Buzz

Το Rolling Stone ψηφίζει τις 40 καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών

στα 10

Από τη Disney μέχρι τον Ελμερ Φαντ και το South Park, το πάντα ανήσυχο κινηματογραφικά περιοδικό επέλεξε τις 40 ταινίες που όρισαν, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, την ιστορία των κινουμένων σχεδίων.

Το Rolling Stone ψηφίζει τις 40 καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών

Οι κατά καιρούς λίστες με τις... καλύτερες ταινίες όλων των εποχών έχουν στην πραγματικότητα μία και μόνη χρησιμότητα: να καθοδηγήσουν μυημένους και μη θεατές στο να αναζητήσουν τίτλους που μπορεί να είχαν ξεχάσει ή δεν έχουν συναντήσει ποτέ και σε κάθε περίπτωση να χρησιμεύσουν ως ένας οδηγός για μελλοντική χρήση.

Η λίστα του Rolling Stone είναι πλήρης - παρά τις όποιες διαφωνίες στη σειρά των ταινιών και την εγκληματική παράλειψη του «Finding Nemo» - για όποιον θέλει να δει πραγματικά σαράντα υπέροχες ταινίες κινουμένων σχεδίων απ' όλες τις εποχές και, ταυτόχρονα, αντιπροσωπευτικές της εξέλιξης του είδους.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Το Χόλιγουντ ψηφίζει τις 100 πιο αγαπημένες του τηλεοπτικές σειρές!

Rango 607

40. Rango του Γκορ Βερμπίνσκι (2011)

To "Rango" αναφέρεται στα πάντα - από τις ταινίες του Ανθρωπου Χωρίς Ονομα με τον Κλιντ Ιστγουντ μέχρι το αλλόκοτο «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας» του ίδιου του Τζόνι Ντεπ, αλλά αυτό που το κάνει κάτι που πρέπει να δεις οπωσδήποτε, είναι τα οπτικά σουρεαλιστικά αστεία και ο κοφτός τόνος του - σαν μια εκδοχή κινουμένων σχεδίων μιας κωμωδίας των αδελφών Κοέν.

Coraline 607

39. Coraline του Χένρι Σέλικ (2009)

Σε οποιαδήποτε άλλη μορφή θα ήταν σκέτος τρόμος, αλλά το stop-motion του Χένρι Σέλικ και η ευφυής χρήση του 3D μάς δίνουν την απαραίτητη απόσταση ώστε να μην το βλέπουμε μέσα από τα δάχτυλά μας - ακόμη κι έτσι μας κάνει να φοβόμαστε να κοιτάξουμε αλλού.

Charlotte's Web 607

38. Charlotte's Web (1978) των Τσαρλς Νίκολς και Ιγούαο Τακαμότο

O E. Μπ. Γουάιτ λέγεται ότι μίσησε την ταινία, αλλά διατηρεί πολλή από την ευγένεια και τη μελαγχολία του βιβλίου του, ένα μικρό παραμύθι για τη μαγεία που βρίσκεται στο πιο αναπάντεχο μέρος.

Διαβάστε ακόμη: Επτά πικρές αλήθειες που δεν θα μαθαίναμε ποτέ από τα παραμύθια της Disney

Grave of the Fireflies 607

37. Grave of the Fireflies (1988) του Ισάο Τακαχάτα

Η ταινία μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά είναι ένα ξεχωριστό ενήλικο παραμύθι πολέμου και απώλειας, με μια ατμόσφαιρα απελπισίας και οργής να το κυριεύει. Η τελευταία ταινία της Pixar σας έκανε να κλάψετε; Αυτό εδώ θα σας σκίσει την καρδιά και την ψυχή.

Fantastic Planet 607

36. Fantastic Planet (1973) του Ρενέ Λαλού

Μεγαλειώδης και επώδυνα βίαιη στην εποχή της, αυτή η ψυχεδελική αλληγορία του Γάλλου animator Ρενέ Λαλού έχει εμπνεύσει τους πάντες: από τον μουσικό πολυμαθή Flying Lotus μέχρι τον χιπ-χοπ παραγωγό Madlib.

