Buzz

Διαβάζοντας από την αρχή το «Σύγχρονο Κινηματογράφο» και το «Φιλμ»

στα 10

Το σύνολο των τευχών του θρυλικού περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος και του πρωτοπόρου «Φιλμ» βρίσκονται πλέον διαθέσιμα για δωρεάν μαθήματα... σινεμά.

Διαβάζοντας από την αρχή το «Σύγχρονο Κινηματογράφο» και το «Φιλμ»

Από τις ωραιότερες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο αρχειακό, η ψηφιοποίηση των τευχών του Σύγχρονου Κινηματογράφου και του Φιλμ αποτελεί ένα πολύτιμο μάθημα σινεμά, δημοσιογραφίας, κριτικής και... γραφής, αλλά και μια ιδανική επιστροφή σε εποχές που η θεωρητική γύρω από την τέχνη του σινεμά έπαιζε το δικό της διακριτό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου παγκοσμίως, αλλά και εντός συνόρων.

Η έκδοση του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος» ξεκίνησε εν μέσω δικτατορίας τον Σεπτέμβριο του 1969. Διευθυντής του περιοδικού ήταν ο Βασίλης Ραφαηλίδης που μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και κάποια άλλα ανήσυχους δημιουργούς, διανοούμενους, κριτικούς και θεωρητικούς του σινεμά (πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από το περιβάλλον της Σχολής Σταυράκου) που βρίσκονταν σε επαφή με τις σύγχρονες τότε σχολές, τάσεις και προσεγγίσεις (ιδεολογικές και αισθητικές) του σινεμά, έστησαν τον «Σύγχρονο Κινηματογράφο» μετά από έντονες ζυμώσεις και συζητήσεις εν μέσω χούντας.

σύγχρονος

Οπως αναφέρει και η ομάδα εργασίας της ψηφιοποίησης.

Εχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των τευχών του Σ.Κ. σε μορφή pdf (πρώτη περιόδος 1969-1973 : τ.1 - τ.28 και δεύτερη περίοδος 1974-1984 τ.1 - τ. 36). Υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στα μεταδεδομένα κάθε τεύχους, καθώς και αναζήτηση ανά τεύχος ή περίοδο. Το περιεχόμενο του πεδίου "Περιεχόμενα" έχει παραχθεί αυτόματα με την διαδικασία οπτικής αναγνώρισης από το πρωτότυπο πολυτονικό κείμενο και έχει λάθη.

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα όπου βρίσκονται τα τεύχη του Σύγχρονου Κινηματογράφου.

σύγχρονος

Μέρος της ίδιας ψηφιοποιήσης και τα τεύχη του «Φιλμ» του Θανάση Ρεντζή που ιδρύθηκε το 1974 σε συνεργασία με τον Θανάση Καστανιώτη. Το Φιλμ ήταν όπως ανέφεραν οι δημιουργοί του Περιοδική Εκδοση Ανάλυσης και Θεώρησης του Κινηματογράφου, με σκοπό την θεωρητική σπουδή της 7ης Τέχνης και με έμφαση στις Πρωτοπορίες και τον Πειραματισμό.

Το 1974 ιδρύει με τον Θανάση Καστανιώτη το περιοδικό ΦΙΛΜ [Περιοδική Έκδοση Ανάλυσης και Θεώρησης του Κινηματογράφου], με σκοπό την θεωρητική σπουδή της 7ης Τέχνης και με έμφαση στις Πρωτοπορίες και τον Πειραματισμό, το οποίο και διηύθυνε ως 1986, δημοσιεύοντας πάνω από 6.000 σελίδες θεωρητικών κειμένων. Το τελευταίο του τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1986.

Βρείτε εδώ τα ψηφιοποιημένα τεύχη του «Φιλμ»

φιλμ