Επειτα από έξι ημέρες συναρπαστικών αισθητικών, φορμαλιστικών και θεωρητικών αναζητήσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έληξε χτες θριαμβευτικά, μετατρέποντας σε ένα μοναδικό υπαίθριο σινεμά τον Ταρσανά, το ιστορικό ναυπηγείο του νησιού, όπου οι εικόνες των τελευταίων προβολών της φετινής διοργάνωσης ξεδιπλώθηκαν με φόντο τα σκαριά των πλοίων.
Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.
(φωτό: Μυρτώ Τζίμα)
Και μπορεί το Φεστιβάλ να μην έδωσε μία μοναδική και σαφή απάντηση στο βασικό ερώτημα που καθόρισε τη φετινή του θεματική («Is it real?»), πυροδότησε, όμως, για ακόμα μια φορά, κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό μέσα από τις επιλογές του ίδιου του προγράμματός του (ίσως το καλύτερο που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα): έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στην αληθινή ζωή και τη φαντασία, τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, το πειραματικό και το αφηγηματικό, αναδεικνύοντας πάνω απ’ όλα την ικανότητα του σινεμά να δημιουργεί τη δική του εναλλακτική πραγματικότητα.
Και για την τελευταία του μέρα, το Φεστιβάλ κράτησε ίσως το καλύτερο: την προβολή σε εξαιρετική ψηφιακή κόπια της εμβληματικής βωβής ταινίας «People on Sunday» («Menschen am Sonntag», 1930) των Ρόμπερτ Σίοντμακ και Εντγκαρ Τζ. Ούλμερ (με τη συνεργασία του Φρεντ Τσίνεμαν και σενάριο του Μπίλι Γουάιλντερ), ένα πρωτοποριακό υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, και καρπό της μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα σε μια παρέα ταλαντούχων Γερμανών κινηματογραφιστών οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα θα κατακτούσαν το Χόλιγουντ.
Ενα απροσδόκητα μοντέρνο και υπαινικτικά αισθησιακό φιλμ, το «People on Sunday» ακολουθεί τέσσερις χαρακτήρες σε μια σύντομη κυριακάτικη εκδρομή στην εξοχή, όπου θα περάσουν μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, φλερτ και ανέμελων παιχνιδιών, πριν τους καταπιούν και πάλι οι υποχρεώσεις, οι τετριμμένες συνήθειες και η πεζή καθημερινότητα.
Με τους Μάικ Κούπερ και Νάντα Ελ Σάζλι (τους οποίους είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε σε ανάλογες live performances και τις προηγούμενες μέρες του Φεστιβάλ) να αναλαμβάνουν τη ζωντανή ηχητική επένδυση του βωβού φιλμ, με τρόπο που υπογράμμιζε το παιχνιδιάρικο ύφος της, η ταινία έμοιαζε εν τέλει να συνοψίζει και την ίδια τη φύση του Φεστιβάλ της Σύρου: μια σπάνια κινηματογραφική απόδραση γεμάτη εκπλήξεις και παραγνωρισμένες απολαύσεις των οποίων την ύπαρξη τείνουμε πλέον να ξεχνάμε. Μέχρι την επόμενη φορά…
Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 5η: In drive-in we trust
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 4η: Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 3η: Από την Πορτογαλία με αγάπη
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 2η: Σινεμά με θέα
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 1η: Επιστροφή στις ρίζες μιας υπέροχης ψευδαίσθησης
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ο Μιγκέλ Γκόμες μιλάει στο Flix πριν φτάσει στο νησί
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ενα καλειδοσκόπιο από μικρού μήκους δημιουργίες
- Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου σας προσκαλεί σε προ-φεστιβαλική προβολή στην Αθήνα
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Στον αστερισμό του live
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Μια σπάνια ευκαιρία να δεις το «Betrogen» του Χαρούν Φαρόκι
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Τελικά, «Is it real?»
Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.