The Secret of NIMH 607

35. The Secret of NIMH (1982) του Ντον Μπλουθ

Βασισμένο στο βιβλίο του Ρόμπερτ Σ. Ο' Μπράιεν, το "The Secret of NIMH" είναι ένα σχόλιο πάνω στα πειράματα που γίνονται στα ζώα και ένας χαιρετισμός στο θάρρος των μαμάδων που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, στο περιτύλιγμα μια έξυπνης, συναρπαστικής περιπέτειας που έγινε ένα υποτιμημένο μνημείο για τα ευαίσθητα παιδιά των 80s.

Up 607

34. Up (2009) των Πιτ Ντόκτερ και Μπομπ Πίτερσον

Η ιστορία της απίθανης φιλίας μεταξύ ενός μικρού αγοριού και ενός μοναχικού ηλικιωμένου άντρα (με ένα σπίτι δεμένο σε χιλιάδες μπαλόνια, σκύλους που μιλάνε και ένα παλιό καλό zeppelin να μας βρίσκεται) είναι ένα κομμάτι μαγικού ρεαλισμού που ταιριάζει απόλυτα στο κεντρικό θέμα τού ότι κανείς δεν είναι ποτέ τόσο μεγάλος για να μην ζήσει την περιπέτεια.

Howl's Moving Castle 607

33. Howl’s Moving Castle (2004) του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Φιλτράροντας την αισθητική της Γηραιάς Ευρώπης μέσα από το βλέμμα της Ανατολής, η ταινία είναι μία εικαστικά εκπληκτική ιστορία αγάπης και ταυτόχρονα ένα δριμύ κατηγορώ για τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές απώλειες του πολέμου.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Θα χαμογελάσετε: δείτε τους πρώτους, ιστορικούς animators της Disney εν ώρα εργασίας

The Triplets of Belleville 607

32. The Triplets of Belleville (2003) του Σιλβέν Σομέ

Η ταινία έχει τραγούδια που σου κολλάνε και περίεργο χιούμορ, αλλά η πιο χαριτωμένη ιδιοσυγκρασία της είναι η χαρά του να αφήνει κινούμενα μέρη - έναν πρόχειρο μύλο, μια καθημερινή ρουτίνα, ένα τραγούδι - και να τα βλέπει να τρέχουν.

Fritz the Cat 607

31. Fritz the Cat (1972) του Ραλφ Μπάκσι

Το γεγονός ότι ξεχωρίζει επειδή είναι το πρώτο ακατάλληλο καρτούν στην κινηματογραφική ιστορία καλύπτει τις πιο ανατρεπτικές διαστάσεις του ανθρωπόμορφου βλέμματός του στην Αμερική του Νίξον, αλλά το κακό animation τριπάκι του Μπάκσι είναι οτιδήποτε άλλο από κενή πρόκληση.

Persepolis 607

30. Persepolis (2007) της Μαρζάν Σατραπί

Με την τέχνη της μονοχρωμίας και τη διαφωτιστική ιστορία για τη μετανάστευση της Σατραπί στην Ευρώπη, η ταινία είναι τόσο στοιχειωτική και πρωτοπόρα όσο και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε.

The Incredibles 607

29. The Incredibles (2004) του Μπραντ Μπερντ

Πριν οι Μπάτμαν του Κρίστοφερ Νόλαν κάνουν τις υπερηρωικές ταινίες σκοτεινές, και το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel τις κάνει μυθικές, η ματιά της Pixar πάνω στους σωτήρες με τις κάπες τούς έκανε πιο εφευρετικούς και αστείους απ' όσο υπήρξαν μέχρι τότε.

The Wrong Trousers 607

28. The Wrong Trousers (1993) του Νικ Παρκ

Ο σχολαστικός εφευρέτης Γουάλας και ο πιστός του σκύλος, Γκρόμιτ, αποτελούν ένα από τα πιο σπουδαία κωμικά ντουέτα του σινεμά και είναι - όπως και τα χέρια που με υπομονή πλάθουν τα σώματά τους από πλαστελίνη - στα καλύτερά τους όταν πολεμούν έναν ψυχοπαθή πιγκουίνο οπλισμένο με ένα τηλεκατευθυνόμενο παντελόνι.

