Φεστιβάλ / Βραβεία

Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας: ποιοι θα το διεκδικήσουν φέτος;

στα 10

Είναι νωρίς για τις οσκαρικές υποψηφιότητες; Οχι στ’ αλήθεια, μια και 18 χώρες έχουν ήδη υποβάλλει το φιλμ που θέλουν να τις εκπροσωπήσει στα φετινά βραβεία της Ακαδημίας.

Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας: ποιοι θα το διεκδικήσουν φέτος;
«Rundskop»: με δύναμη από το Βέλγιο!

Δέκα οκτώ χώρες έχουν ήδη επιλέξει και υποβάλλει την ταινία που θα διαγωνιστεί για να περάσει στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων του ξενόγλωσσου Οσκαρ. Ευκαιρία να πάρουμε μια εικόνα από τον ανταγωνισμό που θα έχει η ελληνική συμμετοχή.

Αυστρία / «Atmen» του Καρλ Μάρκοβικς.Ενας νεαρός άντρας, άρτι αποφυλακισμένος, πιάνει δουλειά στο νεκροτομείο της Βιέννης ενώ ταυτόχρονα αναζητά τη μητέρα του. Η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Μάρκοβιτς τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο φετινό Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ, ή δείτε την ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Βέλγιο / «Rundskop» του Μίκαελ Ρόσκαμ.Δυνατή ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου, παρακολουθεί έναν κτηνοτρόφο που μπλέκει στα πλοκάμια ενός ιδιόμορφου υποκόσμου που ασχολείται με τη διακίνηση ορμονών. Το «Rundskop», ή «Μοσχαροκεφαλή» στα ελληνικά, προτιμήθηκε από το Βέλγιο ως συμμετοχή της χώρα στα ξενόγλωσσα Οσκαρ, από το «Παιδί με το Ποδήλατο» των αδελφών Νταρντέν. Δείτε το τρέιλερ, ή δείτε την ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Βενεζουέλα / «El Rumor de las Piedras» του Αλεχάντρο Μπελαμέ Παλάθιος.Η περιπέτεια μια γυναίκας στο Καράκας που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωής της οικογένειάς της μετά την καταστροφική πλημμύρα που ισοπέδωσε το σπίτι της, είναι η λιγότερο γνωστή στο διεθνές κύκλωμα από τις υποψήφιες ταινίες. Δείτε το τρέιλερ.

Γαλλία / «La Guerre est Declaree» της Βαλερί Ντονζελί.Από τη χώρα με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία, 36 για την ακρίβεια, μια σχετικά απρόσμενη επιλογή από μια σκηνοθέτη που είναι πιο έμπειρη ως ηθοποιός. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ, ή δείτε την στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Γερμανία / «Pina» του Βιμ Βέντερς.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Ελλάδα / «Εν Αναμονή» της Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Δεν είναι τίτλος ταινίας, πραγματικά περιμένουμε την ανακοίνωση, σε λίγες μέρες, της επίσημης απόφασης του Υπουργείου για το ποια θα είναι η ταινία που θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει προτείνει το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, μένει να φανεί εάν το Υπουργείο θα επικυρώσει αυτήν την απόφαση.

Ιαπωνία / «Postcard» του Κανέτο Σίντο.Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, από κάθε άποψη. Ως υπόθεση, αποτελεί την καταγραφή του Δεύτερου Παγκόσμιου, αλλά από την ιαπωνική πλευρά. Οχι από τη ματιά κάποιου φαντάρου, αλλά της συζύγου ενός θύματος. Επίσης, ο Κανέτο Σίντο, την εποχή της απονομής θα κλείσει τα 100 του χρόνια!

Ιράν / «A Separation» του Ασγκάρ Φαραντί.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ, ή δείτε την στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Λίβανος / «Where Do We Go Now?» της Ναντίν Λαμπακί.Μέσα στο δράμα των περισσότερων από τις υπόλοιπες συμμετοχές, μια μουσική κωμωδία με θέμα το μεσανατολικό. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ.

Μαρόκο / «Omar Killed Me» του Ροσντί Ζεμ.Ο Γάλλος ηθοποιός σκηνοθετεί την πραγματική ιστορία ενός Μαροκινού μετανάστη που κατηγορήθηκε ως δολοφόνος στη νότια Γαλλία, επικρίνοντας τη γαλλική μεταναστευτική νομοθεσία. Δείτε το τρέιλερ.

