Φεστιβάλ / Βραβεία

H Ισπανία στέλνει το «The Good Boss» στα Οσκαρ κι όχι τις «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

στα 10

20 χρόνια μετά από μια ανάλογη παράλογη κίνηση, η ιστορία επαναλαμβάνεται με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

H Ισπανία στέλνει το «The Good Boss» στα Οσκαρ κι όχι τις «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

To 1999 η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ολα για τη Μητέρα Μου» ήταν η επίσημη επιλογή της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ (πλέον Διεθνούς Ταινίας), η οποία κατάφερε να κερδίσει και το πολυπόθητο βραβείο. Τρία χρόνια μετά η ίδια ισπανική επιτροπή επέλεξε να μη στείλει την ταινία του Αλμοδόβαρ «Μίλα της» στα Οσκαρ και αντ’ αυτής να στείλει τη ταινία του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα «Los Lunes al Sol», η οποία τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει υποψηφιότητα.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ισπανία αποφάσισε φέτος να μη στείλει στα Οσκαρ την ταινία του Αλμοδόβαρ «Παράλληλες Μητέρες», η οποία έκανε την πρεμιέρα της φέτος στο Φεστιβάλ της Βενετίας και κέρδισε όχι μόνο διθυραμβικές κριτικές με ολόκληρη την αίθουσα στο Λίντο της Ιταλίας να χειροκροτά για 9 συνεχόμενα λεπτά αλλά και την πρωταγωνίστριά του Πενέλοπε Κρουζ να κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, αλλά την κωμωδία «The Good Boss» σε σκηνοθεσία πάλι του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα και με πρωταγωνιστή τον σύζυγο της Κρουζ, Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Διαβάστε ακόμα: Το τρέιλερ για τις «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ βλέπεται... μ' έναν πόνο

Parallel Mothers

Περιπλέκοντας ίσως τα πράγματα περισσότερο είναι πως η Κρουζ είχε μια σοβαρή πιθανότητα να είναι υποψήφια για το Α’ Γυναικείο Ρόλο, κάτι που είχε καταφέρει το 2007 με την ταινία του Αλμοδόβαρ «Volver» (η οποία ήταν και υποψήφια για Ξενόγλωσση Ταινία). Δυο χρόνια πριν η ταινία «Πόνος και Δόξα» κατάφερε να κερδίσει μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας αλλά το έχασε από τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο.

Πάντως από όλες τις φορές που Ισπανία έχει στείλει ταινίες του Αλμοδόβαρ στα Οσκαρ, έχει καταφέρει να κερδίσει μια φορά και άλλες δυο ταινίες του να είναι υποψήφιες. Η τελική ημερομηνία κατάθεσης ταινία για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας είναι η 1η Νοεμβρίου με την Ελλάδα να προτείνει το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.