Φεστιβάλ / Βραβεία

Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας: το τοπίο ξεκαθαρίζει

στα 10

Ανακοινώθηκαν οι εννιά ταινίες που θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας, για την ανάδειξη των πέντε που θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο των βραβείων. Με κάποιο τρόπο οι απουσίες είναι πιο ηχηρές από τις παρουσίες...

Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας: το τοπίο ξεκαθαρίζει
Σκηνή από το «Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί

Η ψηφοφορία για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και των πέντε ταινιών που θα το απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο του φετινού Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας γίνεται σε δύο φάσεις με μια επιτροπή που απαρτίζεται από αρκετές εκατοντάδες μέλη να βλέπουν τις ταινίες και να επιλέγουν έξι από αυτές, ως τις καλύτερες. Καθώς οι προβολές γίνονται αποκλειστικά σε αίθουσα και ελάχιστοι ενεργοί κινηματογραφιστές έχουν τον χρόνο να δουν 63 ταινίες σε διάστημα μερικών εβδομάδων, ο μέσος όρος των μελών της επιτροπής είναι μάλλον μια προχωρημένης ηλικίας, ή μη ενεργά μέλη του κινηματογραφικού χώρου. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, τρεις από τις εννιά ταινίες, προστίθενται από μια επιτροπή “ειδικών” που βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα του παγκόσμιου σινεμά.

Η εννιάδα που προέκυψε από την συγκεκριμένη διαδικασία αποτελείται από τις παρακάτω ταινίες:

Οι παραπάνω ταινίες θα «κριθούν» από μέλη της επιτροπής των Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, στο Λος Αντζελες και τη Νέα Υόρκη από τις 20 ως τις 22 Ιανουαρίου, προκείμενου να επιλέξουν τις πέντε που θα ανακοινωθούν στις 24 Ιανουαρίου μαζί με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες.

Εξήντα τρεις χώρες είχαν καταθέσει φέτος ταινίες για την συγκεκριμένη κατηγορία. Από τις ταινίες που λείπουν από την παραπάνω λίστα, ίσως οι πιο προφανείς απουσίες μοιάζουν αυτές του «Το Αλογο του Τορίνο» του Μπέλα Ταρ, του «Πολεμώντας για τη Νίκη» της Βαλερί Ντονζελί και του «Κάποτε στην Ανατολία» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν.

Οσο για το φαβόρι; Καμιά απολύτως έκπληξη, το «Ενας Χωρισμός», είναι φυσικά στη λίστα...