Waltz With Bashir 607

27. Waltz With Bashir (2008) του Αρι Φόλμαν

Το αποτέλεσμα είναι παραισθησιογόνο και αγωνιώδες, μια κραυγή διαμαρτυρίας αναμεμειγμένη με προσωπική εμπειρία, πολιτική αντίσταση και ποίηση.

Bambi 607

26. Bambi (1942) των Ντέιβιντ Χαντ, Τζέιμς Αλγκαρ, Σάμιουελ Αρμστρονγκ, Γκράχαμ Χάιντ, Μπιλ Ρόμπερτς, Πολ Σάτερφιλντ και Νόρμαν Ράιτ

Το να χάσει τη μητέρα τoυ μπορεί να ήταν το τέλος της αθωότητας για τον Μπάμπι, αλλά η ταινία στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για το τι σημαίνει να μεγαλώνεις, να κερδίζεις γνώση και να μαθαίνεις να στέκεσαι στα δικά σου τέσσερα πόδια.

Δείτε ακόμη: Μαγικό! 92 χρόνια Disney σ' ένα βίντεο 92 δευτερολέπτων!

South Park Bigger Longer and Uncut 607

25. South Park: Bigger, Longer, Uncut (1999) του Τρέι Πάρκερ

H πιο άξεστη ταινία σε αυτή τη λίστα είναι ταυτόχρονα και μια από τις πιο σοφιστικέ.

The Adventures of Prince Achmed 607

24. The Adventures of Prince Achmed (1926) της Λότε Ρέινιγκερ

Εννέα δέκατα του αιώνα μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το απόκοσμο παραμύθι της Λότε Ρέινιγκερ συνεχίζει να καταπλήσσει με την εκρηκτική του ρευστότητα.

Yellow Submarine 607

23. Yellow Submarine (1968) του Τζορτζ Ντάνινγκ

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας απέδειξε πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εκτός από αυτούς της Disney για να κάνεις ένα καρτούν μεγάλου μήκους.

Toy Story 607

22. Toy Story (1995) του Τζον Λάσετερ

O Γούντι και ο Μπαζ Λάιτγιαρ είναι ένα ασύγκριτο κωμικό, αταίριαστο ζευγάρι και το "You Got a Friend in Me" του Ράντι Νιούμαν μας συγκινεί κάθε φορά.

Δείτε ακόμη: Αφιερωμένο σε όλους τους καλύτερούς μας φίλους: Χρόνια πολλά Pixar!

The Lego Movie 607

21. The Lego Movie (2014) των Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ

Το να κάνεις μια ταινία που είναι ολόκληρη μια μεγάλου μήκους διαφήμιση για τα παιχνίδια του τίτλου είναι εύκολο. Το να το κάνεις χαριτωμένο, ανεξάντλητα εφευρετικό και ζωντανό όπως τα παιχνίδια του τίτλου είναι διαολεμένα δύσκολο.

Pinocchio 607

20. Pinocchio (1940) των Μπεν Σάρπστιν, Χάμιλτον Λουσκ, Νόρμαν Φέργκιουσον, Τ. Χι, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Τζακ Κίνεϊ και Μπιλ Ρόμπερτς

Αυτό που θυμάσαι περισσότερο είναι το βλέμμα του Πινόκιο όταν από ξύλινος γίνεται άνθρωπος. Είναι ζεστό, εμπνευσμένο και όμορφο την ίδια στιγμή - χωρίς κλωστές να το κρατάνε.

Akira 607

19. Akira (1988) του Κατσουχίρο Οτόμο

To εφιαλτικό, φουτουριστικό, σοκαριστικό όραμα ενός Τόκιο μετά την Αποκάλυψη χάρισε σε αυτό το καθαρό στιλιστικό θαύμα την καλτ φήμη του και ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά από καλλιτέχνες και στις δύο πλευρές του πλανήτη.

