Ο Ιούλιος που μας πέρασε είχε μεγάλες επιτυχίες στο box office. Ταινίες-φαινόμενα όπως «Barbie» και «Oπενχάιμερ» κυριάρχησαν στο παγκόσμιο box-office, αλλά στην Αμερική, το συντηρητικό δράμα δράσης «Sound of Freedom» έκανε επίσης θραύση, και κατάφερε να αναδειχθεί τρίτο στο box office.
Παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε εν μέρει μέσω crowdfunding και διανεμήθηκε από τη μικρή εταιρεία streaming Angel Studios, η ταινία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες και ξεπέρασε ακόμα και πολυαναμενόμενες ταινίες όπως «O Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» και «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο» στο box office. Ωστόσο, η εντυπωσιακή πορεία της ταινίας στο box office συνοδεύτηκε από πολλές αντιφάσεις και συνδέσεις με θεωρίες συνωμοσίας.
Το «Sound of Freedom» εστιάζει στον Τιμ Μπάλαρντ, τον ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού κατά του εμπορίου λευκής σαρκός «Operation Underground Railroad». Η ταινία ακολουθεί μια φανταστική εκδοχή του Μπάλαρντ (που υποδύεται ο Τζιμ Καβίζελ) καθώς εργάζεται για τις Ερευνητικές Εργασίες Εσωτερικής Ασφάλειας. Φτάνοντας στα όριά του από εμπόρους λευκής σαρκός, ο Μπάλαρντ της ταινίας καταλήγει να ταξιδεύει μόνος του σε όλο τον κόσμο για να σώσει την μικρή αδελφή ενός αγοριού που προηγουμένως είχε σώσει.
Η ταινία δηλώνει ότι είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, αλλά η Κρίστεν Εϊμπραμς, ανώτερη διευθύντρια κατά του εμπορίου λευκής σαρκός στο Ινστιτούτο ΜακΚέιν, επισημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ταινίας είναι φανταστικό. Αναφέρει ότι ακόμη και ο πραγματικός Τιμ Μπάλαρντ θα επιβεβαίωνε την ανακρίβεια ορισμένων στοιχείων, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της ταινίας, που δηλώνει είναι «καθαρά φαντασία».
Μία από τις πιο αρνητικές κριτικές της ταινίας βρίσκεται στην απεικόνιση της εμπορίας ανθρώπων. Η Εϊμπραμς υποστηρίζει ότι η απεικόνιση των ταξιδιών του Μπάλαρντ στην Κολομβία για διασώσεις δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα της εμπορίας. Επισημαίνει ότι πολλά παιδιά γνωρίζουν τους δουλέμπορους τους και παγιδεύονται λόγω παραγόντων, όπως αστάθεια της στέγασης ή οικονομικών δυσκολιών, και πως η διάσωσή τους είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση από τις δραματικές, αιματοβαμμένες επιδρομές που παρουσιάζει η ταινία.
Παρόλα αυτά, η ταινία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, αποφέροντας εντυπωσιακά 181 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες από την κυκλοφορία της στις 4 Ιουλίου, έναντι ενός προϋπολογισμού 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η επίδοση την τοποθετεί μπροστά από πολλά υποσχόμενες ταινίες όπως «Indiana Jones» (174 εκατομμύρια δολάρια) και το «Επικίνδυνες Αποστολές» (168 εκατομμύρια δολάρια). Σύμφωνα με τον CEO της Angel Studios, Νιλ Χάρμον, η ταινία ήταν τόσο κερδοφόρα, που οι χορηγοί που συνέβαλαν μέσω crowdfunding έλαβαν ένα χρηματικό ποσό 1,20 δολαρίων για κάθε δολάριο που επένδυσαν. Επιπλέον, η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει σε 21 διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές τις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ακόμα ανακοίνωση, ωστόσο, πως περιλαμβάνεται η Ελλάδα σε αυτές.
Πέρα από τις ανακρίβειες του, η επιτυχία του «Sound of Freedom» έχει επίσης σκιαστεί από σκάνδαλα και θεωρίες συνωμοσίας. Ο Τζιμ Καβιζέλ, αστέρας της ταινίας, έχει υποστηρίξει στοιχεία της θεωρίας QAnon, συμπεριλαμβανομένης της αποδεδειγμένα ψευδούς διαβεβαίωσης ότι τα παιδιά που έχουν εμπορευτεί στερούνται το αίμα τους προς «αναζωογόνηση» των πλουσίων ελίτ. Η προώθηση αυτών των ιδεών από τον Καβιζέλ σε συνέδρια όπως το «Health and Freedom Conference» και το «For God & Country: Patriot Double Down» έχει προκαλέσει έντονο διάλογο.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή του για την ταινία, διοργανώνοντας μια ιδιωτική προβολή στο golf club του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου ήταν παρόντες τόσο ο Καβιζέλ όσο και ο πραγματικός Τιμ Μπάλαρντ. Η ομάδα του Τραμπ κατηγορεί τα «φιλελεύθερα μέσα» ότι αρνούνται να αξιολογήσουν την ταινία, ρίχνοντας παραπάνω λάδι στην φωτιά. Η σύλληψη ενός από τους χορηγούς της για απαγωγή ανηλίκου, το έγκλημα το οποίο καταδικάζει η ταινία, λίγο μετά την κυκλοφορία της δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση.
Κατηγορίες που ισχυρίστηκαν ότι ο διανομέας της ταινίας, AMC, έκανε σαμποτάζ τις προβολές της ταινίας, διακόπτοντας τον κλιματισμό, τον φωτισμό και τις προβολές απορρίφθηκαν από τον CEO της AMC, Aνταμ Aρον. H εταιρία διανομής της ταινίας, Angel Studios, πήρε απόσταση από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας και επιβεβαίωσε τη θετική της συνεργασία με την AMC. Επιπλέον, ένα tweet που υποστήριζε ότι σε ποτά που σερβίρονται σε θεατές της ταινίας είχαν προστεθεί «νανο-ρομπότ» αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν αστείο ενός Καναδού κωμικού, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν υπάλληλος της AMC, όταν εξελίχθηκε σε μια σοβαρή θεωρία συνομωσίας από θεατές.
Το «Sound of Freedom» έχει πάρει μέχρι στιγμής ανάμικτες κριτικές από τους κριτικούς. Αυτή τη στιγμή κατέχει μια μέτρια βαθμολογία 67% στο Rotten Tomatoes. Ο Οουεν Γκλάιμπερμαν του Variety έγραψε θετική κριτική, αναγνωρίζοντας τις αντιφάσεις που περιβάλλουν την ταινία αλλά εκτιμώντας την απεικόνιση ενός επίκαιρου ζητήματος. Ωστόσο, ο Γκλεν Κένι του The New York Times αναφέρθηκε στην απουσία ηθικής σκηνών που περιλαμβάνουν ηθοποιούς-παιδιά να αναπαριστούν ανατριχιαστικά συμβάντα, ενώ ο Μάιλς Κλι του Rolling Stone κατέκρινε αυστηρά την ταινία για την ανάρμοστη αντιμετώπιση.