Industry

Μπείτε πρώτοι στο «Δωμάτιο». Η Μπρι Λάρσον σάς περιμένει εκεί

στα 10

Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε πρώτοι το «Δωμάτιο» του Λένι Εϊμπραμσον, την οσκαρική έκπληξη της χρονιάς!

Flix Team
Μπείτε πρώτοι στο «Δωμάτιο». Η Μπρι Λάρσον σάς περιμένει εκεί

Ο Τζακ είναι ένα ζωηρό πεντάχρονο αγόρι που ζει με τη Μαμά του. Εκείνη τον φροντίζει, τον προστατεύει, παίζει μαζί του και του διηγείται ιστορίες. Κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι όμως η ζωή τους, καθώς ζουν σε ένα μικρό χώρο χωρίς παράθυρα – το Δωμάτιο. Η Μαμά έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε αυτά τα δέκα τετραγωνικά για τον Τζακ. Οσο η περιέργεια του μικρού αγοριού όμως μεγαλώνει, τόσο πιο εύθραυστη γίνεται εκείνη. Μαζί θα προσπαθήσουν να αποδράσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με κάτι ακόμη πιο τρομακτικό: τον αληθινό κόσμο.

room 607

Η ιστορία του «Δωματίου» κατέπληξε κριτικούς κι αναγνώστες, όταν κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Εμα Ντόναχιου το 2010 κι έγινε γρήγορα bestseller: Μία ωδή στην αγάπη μιας μητέρας και του παιδιού της και το ανθρώπινο σθένος, το μυθιστόρημα διερευνά τους δεσμούς γονέα και παιδιού, όπως λίγα έχουν κάνει στο παρελθόν. Οι New York Times έγραψαν ότι το βιβλίο «παρουσιάζει ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης της αγάπης, ενώ μας δίνει μια νέα οπτική στον κόσμο που ζούμε». Το βιβλίο άρχισε πολύ γρήγορα να συγκεντρώνει βραβεία και διακρίσεις κι έφτασε μέχρι τους φιναλίστ για το Man Booker Prize. Πολύ σύντομα μετά την κυκλοφορία του, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, με την Ντόναχιου ν' αναλαμβάνει η ίδια τη διασκευή του σε σενάριο.

Διαβάστε ακόμη: «Room», Οταν όλος ο κόσμος σου είναι ένα δωμάτιο

Η Eμα Ντόναχιου γνώριζε ότι χρειαζόταν έναν ευρυματικό σκηνοθέτη για να δώσει στο «Δωμάτιο» τη ζωή που είχε οραματιστεί, αλλά ποτέ δεν περίμενε ότι θα λάμβανε ένα μακροσκελές γράμμα από έναν Ιρλανδό σκηνοθέτη που θα της εξηγούσε επακριβώς πώς θα το έκανε αυτό. Το γράμμα ήταν από τον Λένι Εϊμπραμσον, γνωστό για τα «What Richard Did» και «Frank». Η Ντόναχιου αναφέρει: «Το γράμμα του Λένι ήταν τρομερά λεπτομερές, θυμάμαι ότι σκέφτηκα πως αυτός ο άνθρωπος με καταλαβαίνει. Ενιωσα ότι το πάθος του προερχόταν από το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πατέρας, από την ίδια του την εμπειρία. Οταν αρχίσαμε να δουλεύουμε το σενάριο μαζί, αναφερόμασταν συχνά στα παιδιά μας, κι αυτό έγινε δυνατός δεσμός με το πέρασμα του χρόνου».

room 607

Ο Εϊμπραμσον γοητεύτηκε άμεσα με το βιβλίο, το βρήκε εξαιρετικά διορατικό. «Το βιβλίο με επηρέασε βαθιά ως σκηνοθέτη, ως γονιό, ακόμη κι ως πρώην παιδί», σχολιάζει. «Το Δωμάτιο είναι ο κόσμος του Τζακ και ταυτόχρονα η φυλακή της Μαμάς». Το Δωμάτιο, ωστόσο, θα ήταν πετυχημένο μόνο με τον κατάλληλο μικρό ηθοποιό που θα άντεχε την τεράστια περσόνα του Τζακ. Ολόκληρη η ταινία βασιζόταν σε εκείνον και υπήρχαν φυσικά ενδοιασμοί για το αν θα βρίσκανε ποτέ ένα παιδί τόσο αθώο και παρατηρητικό ταυτόχρονα. «Αλλά όταν ο Τζέικ Τρέμπλεϊ μπήκε στο δωμάτιο,» θυμάται ο Εϊμπραμσον, «ξεχώρισε από όλα τα παιδιά των οντισιόν, δεν ήταν απλά γοητευτικός και γλυκός, ήταν και καλός ηθοποιός. Ενιωσα ότι έπιασα το τζακποτ. Οι συναγερμοί χτυπούσαν κι έπεφτε γκλίτερ από το ταβάνι».

room 607

Οσο για τη Μαμά, το ρόλο που εκτείνεται από τη μητρική αγωνία, από το φόβο και τη λύπη στο δέος και την άνευ όρων αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της, ο Εϊμπραμσον επέλεξε την Μπρι Λάρσον, την 27χρονη ηθοποιό που έκλεψε την παράσταση το 2014 στο «Short Term 12», και πρόσφατα έδειξε το εύρος της στο πλάι της Eϊμι Σούμερ στο «Κατακούτελα». Η Λάρσον έπεσε με τα μούτρα στην προετοιμασία για το ρόλο, έχασε βάρος, γυμνάστικε εντατικά, έμεινε για καιρό κλεισμένη στο διαμέρισμά της, γέμισε τις σελίδες δεκάδων ημερολογίων με τις σκέψεις της 17χρονης ηρωίδας της.Ο Εϊμπραμσον έμεινε άφωνος από την αφοσίωση της Λάρσον. «Ανησυχούσα τόσο πολύ να βρω το Τζακ και η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη Μπρι δε θα υπήρχε ταινία», αναφέρει. «Είναι τόσο επιδέξια και τόσο πρόθυμη να το φτάσει μέχρι τέλους, που δε νομίζω ότι θα μπορούσε άλλη να δώσει τόση συναισθηματική αληθοφάνεια στη Μαμά».

Διαβάστε ακόμη: Ποια είναι η Μπρι Λάρσον και γιατί όλη η Αμερική μιλάει μόνο γι' αυτήν;

room 607

Το «Δωμάτιο», η ταινία που ξεκίνησε ως μια μικρή, καλλιτεχνική αποκάλυψη στο περσινό Φεστιβάλ του Τορόντο όπου και κέρδισε το Βραβείο Κοινού, έφτασε να τιμηθεί με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα και να διεκδικεί 4 Οσκαρ σε βασικές κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α' Γυναικείου Ρόλου.

Λίγο πριν η ταινία βγει και στις ελληνικές αίθουσες, έχετε τη δυνατότητα να κερδίσετε προσκλήσεις, για να δείτε πρώτοι το «Δωμάτιο» («Room») του Λένι Εϊμπραμσον, στην avant premiere που θα γίνει τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στον κινηματογράφο Αβάνα. Για να διεκδικήσετε μια διπλή πρόσκληση, μπείτε στη σελίδα του Flix στο facebook και κάντε like, share ή αφήστε το σχόλιο με το ονοματεπώνυμό σας στο post. Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 31 Ιανουαρίου και οι νικητές της κλήρωσες θα ειδοποιηθούν με direct message.

Η ταινία «Το Δωμάτιο» βγαίνει στους κινηματογράφους την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, από τη Σπέντζος και τη Seven Films.

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

room poster gr 607