Waking Life 607

18. Waking Life (2001) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Διασχίζοντας με φυσικότητα την απόσταση από τις ακαδημαϊκές εμβαθύνσεις σε ανατρεπτικά κομμάτια κωμωδίας, το "Waking Life" σε παρασύρει σε μια υποσυνείδητη κατάσταση πριν σου ανατινάξει το μυαλό.

Anomalisa 607

17. Anomalisa (2015) του Τσάρλι Κάουφμαν

Μια ιστορία αγάπης, μια μελέτη χαρακτήρων, ένα σχόλιο πάνω στη μοντέρνα ασθένεια. Το "Anomalisa" θα ήταν συντριπτικά απελπισμένο αν δεν ήταν τόσο διαολεμένα αστείο.

The Little Mermaid 607

16. The Little Mermaid (1989) των Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ

Αυτή ήταν η ταινία που έθεσε τον πήχη ψηλά όσον αφορά την παραγωγή και την απαράμιλλη τεχνική στα τραγούδια. Δεν θα υπήρχε "Βασιλιάς των Λιονταριών" ή "Frozen" χωρίς αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Θα χαμογελάσετε: δείτε τους πρώτους, ιστορικούς animators της Disney εν ώρα εργασίας

Chicken Run 607

15. Chicken Run (2000) των Πίτερ Λορντ και Νικ Παρκ

Φόρος τιμής στη "Μεγάλη Απόδραση" και μια παραβολή για την πτώση του καπιταλισμού, το "Chicken Run" είναι έξυπνο και με απανωτές ατάκες, εξαιτίας του τρελού του σλάπστικ, της ατελούς του ηρωίδας και της ομάδας των αξιολάτρευτων, παράξενων πουλερικών του.

Steamboat Willie 607

14. Steamboat Willie (1928) του Ιμπ Ιγουερκς

Ογδονταοκτώ χρόνια μετά, είναι ακόμη εντυπωσιακό να παρατηρήσεις το πώς οι τεχνικοί συγχρονίζουν τον ήχο στις περιπέτειες των χαρακτήρων στο μεγάλο ποτάμι, χρησιμοποιώντας μουσική και εφέ για να υπογραμμίσουν το σλάπστικ ενός άγριου ποντικού - πριν από τα χρόνια που θα εμπορευματοποιόταν και θα γινόταν κατοικίδιο.

My Neighbor Totoro 607

13. My Neighbor Totoro (1988) του Χαγιάο Μιγιαζάκι

To πορτρέτο της παιδικής ηλικίας σαν ένας κόσμο όπου οι εκκεντρικότητες είναι αποδεκτές σαν μέρος του περιβάλλοντος είναι διαολεμένα άπαιχτο - φυσικά ένα λεωφορείο φτιαγμένο από μια γάτα (ή το αντίθετο;) θα εμφανιστεί όποτε χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο.

Δείτε ακόμη: Ο Ochre Jelly και ο Χαγιάο Μιγιαζάκι παίζουν με τα Lego τους

Inside Out 607 2

12. Inside Out (2015) των Πιτ Ντόκτερ και Ρόνι Ντελ Κάρμεν

Οσο το παιδί αντιδρά στις δύσκολες αλλαγές της ζωής της, το "Inside Out" μετατρέπεται σε ένα δακρύβρεχτο φιλμ για το να μεγαλώνεις και για τα γλυκόπικρα συναισθήματα που συνοδεύουν την ενηλικίωση.

What's Opera Doc? 670

11. What’s Opera, Doc? (1957) του Τσακ Τζόουνς

Ο Ελμερ Φαντ και ο πιο άτιμος λαγός των κινουμένων σχεδίων κυνηγούν ο ένας τον άλλον σε ένα όνειρο Γερμανικού Εξπρεσιονισμού, με όλο το αναμενόμενο cross dressing που περιμένεις από μια ταινία του Bugs Bunny.

