Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 1η: Επιστροφή στις ρίζες μιας υπέροχης ψευδαίσθησης

στα 10

H πρώτη ημέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μάς ζητά να αφήσουμε στην άκρη τις προκαταλήψεις για το τι είναι αληθινό και τι όχι - αλλά και για το τι είναι σινεμά.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 1η: Επιστροφή στις ρίζες μιας υπέροχης ψευδαίσθησης

Με βασικό μότο του το «Is it real?» («Είναι αλήθεια;»), το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σύρου επαναδιατυπώνει και εξετάζει εξονυχιστικά το αιώνιο ερώτημα σχετικά με τη φύση και τις προθέσεις της κινηματογραφικής τέχνης, την ικανότητά και τους ενίοτε σαρδόνιους τρόπους που το σινεμά επιλέγει να απεικονίζει, να διαστρεβλώνει και να ανασυνθέτει την πραγματικότητα, αλλά και την αντίληψή μας γι’ αυτήν.

Ομως αυτή η «ανοιχτή» αντιμετώπιση σχετικά με το τι είναι αληθινό και τι όχι, δεν είναι μονάχα αποτέλεσμα καλλιτεχνικής επιλογής και ελευθερίας, αλλά και μια διαρκής υπενθύμιση ότι όλα είναι θέμα οπτικής κι ότι η ίδια η πραγματικότητα έχει πάντα πάνω από μία όψεις.

Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

(φωτό: Μυρτώ Τζίμα)

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Με τον τίτλο «Ο Ανήθικος Αφηγητής», η χτεσινή πρώτη μέρα του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να επιλέξει μια πιο ιδανική εισαγωγή στον γενικό αυτό προβληματισμό της φετινής διοργάνωσης από το «F for Fake» («Αλήθειες και Ψέματα», 1974), που φέρει την υπογραφή ενός από τους πιο υπέροχους «απατεώνες» που γνώρισε ποτέ το σινεμά (ή τσαρλατάνος, όπως προτιμούσε να αυτοαποκαλείται).

Αν και συγκριτικά αποτελεί μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Ορσον Γουέλς, πρόκειται αναμφίβολα για την πιο διασκεδαστική, πειραματική και παιχνιδιάρικη δημιουργία του, μια σπουδή πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την αλήθεια από την ψευδαίσθηση και ταυτόχρονα έναν ύμνο στην ίδια τη σαγηνευτική ιδιότητα του σινεμά να μας παραμυθιάζει με τα πιο συναρπαστικά ψέματα.

SIff 2018

Θέτοντας εξαρχής τον εαυτό του σε ρόλο αφηγητή (και ταχυδακτυλουργού, κυριολεκτικά), ο Γουέλς καταρρίπτει ξεδιάντροπα τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ξετυλίγοντας τη διαβόητη υπόθεση του πλαστογράφου έργων τέχνης Ελμίρ Ντε Χόρι και του εξίσου αφερέγγυου βιογράφου του, Κλίφορντ Ερβινγκ. Ομως αντί για μια συμβατική απόπειρα να ξεδιαλύνει το μυστήριο και να ξεσκεπάσει τους πρωταγωνιστές του, ο Γουέλς προτιμά να μας βυθίσει ακόμα περισσότερο σε ένα πέπλο αμφιβολίας, εμπλέκοντας μάλιστα με υπόγειο τρόπο αυτοβιογραφικά στοιχεία και πλάθοντας εν τέλει το πιο απρόσμενα ειλικρινές πορτρέτο της 7ης Τέχνης ως μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Δεν είναι άλλωστε αυτό αλήθεια, ακόμα και για το πιο ταγμένο στην απόλυτη αντικειμενικότητα ντοκιμαντέρ, από τη στιγμή που επεμβαίνει κάποιου είδους αφηγητής;

Την προβολή του «F for Fake» στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς διαδέχτηκε η ζωντανή κινηματογραφική περφόρμανς-έναρξη της πρώτης μέρας από τους Γιούργκεν Ρέμπλε και Τόμας Κένερ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, σε μια τολμηρή κίνηση να μυήσει ακόμα και το πιο ανυποψίαστο (περαστικό) κοινό στην αμετανόητα avant garde καρδιά του Φεστιβάλ. Πειραματικός σκηνοθέτης ο πρώτος και καλλιτέχνης του ήχου ο δεύτερος, συνεργάτες για πάνω από 25 χρόνια, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν ζωή σε ένα επιβλητικό οπτικοακουστικό θέαμα που ανατρέχει στις απαρχές της κινούμενης εικόνας.

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Χρησιμοποιώντας εικόνες από τα ζωοτρόπια και άλλες συσκευές-προγόνους της κινηματογραφικής τέχνης από τον 19ο αιώνα, αλλά και από επίκαιρα κι άλλα πρώιμα φιλμ του βωβού κινηματογράφου, τις οποίες οι δύο καλλιτέχνες ντύνουν ηχητικά και επεξεργάζονται χημικά στο χέρι δίνοντας στο υλικό την αίσθηση της αλλοίωσης που αφήνει πίσω του ο χρόνος, η ατμοσφαιρική αυτή περφόρμανς επιχειρεί να ανακαλέσει την ίδια αίσθηση δέους και απορίας των πρώτων θεατών για το τι ακριβώς είναι αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους.

Ενα καλειδοσκόπιο από φλεγόμενες οπτασίες και φασματικές μορφές, η περφόρμανς καταλήγει σε ένα μαγευτικό μονοπλάνο από το υποκειμενικό βλέμμα ενός επιβάτη/κινηματογραφιστή πάνω σε ένα τραμ που διασχίζει την πόλη διακόπτοντας ένα αεικίνητο, δαιδαλώδες κομφούζιο από άμαξες, πρωτόγονα αυτοκίνητα, άλογα και βιαστικούς πεζούς. Μια ιδανική εισαγωγή για την περιπετειώδη εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας στο φεστιβάλ.

Siff 2018

Siff 2018

Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου


Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

siff 2018 poster 607