλεία Κουτσιανά, Ελένη Γκολφινοπούλου, 2014, Ελλάδα, 14’)
  • Μάσκες (Αμιτάι Άρνον και Έστερ Μπάιτς, 2015, Ισραήλ, 12’)

Ιδιαίτερα εντύπωση μας έκανε η πρώτη, η οποία με ένα πολύ επιβλητικό και αργό ρυθμό, σαν το φως ενός φάρου που περιστρέφεται, φώτισε διαφορετικά ενσταντανέ και αποικιακές μνήμες μέσα από καρτ ποσταλ των δεκαετιών '60 και '70 μεταξύ της Μαδέρας και της Μοζαμβίκης.


Αντίστοιχα μας άγγιξε και η ελληνική συμμετοχή της Σόνια Λίζα Κέντερμαν για μια γυναίκα (εξαιρετική η Κωνσταντίνα Τακάλου) η οποία παραμένει στην άκρη της εθνικής οδού στα όρια της Θήβας με κάποια υπάρχοντα σε ένα σεντόνι. Περαστικοί ταξιδιώτες, αρχετυπικοί χαρακτήρες όπως μας εξήγησε η Σόνια στην κουβέντα μας μετά, την παρατηρούν, τη βρίσκουν απειλητική, την προσπερνάνε.


Διαβάστε περισσότερα για το Syros International Film Festival 2015:

Τα βραβεία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Σύρου

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή λήξης και ... οι σαΐτες της! Ροζ και λευκή σαΐτα είναι τα βραβεία του φεστιβάλ για τις μικρού και μεγάλου μήκους αντίστοιχα.

Σχεδιάσμενα από την εικαστικό Πάκυ Βλασσοπούλου και κατασκευασμένα με μάρμαρο από τον γλύπτη Γιώργο Παλαμάρη, ο στόχος ήταν "να δημιουργηθεί ένα βραβείο που αντιπροσώπευε το παρόν αλλά εμπεριείχε και το παρελθόν" μέσα από τις παιδικές μνήμες παιχνιδιού αλλά και την ενήλικη επιθυμία για ανάταση. Το μάρμαρο επιλέχθηκε σαν υλικό συνδεδεμένο με την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Ερμούπολη.

Syros International Film Festivla 2015 Awards

Η Ροζ Σαΐτα απονεμήθηκε λοιπόν στη Σόνια Λίζα Κέντερμαν για το «Λευκό Σεντόνι». Ακολουθώντας μάλλον τη πολυβραβευμένη πορεία της προηγούμενης μικρού μήκους της ιδίας «Νικολέτα», η Σόνια Λίζα Κέντερμαν βρίσκεται στην προετοιμασία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της, Ράφτης, την οποία θα περιμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον.

Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Η Λευκή Σαΐτα για τα μεγάλου μήκους Ντεμπούτα απονεμήθηκε στον Μισάουα Τακούγια για την «Ιστορία στο Τσιγκασάκ»ι, όπως είχαμε υποθέσει στην χθεσινή ανταπόκριση μας.

Chigasaki<em>Story</em>Still 607

Σήμερα μετά την προβολή της ταινίας-έκπληξη στα Αστέρια, ακολουθεί το πάρτυ λήξης, ίσως και βραδινό μπάνιο, στο μπαρ του μώλου Βαπόρια. Και του χρόνου!

Διαβάστε περισσότερα για το Syros International Film Festival 2015:

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου διεξάγεται φέτος από τις 3 έως και τις 12 Ιουλίου. Διαβάστε τα πάντα για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο επίσημο site της διοργάνωσης.