Νορβηγία / «Happy, Happy» της Αν Σεγουίτσκι.Με βραβείο από το Σάντανς, αυτή η ιδιαίτερη κωμωδία παρακολουθεί την ιστορία μιας δασκάλας που αναγκάζεται να μετριάσει την αισιοδοξία της όταν στο διπλανό της σπίτι μετακομίζει μια φαινομενικά τέλεια οικογένεια. Δείτε το τρέιλερ ή δείτε την ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Νότια Κορέα / «The Front Line» του Τζανγκ Τζουν.Στη διάρκεια της παύσης πυρών στον Πόλεμο της Κορέας το 1951, ένας Νοτιοκορεάτης υπολοχαγός αναλακύπτει παράξενα συμβάντα, ερευνώντας το θάνατο ενός διοικητή του. Δείτε το τρέιλερ.

Ολλανδία / «Sonny Boy» της Μαρία Πέτερς.Βασισμένη στο ομότιτλο best seller που αποτυπώνει πραγματική ιστορία, η ταινία τοποθετείται στη δεκαετία του 1920, όπου μια μητέρα με τέσσερα παιδιά ερωτεύεται έναν πολύ νεότερό της άντρα από το Σουρινάμ. Δείτε το τρέιλερ.

Ουγγαρία / «Το Αλογο του Τορίνο» του Μπέλα Ταρ.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Πολωνία / «In Darkness» της Ανιέσκα Χόλαντ.Από τη σκηνοθέτη που έχει ήδη κερδίσει μία φορά το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, η πραγματική ιστορία ενός Πολωνού εγκληματία που βοήθησε Εβραίους πρόσφυγες στον Δεύτερο Παγκόσμιο. Εχει και οσκαρικό θέμα, έχει και διανομή στην Αμερική από τη Sony Classics, άσχημα δε θα πάει.

Πορτογαλία / «Jose and Pilar» του Μιγκέλ Γκονκάλβες Μέντες.Η Πορτογαλία προβάλλει τις αρετές της: ντοκιμαντέρ με θέμα τον νομπελίστα συγγραφέα Χοσέ Σαραμάγκο και τη γυναίκα του και το πώς το ζευγάρι αντιμετωπίζει τη διασημότητα. Εμφανίζονται και ο Φερνάντο Μειρέγες, ο οποίος και διασκεύασε για τον κινηματογράφο το «Περί Τυφλότητας» και ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Δείτε το τρέιλερ.

Ρουμανία / «Morgen» του Μαριάν Κρισάν.Με θέμα την απρόσμενη φιλία ενός σεκιουριτά μ’ έναν παράνομο μετανάστη, η ρουμανική συμμετοχή μοιάζει λιγότερο σκληρή από τις ταινίες στις οποίες μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Δείτε το τρέιλερ.

Σερβία / «Montevideo, God Bless You!» του Ντράγκαν Μπιέλογκρλικ.Η συμμετοχή της εθνικής ποδοσφαίρου του Μοντεβιδέο στο πρωτάθλημα του 1930 δίνει την αφορμή γι’ αυτή την ευχάριστη και συγκινητική ταινία που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη χώρα της. Δείτε το τρέιλερ.

Σουηδία / «Beyond» της Περνίλα Ογκουστ.Η Νούμι Ραπέις, η πρωταγωνίστρια των πρωτότυπων ταινιών «Girl With the Dragon Tattoo», κρατά το ρόλο μια νέας γυναίκας που μεγαλώνει τη δεκαετία του ’70 σ’ ένα σπίτι όπου κυριαρχεί ο αλκοολισμός και η οικογενειακή βία. Δείτε το τρέιλερ.

Ταϊβάν / «Seediq Bale» του Γουέι Τσ-Σενγκ.Εμπορικό ιστορικό δράμα με γερές δόσεις περιπέτειας, η ταινία αφηγείται τα πάθη της κοινότητας των Σεεντίκ τα χρόνια που η Ταϊβάν βρισκόταν κάτω από ιαπωνική κατοχή. Συμπαραγωγός ο Τζον Γου, ενώ η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου άφησε χλιαρές εντυπώσεις. Δείτε το τρέιλερ.

Φιλιππίνες / «The Woman in the Septic Tank» του Μάρλον Ριβέρα.Αυτοαναφορική κωμωδία με θέμα τη διαδικασία γυρίσματος μιας ταινίας! Ηρωες, τρεις σκηνοθέτες αποφασισμένοι να κάνουν μια ταινία που θα κερδίσει το Οσκαρ. Ταυτόχρονα, μια σάτιρα για την κινηματογραφική βιομηχανία στις Φιλιππίνες. Δείτε το τρέιλερ.

Φινλανδία / «Le Havre» του Ακι Καουρισμάκι.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.