Buzz

«Ο Μίκι Μάους στο Βιετνάμ»: Δείτε το αντιπολεμικό φιλμ που μάταια η Disney προσπάθησε να εξαφανίσει από προσώπου γης.

στα 10

Το «Mickey Mouse in Vietnam» διαρκεί μόλις ένα λεπτό. Και όμως είναι μια ηχηρή αντιπολεμική κίνηση που εγκρίθηκε από τη Disney ακριβώς την εποχή του πολέμου, αλλά μέσα στα χρόνια εξαφανίστηκε από παντού ως «απαγορευμένο».

«Ο Μίκι Μάους στο Βιετνάμ»: Δείτε το αντιπολεμικό φιλμ που μάταια η Disney προσπάθησε να εξαφανίσει από προσώπου γης.

Μπορείς εύκολα να καταλάβεις γιατί η Disney θέλησε να εξαφανίσει όλες τις κόπιες του «Mickey Mouse in Vietnam», μιας ταινίας ενός λεπτού που γυρίστηκε το 1968 με προφανή σκοπό να συμμετάσχει στο αντιπολεμικό κύμα της εποχής, αλλά που σήμερα μπορεί να μοιάζει «αντιαμερικάνικη» ή απλά πολύ σκοτεινή για το μύθο της.

Λογικό, αφού η θέα του στρατιώτη Μίκι Μάους νεκρού από μια σφαίρα στο κεφάλι θα πλήγωνε ανεπανόρθωτα το θρύλο ενός «αθάνατου» καρτούν, και ας αποτελούσε στην εποχή του το πιο ισχυρό αντικυβερνητικό μήνυμα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ που σημάδεψε ανεξίτηλα και τραγικά τη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής.

Μέχρι πρόσφατα, οι μόνες γνωστές κόπιες υπήρχαν στην ιδιοκτησία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο (παίχτηκε τελευταία φορά δημόσια το 2010), ενώ τον Απρίλιο του 2013, το φιλμ ανέβηκε στο YouTube με soundtrack το «Soldier Side (Intro)» των System of a Down.

Φτιαγμένο από τον Λι Σάβατζ και τον Μίλτον Γκλέισερ (τον διάσημο Αμερικάνο γραφίστα, υπεύθυνο για το logo «I ♥ NY», για το σήμα της DC Comics και συνιδρυτής του New York Magazine), το «Mickey Mouse in Vietnam» κυκλοφορεί ελεύθερο στο ιντερνετ στην αυθεντική βωβή μορφή του, μέχρι η Disney να βρει τρόπο να το αποσύρει.

Δείτε το εδώ:

Διαβάστε περισσότερα για τoν Μίκι Μάους εδώ.