World of Tomorrow 607

10. World of Tomorrow (2015) του Τζον Χέρτζφελντ

Εχετε 17 λεπτά; Τόσα χρειάζεται ο πρωτοπόρος Ντον Χέρτζφελντ για να φτιάξει μια τρομακτική παράλληλη πραγματικότητα όπου οι μελλοντικοί μας κλώνοι έρχονται σε επαφή μαζί μας, εξηγώντας τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον για την ανθρωπότητα.

Street of Crocodiles 607

9, Street of Crocodiles (1986) των αδελφών Κουέι

Μπορεί να βρισκόμαστε έναν αιώνα πίσω ή εκατό χρόνια από τώρα, ένα άχρονο ποτέ που μοιάζει σαν ένα ολοζώντανο όνειρο από το οποίο δεν μπορείς να ξυπνήσεις.

A Nightmare Before Christmas 607

8. The Nightmare Before Christmas (1993) του Χένρι Σέλικ

Οσο πιο παράξενοι γίνονται οι χαρακτήρες, τόσο πιο πολύ θέλεις να τους βλέπεις.

The Iron Giant 607

7. The Iron Giant (1999) του Μπραντ Μπερντ

To "The Iron Giant" έγινε καλτ αγαπημένη ταινία πολλών, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μετατρέπει μια απλή ιστορία επιστημονικής φαντασίας σε μία εκ βαθέων δήλωση πάνω στον ηρωισμό.

Διαβάστε ακόμη: Τα αγαπημένα ρομπότ του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Wall-E 607

6. WALL-E (2008) του Αντριου Στάντον

Υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και κατά της υπερκατανάλωσης, το "WALL-E" είναι πριν από οτιδήποτε άλλο, μια σπαρακτική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο αταίριαστους outsiders.

Duck Amuck 607

5. Duck Amuck (1953) του Τσακ Τζόουνς

Εντελώς στα ξαφνικά, ένα καρτούν για μια οξύθυμη πάπια σε κάνει να αναρωτιέσαι για τη σκληρή αδιαφορία της μοίρας.

Snow White and the Seven Dwarfes 607

4. Snow White and the Seven Dwarfs (1937) των Ντέιβιντ Χαντ, Ουίλιαμ Κοτρέλ, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Λάρι Μόρεϊ, Περς Πιρς και Μπεν Σάρπστιν

Ακόμη και σήμερα, η ταινία μοιάζει απαστράπτουσα - σαν μια παλιά ζωγραφιά που ζωντανεύει κάθε φορά που κάποιος ρίχνει πάνω της φως.

Fantasia 607

3. Fantasia (1940) των Τζέιμς Αλγκαρ, Σάμιουελ Αρμστρονγκ, Φορντ Μπίμπι Τζ., Νόρμαν Φέργκιουσον, Τζιμ Χάντλεϊ, Τ. Χι, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Χάμιλτον Λουσκ, Μπιλ Ρόμπερτς, Πολ Σάτερφιλντ και Μπεν Σάρπστιν

Η Disney και η ομάδα των animator της έκλεισε τη συζήτηση για το αν τα καρτούν μπορούν να είναι τέχνη πριν καν αυτή ανοίξει - τα κολοσσιαία επιτεύγματα που παρουσιάζονται εδώ το κάνουν αυταπόδεικτο.

Spirited Away 607

2. Spirited Away (2001) του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Ολα ενώνονται σε μια συναρπαστική και σπαρακτική ιστορία για ένα παιδί στην εφηβεία που ανακαλύπτει πόσο μπερδεμένο είναι να ζεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

Fantastic Mr. Fox 607

1. Fantastic Mr. Fox (2009) του Γουές Αντερσον

Ενα αγαπημένο καλτ φιλμ και μαζί μια γιορτή για τις διαφορετικές οικογένειες - αυτές που χωρίς αμφιβολία θα δουν κομμάτια του εαυτού τους σε αυτό το πολύ "διαφορετικό" θηριοτροφείο πλασμάτων.

Διαβάστε ακόμη: