Buzz

Νεκρός ο Λοράν Καντέ στα 63 του χρόνια

στα 10

Θλίψη προκαλεί η είδηση για τον σκηνοθέτη που είχε κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για το «Ανάμεσα στους Τοίχους» το 2008.

Νεκρός ο Λοράν Καντέ στα 63 του χρόνια

Επιβεβαιώθηκε ο ξαφνικός θάνατος του Λοράν Καντέ σε ηλικία 63 ετών από μια αρρώστια, σήμερα Πέμπτη 25 Απιρλίου 2024.

Γνωστός για το «Ανάμεσα στους Τοίχους», μια από τις ωραιότερες ταινίες που κέρδισαν ποτέ το Χρυσό Φοίνικα το 2008 στο Φεστιβάλ Καννών, ο Λοράν Καντέ υπήρξε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους σκηνοθέτες, με το αριστουργηματικό «Ελεύθερος Ωραρίου» του 2001 να τον τοποθετεί με αξιώσεις στη διεθνή σκηνή.

emplois du temps

Σκηνή από το «Ελεύθερος Ωραρίου»

Οι τελευταίες ταινίες του που βγήκαν στις ελληνικές αίθουσες ήταν το «Επιστροφή στην Ιθάκη» του 2015 και το «Ατελιέ» του 2018.

Το 2018 ο Λοράν Καντέ είχε μιλήσει στο Flix με αφορμή το «Ατελιέ»:

Θεωρητικά υπάρχουν τόσοι τρόποι για να εκφραστεις στις μέρες μας- τα social media θα έλεγε κάποιος- αλλά νιώθετε ότι μια γενιά δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να εκφραστεί με έναν τρόπο πιο ουσιώδη και αληθινό;

Σίγουρα δεν έχουν χώρο για να το κάνουν, ή τον χρόνο, ή την διάθεση, η τον τρόπο ναι. Συγκινήθηκα πολύ από έναν νεαρό ηθοποιό ο οποίος μου είπε στο τέλος των γυρισμάτων «σας ευχαριστώ για το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής μου. Ηταν η πρώτη φορά που μίλησα τόσο πολύ. Συνήθως με τους φίλους μου αστειευόμαστε και κάνουμε πλάκα, αλλά ποτέ δεν μιλάμε για τα σοβαρά πράγματα». Και για μένα αυτό είναι που δίνει νόημα σε μια ταινία σαν αυτή, στην δουλειά μου, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορώ να κάνω.

Marina Foïs, Laurent Cantet & Mathieu Lucci 607 cannes 2017 STEPHAN VANFLETEREN Με τους πρωταγωνιστές του Μαρίνα Φόις και Ματιέ Λουτσί στις Κάννες το 2018

H τελευταία του ταινία, ο «Αρθούρος Ράμπο» προβλήθηκε στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2021.

O Λοράν Καντέ ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Enzo» με την Ελοντί Μπουσέ και τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο αυτόν τον Αύγουστο.