Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 5η: In drive-in we trust

στα 10

Η πιο αγαπημένη συνήθεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επέστρεψε και φέτος με ένα ακόμα ακαταμάχητο double feature.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 5η: In drive-in we trust

Μέσα σε τέσσερις μόλις χρονιές, το drive-in που το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έχει καθιερώσει και στήνει κάθε χρόνο στην Ντελαγκράτσια έχει αναμφίβολα μετατραπεί στην πιο αγαπημένη συνήθεια της διοργάνωσης (και του κοινού της), κάτι που οφείλεται τόσο στη νοσταλγία που αναδίδει το παλιομοδίτικο αυτό είδος προβολής, όσο και στη γοητεία του συγκεκριμένου χώρου και, φυσικά, στην επιτυχημένη επιλογή των ταινιών που φιλοξενεί.

Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

(φωτό: Μυρτώ Τζίμα)

siff 607

siff 607

siff 607

Για φέτος, πάντα στο πλαίσιο της θεματικής «Is it real?», το φεστιβάλ επέλεξε να προβάλει το αιθέριο «Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων» («Picnic at Hanging Rock», 1975) του Πίτερ Γουίαρ και το φευγάτο «Kin-dza-dza» (1986) του Γκιόργκι Ντανελίγια. Ενα αριστούργημα αισθητικής και μυστηριώδους ατμόσφαιρας, το πρώτο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι όμως μία ταινία που όσες φορές και να δεις δεν μπορείς παρά να εγκλωβιστείς κι εσύ στην ίδια παγίδα όπου βυθίζεται μια παρέα κοριτσιών σε ένα οικοτροφείο της Αυστραλίας του 19ου αιώνα, οι οποίες εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής σε ένα γεωλογικό μνημείο της περιοχής, παρασέρνοντας στην υστερία τη μικρή κοινότητα.

siff 607

siff 607

siff 607

Δίχως να προσφέρει συμβατικές λύσεις στο μεγαλειώδες μυστήριο που υφαίνει, ο Γουίαρ αφήνει το εκθαμβωτικό του φιλμικό αίνιγμα ανοιχτό σε πολλαπλές ερμηνείες: Είναι μία ταινία για το τέλος της αθωότητας, την εφήμερη φύση της ομορφιάς, το αναπόδραστο της ανθρώπινης εμμονής, τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της ίδιας της Φύσης, ή για την απόλυτη επανάσταση απέναντι σε έναν καταπιεστικό κόσμο κενού καθωσπρεπισμού και ανούσιων πρωτοκόλλων; Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η γοητεία της παραμένει αναλλοίωτη από το χρόνο, και μονάχα πολλαπλασιάστηκε από την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια του Φεστιβάλ και την προβολή της μπροστά από την έπαυλη που μοιάζει σχεδόν με σωσία του επιβλητικού οικοτροφείου της ταινίας.

siff 607

siff 607

Οσο για το «Kin-dza-dza» (1986), μια σουρεαλιστική ταινία επιστημονικής φαντασίας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, επιβεβαίωσε μεγαλοπρεπώς το cult status που της έχουν χαρίσει όσοι ελάχιστοι είχαν μέχρι τώρα την τύχη να βιώσουν το φευγάτο διαγαλαξιακό ταξίδι δύο Ρώσων που (τηλε)μεταφέρονται και παγιδεύονται κατά λάθος σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη με αλλόκοτες συνήθειες και εξωφρενικές κοινωνικές δομές. Με αναρχικό χιούμορ που φέρνει στο μυαλό τους Monty Python, DIY δυστοπική αισθητική και αξιοθαύμαστη ευρηματικότητα στην ανάδειξη του παραλόγου, το φιλμ του Ντανελίγια μοιάζει αρχικά με μια βιτριολική σάτιρα του καπιταλισμού, για να αναδείξει σταδιακά τον παραλογισμό και την ανοησία που συχνά κρύβουν οι ανθρώπινες προσπάθειες κάθε πιθανού πολιτικού συστήματος για κοινωνική οργάνωση και διακυβέρνηση.

Με ένα ρομαντικό φιλμ κοσμικού τρόμου και με μια καφκική περιπέτεια από το έξω διάστημα, το drive-in του SIFF απέδειξε και φέτος ότι αποτελεί την πιο σταθερή αξία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου.

siff 607

siff 607

Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου


Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

siff 2018 poster 607