Δύο χρόνια μετά την έκθεση Digital Revolution, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου και παρουσιάζει την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Αγνωστο» από τις 9 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 2018.
Ολη η (ποπ) κουλτούρα της επιστημονικής φαντασίας - από βιβλία, κόμιξ, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, εγκαταστάσεις, εφαρμογές και πολλά άλλα - απλώνεται σε μια διαδρομή που ξεκινάει από τον Ιούλιο Βερν και τον Τζόναθαν Σουίφτ για να φτάσει μέχρι το «Black Mirror». Οχι όμως νομοτελειακά, αλλά με μια ευθεία γραμμή που ενώνει τον άνθρωπο, την επιστήμη και τη φαντασία μέχρι εκεί που κανείς δεν θα τολμούσε να φτάσει ποτέ.
Η έκθεση «Science Fiction: Tαξίδι στο Aγνωστο» χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει περισσότερα από 800 έργα.
Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης, στα Παράξενα Tαξίδια με «χάρτη» τη δουλειά των πρωτοποριακών οραματιστών του είδους, το ταξίδι έχει για προορισμό τις άγνωστες και απρόσιτες περιοχές της γης και των πλανητών, μέσα από χαμένες πόλεις, δεινοσαύρους και μυστηριώδη νησιά. Από τα πρωτότυπα χειρόγραφα και σχέδια του Ιουλίου Βερν έως τα props από τις ταινίες “Godzilla” και “Jurassic Park” και από τη «Νέα Ατλαντίδα» του Φράνσις Μπέικον, τον «Ροβινσώνα Κρούσο» του Ντάνιελ Ντεφόε, το “With the Night Mail” του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» του Τζόναθαν Σουίφτ και το “Tarzan and the Lost Empire” του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ.
Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, ο προορισμός είναι οι «Οδύσσειες του Διαστήματος» με όντα από άλλους πλανήτες και ταξίδια με διαστημόπλοια σε μέρη μακρινά. Η περιήγηση συνεχίζει ανάμεσα σε αντικείμενα από ταινίες όπως «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», «Aliens», «Stargate», «Star Trek», «Star Wars», “Interstellar”, “Independence Day”, καθώς και σε έργα βασισμένα στο “Alien”, το “ District 9” και το “First Men in the Moon”. Αγγίζουμε την καρδιά της δράσης με τη νέα interactive ανάθεση του Territory Studio, που βασίζεται στο “The Martian” του Ρίντλεϊ Σκοτ.
Με όραμα τη βελτίωση του πλανήτη, η τρίτη ενότητα «Θαυμαστοι Καινούριοι Κόσμοι» φέρνουν αντιμέτωπο τον ταξιδιώτη με την πτώσης και τον αφανισμό της κοινωνίας. Τόποι και πολιτισμοί που δημιούργησε η ανθρωπότητα, πολιτείες του μέλλοντος με πανύψηλους ουρανοξύστες, δυστοπικές κοινωνίες με πολέμους και πανωλεθρίες. Στην καρδιά αυτής της ενότητας, δεσπόζουν εμβληματικά κείμενα, όπως το «The Handmaid’s Tale» της Μάργκαρετ Άτγουντ, το «Fahrenheit 451» του Ρέι Μπράντμπερι, το «The Hunger Games» της Σουζάν Κόλινς, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Αντονι Μπέρτζες και το «1984» του Τζορτζ Όργουελ. Εκτός από στιγμιότυπα από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως το «Metropolis», το «Dark City» και το «The Prisoner», αυτή η ενότητα φιλοξενεί αρχιτεκτονικά σχέδια και σκίτσα από την πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία του Μπεν Γουίτλι, «High Rise».
To ταξίδι ολοκληρώνεται με την εξερεύνηση του ίδιου του ανθρώπινου ευατού στην τέταρτη ενότητα της έκθεσης, τα Απώτατα Σύνορα. Με τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας να διευρύνονται όλο και περισσότερο, ο άνθρωπος συστήνεται σε cyborgs, κλώνους και ρομπότ σε βιβλία ορόσημα, όπως το «Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον και «Φράνκενστάιν» της Μαίρη Σέλεϊ, λογοτεχνικά best sellers των Μιχαήλ Μπουλγκάγκοφ, Φίλιπ Ντικ, Φίλιπ Πούλμαν, Γουίλιαμ Γκίμπσον, αλλά και ταινίες και σειρές, όπως τα «Back to the Future», «Doctor Whο», «Donnie Darko», «eXistenZ», «The Terminator», «Total Recall». Εδώ βρίσκεται και το ανδροειδές Ava -πρωταγωνίστρια της ταινίας “Ex Machina”, τον TARS από το «Interstellar», το Robot B-9 από την τηλεοπτική σειρά «Lost in Space», τον Sonny από το «I-Robot», και η προβολή του «Blade Runner» που έχει φτιάξει ο Τερενς Μπρόουντ με τη χρήση αυτόματης κωδικοποίησης.
Το Flix με μεγάλη χαρά διοργανώνει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών επιστημονικής φαντασίας, με ταινίες που εξερευνούν τις τέσσερις θεματικές της έκθεσης, προέρχονται από αυτές αλλά και συνομιλούν μαζί τους. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το πλήρες πρόγραμμα.
Science Fiction: Ταξίδι στο Αγνωστο
Συντελεστές
Επιμέλεια: Patrick Gyger
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς
Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ab Rogers Design
Επιμέλεια & Οργάνωση παράλληλων δράσεων: Patrick Gyger, Πάσκουα Βοργιά, Πρόδρομος Τσιαβός, Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Επιμέλεια & Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου
Επιμέλεια προγράμματος προβολών: flix.gr
Καλλιτεχνική επιμέλεια από την Barbican International Enterprises, με συμπαραγωγούς το Brandts - Museum of Art & Visual Culture (Δανία) και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.