Φεστιβάλ / Βραβεία

SeaNema Open Air Film Festival 2018: Η 2η μέρα μάς... άλλαξε τα φώτα!

στα 10

Φέτος το μυστικό event screening του φεστιβάλ ήταν μία προβολή ταινίας τρόμου στο υποβλητικά φωτισμένο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αργοστόλι. Και σας βεβαιώνουμε: στο σκοτάδι κανείς δεν ακούει τις κραυγές σου...

SeaNema Open Air Film Festival 2018: Η 2η μέρα μάς... άλλαξε τα φώτα!
Φωτογραφίες: Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Το Flix βρίσκεται στις ακτές της Κεφαλονιάς όπου παρακολουθεί το 4ο SeaNema Open Air Film Festival με κομμένη ανάσα. Χθες... κάπως κυριολεκτικά, καθώς το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων της δεύτερης μέρας ήταν η μεταμεσονύχτια προβολή του «Σε Ακολουθεί» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Δράπανο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι.

SeaNema ΔΕΗ 607

Και η ατμόσφαιρα ήταν υποβλητική πριν ακόμα μπεις στο χώρο. Η πορεία των αυτοκινήτων μέσα στο σκοτάδι στο μεταμεσονύχτιο τοπίο. Το σκοτεινό χωράφι που χρησίμευσε ως πάρκινγκ και η συγκέντρωση του πλήθους θεατών κάθε ηλικίας (μία ακόμα εξαιρετική επιτυχία για το φεστιβάλ) κάτω από τις ελιές μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες και οι εθελοντές να μας οδηγήσουν στο αυτοσχέδιο υπαίθριο σινεμά που στήθηκε κάτω από την κατακκόκινα φωτισμένη καμινάδα κι ανάμεσα στα ερείπια του εργοστασίου ηλεκτροδότησης. Το σάουντρακ που ακουγόταν από τα ηχεία κι επιλέχθηκε για να δημιουργήσει ambience σασπένς και τρόμου. Ολα ήταν προσεγμένα, όπως θα ταίριαζε στο σχεδιασμό ενός τέτοιου event.

Διαβάστε επίσης SeaNema Open Air Film Festival 2018: Πρεμιέρα κάτω από τα αστέρια

SeaNema ΔΕΗ 607

Ο Βασίλης Κεκάτος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, μάς υποδέχθηκε και στο χώρο και εξήγησε την περιπετειώδη διάθεση της ομάδας του για τέτοιες προβολές - προβολές γεμάτες φαντασία που αξιοποιούν τους χώρους του νησιού με έναν δημιουργικό τρόπο- κι ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για να κάνουν άλλη μία τέτοια παράτολμη ιδέα πραγματικότητα.

Το κοινό, που πάλι ξεπέρασε τις προσδοκίες της διοργάνωσης (όσες καρέκλες κι αν προσθέτει το φεστιβάλ, οι θεατές ξεπερνούν τις προβλέψεις κάθε χρόνο), έπαιρνε μπουκάλια Kefalonian Beer που χορηγούσε η τοπική ζυθοποιΐα γιατί λίγο αλκοόλ θα χρειαζόταν σε αυτό που θα ακολουθούσε. Αυτό το ανέλαβε πλέον ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ που με το «It Follows» («Σε Ακολουθεί»), πιο πολυσυζητημένη -και καλύτερη- ταινία τρόμου του 2015, είχε δικαίως κάνει το breakthrough του ως το νέο αίμα στο σινεμά είδους στο χόλιγουντ.

SeaNema ΔΕΗ 607 3

SeaNema ΔΕΗ 607 1 Φωτογραφίες: Εβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

«Τι συμβαίνει μέσα;» μάς ρώτησε με ένα τρακαρισμένο χαμόγελο ο παρκαδόρος όταν (όσοι είχαμε δει την ταινία) αποχωρούσαμε. «Γιατί ακούγονται φωνές και ρωτάνε και τα διερχόμενα αυτοκίνητα τι παίζει...»

Κάπως έτσι στήνονται τα events στην Κεφαλονιά και στο SeaNema Open Air Film Festival.

SeaNema 2018 Day2  607 1

2η Μέρα Διαγωνιστικού - Πλατύς Γυαλός

Λίγο νωρίτερα στον Πλατύ γυαλό, την παραλία που αποκαλούμε χαριτωμένα «main venue» του φεστιβάλ, παρακολουθήσαμε τη 2η μέρα του διαγωνιστικού προγράμματος του 4ου SeaNema Open Air Film Festival.

Η πρώτη μικρού μήκους που προβλήθηκε και διεκδικεί κι αυτή τα δύο μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ ήταν το «Cruiser» του Αριστοτέλη Μαραγκού, μία στάση σε μια ξεχασμένη Ελλάδα, με ξεχασμένους ανθρώπους που σπάνε τον 4ο τοίχο και μάς βάζουν συνωμότες στη διαφυγή τους. Ο Αριστοτέλης Μαραγκός δεν μπορούσε να είναι μαζί μας, καθώς ζει κι εργάζεται μόνιμα στο Λονδίνο. Ομως έστειλε ένα πολύ χαριτωμένο βίντεο χαιρετισμό, όπου αγκαλιά με τους δύο μπόμπιρες του απαντούσε σε ερωτήσεις του φεστιβάλ για την ταινία. Και καταχειροκροτήθηκε.

SeaNema 2018 Day2  607 3

SeaNema 2018 Day2  607 2

Αμέσως μετά είδαμε το υποβλητικό, μετα-αποκαλυπτικό «Astrometal» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, που μετά τα κανάλια της Βενετίας (διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους των Οριζόντων, 74ο Φεστιβάλ Βενετίας) διαγωνίζεται και στις ακτές της Κεφαλονιάς. Ατόφια κινηματογραφική γλώσσα να ακολουθεί τόσο το ερημωμένο αστικό τοπίο, όσο και τους ήρωές του στο παραξυσμικό «γλέντι» τους, μία ανθρωπότητα σε έκλειψη. Ο σκηνοθέτης ήταν παρών για να παρουσιάσει την ιδέα της ταινίας και να εξηγήσει τον μυστηριώδη τίτλο της (τίτλος κομματιού του Ιταλού μουσικού της Noise Γκουστάβο Σέρπα).

SeaNema 2018 Day2  607 4

Τις δύο μικρού μήκους ακολούθησε η πολυβραβευμένη ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Ο Γιος της Σοφίας» (ανάμεσα στις διακρίσεις της ταινίας το Α' Βραβείο στο Φεστιβαλ της Tribecca 2017 και το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για το 2018).

Η Ελίνα Ψύκου παρουσίασε την ταινία και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού μετά την προβολή της. Σήμερα θα δώσει masterclass στον «Θαλασσόμυλο», με τίτλο «Από την ιδέα στην ταινία» - πώς ξεκινάς στη σύλληψη του concept σου, πώς το δουλεύεις, πώς το επεξεργάζεσαι, πώς προχωράς. Ολα όσα μεσολαβούν μέχρι μια απλή ιδέα να βρει το δρόμο της στη μεγάλη οθόνη. Ανυπομονούμε.

Seanema Ελίνα

Διαβάστε περισσότερα: