«Νιώθω πάντοτε περισσότερο συγγραφέας όταν γράφω ένα θεατρικό έργο εξαιτίας της παράδοσης του θεατρού... στα κινηματογραφικά σενάρια δεν υπάρχει παράδοση, εκτός αν το σενάριο γράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πράγμα που τον κάνει δημιουργό. Οπότε νιώθω ότι η υστεροφημία μου γράφεται με τα θεατρικά έργα, που υπάρχουν από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων...»
Θα αρκούσαν τα τέσσερα έργα που παίζονταν ταυτόχρονα το 1966 στο Μπρόντγουεϊ για να καταλάβει κανείς τι ήταν ο Νιλ Σάιμον για το αμερικάνικο αλλά και παγκόσμιο θέατρο: «Sweet Charity», «The Star-Spangled Girl», «The Odd Couple» και «Barefoot in the Park».
To «Ξυπολυτοι στο Πάρκο» έγινε ταινία το 1967, το «The Odd Couple» το 1968, το «Sweet Charity» το 1969, το «Star Spangled Girl» το 1971, ενώ ο Νιλ Σάιμον διασκεύασε ακόμη για το σινεμά πολλές θεατρικές του επιτυχίες («California Suite», «The Sunshine Boys» κ.ά.), αλλά έγραψε και πρωτότυπα σενάρια όπως το «The Out-of-Towners» του 1969, το «Murder by Death» του 1976, το «The Goodbye Girl» του 1977, το σίκουελ «The Odd Couple II» το 1988.
Ο Νιλ Σάιμον με το «The Odd Couple», τον Τζακ Λέμον και τον Γουόλτερ Ματάου, το 1997
Τέσσερις φορές υποψήφιος για Οσκαρ (Διασκευασμένο Σενάριο το 1968 για το «The Odd Couple», διασκευασμένο σενάριο το 1975 για το «The Sunshine Boys», πρωτότυπο σενάριο γαι το «The Goodbye Girl» το 1977, διασκευασμένο σενάριο το 1978 για το «California Suite»), ο Νιλ Σάιμον - με τα περίπου 30 θεατρικά του έργα να έχουν γίνει σχεδόν όλα κινηματογραφικές ταινίες - κρατάει το ρεκόρ του συγγραφέα με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Οσκαρ και Τόνι από κάθε άλλον στην ιστορία του θεάματος.
Τζέιν Φόντα και Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» του Τζιν Σακς (1967)
H Μάγκι Σμιθ - Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου - στο «California Suite» του 1978 του Χέρμπερτ Ρος
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1927, έζησε μια δύσκολη παιδική ηλικία κυρίως λόγω του ταραχώδους γάμου των γονιών του. Εγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο το 1961 («Come Blow Your Horn») και στη συνέχεια έγραψε το «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» και το «The Odd Couple» για το οποίο κέρδισε βραβείο Tony.
Από τότε και για τουλάχιστον δύο δεκαετίες ήταν ο πιο επιτυχημένος, αγαπητός και κριτικά αποδεκτός θεατρικός συγγραφέας, μια πηγή ευφυούς κωμικού βλέμματος πάνω στη σύγχρονη ζωή στην πόλη, τις πειραγμένες ανθρώπινες σχέσεις, τις λατρεμένες ανθρώπινες ατέλειες.
Ο Νιλ Σάιμον πέθανε σε ηλικία 91 ετών σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης την Κυριακή 26 Αυγούστου του 2018.
«Νομίζω πως μέρος αυτού που με έκανε να γράφω κωμωδίες ήταν η επιθυμία να κρατήσω έξω από τη ζωή μου τα πραγματικά άσχημα, επώδυνα πράγματα της παιδικής μου ηλικίας και να τα καλύψω με μια χιουμοριστική συμπεριφορά... να κάνω κάτι για να γελάω μέχρι να είμαι ικανός να ξεχάσω αυτό που με πόνεσε.»