Φεστιβάλ / Βραβεία

Περισσότερη Ελλάδα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι!

στα 10

Εκτός από το ντεμπούτο του Εκτορα Λυγίζου «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, δύο ακόμη ελληνικές ταινίες κάνουν τα αποκαλυπτήριά τους στην τσέχικη πόλη πριν ακόμη ολοκληρωθούν.

Περισσότερη Ελλάδα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι!
H Θέμις Μπαζάκα στο «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη

Και οι δύο ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα «Works in Progress» του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι είναι ντεμπούτα νέων δημιουργών: «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, δύο από τις πολλές ταινίες που ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα τους την περίοδο που μας πέρασε, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, παραβλέποντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και την ανύπαρκτη υποστήριξη από πλευράς του κρατικού μηχανισμού.

Η σημασία της συμμετοχής των δύο ελληνικών ταινιών στο πρόγραμμα «Works in Progress», το τμήμα με ταινίες που παρουσιάζονται χωρίς ακόμη να ολοκληρωθούν, είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς πως από το ίδιο τμήμα ξεκίνησαν πέρσι την καριέρα τους, το «L» του Μπάμπη Μακρίδη και ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη (διαβάστε περισσότερα εδώ)., ενώ για πρώτη φορά φέτος το πρότζεκτ που θα ξεχωρίσει θα βραβευθεί με έπαθλο 10.000 ευρώ.

psikou Σκηνή από τα γυρίσματα της «Αιώνιας Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»

H «Αιωνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου, με ήρωα τον Αντώνη Παρασκευά του τίτλου, έναν άντρα που εγκαθίσταται σε ένα κλειστό ξενοδοχείο, ετοιμάζοντας την πανηγυρική έξοδο του. Η ταινία σε σενάριο της Ελίνας Ψύκου είναι μια παραγωγή της ίδια της σκηνοθέτιδος, της Guanaco, της ΕΡΤ και της STEFI AE, ενώ πρωταγωνιστούν, ανάμεσα σε άλλους, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιώργος Σουξές, η Μαρία Καλλιμάνη, η Θεοδώρα Τζήμου και ο Σύλλας Τζουμέρκας.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα από τα γυρίσματα της «Αιώνιας Επιστροφής του Αντώνη Παρασκευά»

wild Αλέξανδρος και Ηλίας Λογοθέτης στο «Wild Duck»

To «Wild Duck» είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Γιάννη Σακαρίδη, η ιστορία του Δημήτρη, ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο κλείνει την επιχείρησή του. Μαζί με τον φίλο του Νίκο, επίσης μηχανικό σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Η έρευνα τούς οδηγεί στο ύποπτο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Μια ένοικος, η Παναγιώτα, μπαίνει στο στόχαστρο του Δημήτρη, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με μεγάλα ηθικά διλήμματα. Ένα ταξίδι-φυγή στη γενέτειρά του Σκύδρα, μια μικρή κωμόπολη του νομού Πέλλας, θα κάνουν τον Δημήτρη να δει πιο καθαρά το είδωλό του στον καθρέφτη. Η ταινία σε σενάριο του Γιάννη Σακαρίδη και διεύθυνση φωτογραφίας του Γιαν Φόγκελ (συνσκηνοθέτη του «Wasted Youth») είναι μια παραγωγή του Νίκου Φράγκου και της Athens Filmakers' Coop, ενώ πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Στάνκογλου, Ηλίας Λογοθέτης, Ευσταθία Τσαπαρέλη

Διαβάστε περισσότερα για το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη

Στο Κάρλοβι Βάρι θα προβληθούν επίσης οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στο τμήμα «Ορίζοντες» και το «L» του Μπάμπη Μακρίδη στο τμήμα «Μια Αλλη Οψη».

Ελληνικό χρώμα, υπάρχει και στην κριτική επιτροπή του επίσημη Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, αφού εκεί συμμετέχει η παραγωγός Μαρία Χατζάκου (της Haos Films), παραγωγός του «Αttenberg», αλλά και των «Αλπεων».

Το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι θα διεξαχθεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου. Διαβάστε περισσότερα για τη συμμετοχή της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους του Εκτορα Λυγίζου «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.