Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2016: που ήταν το «thank-you crawl» των νικητών;

στα 10

Περιμέναμε με ανυπομονησία να δούμε πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα των ευχαριστήριων λόγων. Κατάλαβε κανείς τίποτα;

Oscars 2016: που ήταν το «thank-you crawl» των νικητών;

Η Ακαδημία, σε συνεργασία με τους παραγωγούς του τηλεοπτικού σόου των Oscars, αποφάσισαν φέτος να καταπολεμήσουν κατά μέτωπο το πρόβλημα της μεγάλης διάρκειας της βραδιάς. Οι συνήθεις ύποπτοι που κατηγορούνται ότι την ξεχειλώνουν δεν είναι ούτε ο οικοδεσπότης, ούτε οι παρουσιαστές, ούτε τα τραγούδια, ούτε τα όποια σκετς, κωμικά ή μουσικοχορευτικά νούμερα πραγματοποιηθούν επί σκηνής. Για όλα κατηγορούνται οι νικητές και οι ευχαριστήριοι λόγοι τους. Τι κι αν γνωρίζουν πόση ακριβώς ώρα διαθέτουν. Τι κι αν υπάρχει χρονόμετρο στον telemprompter που μετρά αντίθετα. Τι κι αν η ζωντανή ορχήστρα του Dolby Theater ξεκινήσει να σκεπάζει το λόγο τους με μουσική (συνήθως με τις Βαλκυρίες του Βάγκνερ). Οταν κρατάς το χρυσό αγόρι στα χέρια σου, ο χρόνος σταματά και νιώθεις ότι πρέπει να ευχαριστήσεις όσους έχεις ποτέ γνωρίσει στη ζωή σου...

Η φετινή ιδέα λοιπόν ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους υποψήφιους να στείλουν από πριν τη λίστα με τα ονόματα όλων όσων θέλουν να ευχαριστήσουν, στην περίπτωση που κερδίσουν το Οσκαρ, να ανέβουν ελεύθεροι από αυτή την υποχρέωση στο μικρόφωνο και να μιλήσουν από καρδιάς για 45 δευτερόλεπτα, όσο το «thank-you crawl» θα τρέχει στην οθόνη, συνδυαστικά.

Διαβάστε αναλυτικά: Βραβεία Οσκαρ 2016: «Spotlight» στην διαφορετικότητα

thank-you-crawl-oscars.jpg

Στην αρχή της βραδιάς μάλιστα, πριν ανοίξει ο δορυφόρος για τους τηλεθεατές, ένας εκφωνητής «ζέστανε» τους VIP θεατές του Dolby Theater με αυτό το μήνυμα που ακούστηκε στα ηχεία του θεάτρου:

Καλωσήρθατε στα Οσκαρ! Φέτος οι νικητές θα έχουν 45 δευτερόλεπτα για τους ευχαριστήριους λογους τους. Μόνο! Αλλά μην ανησυχείτε! Θα έχουμε το νέο εύρημα το 'ευχαρηστήριο κρόουλ' για να μην ξεχάσετε κανέναν. Ενα χρονόμετρο θα είναι μπροστά σας στον teleprompter.

45 δευτερόλεπτα είναι άπλετος χρόνος. Να τι μπορεί να κάνει κανείς σε 45'':

να πιει ένα ποτήρι νερό
να κρατήσει την αναπνοή του
να χαϊδέψει την κοιλιά του σκύλου του
να δώσει στη γάτα του μία απογοητευμένη ματιά
να φάει ένα μήλο
να φάει ένα μπουρίτο, ένα μπέιγκελ, μία ντομάτα σαν να ήταν μήλο
να πιει ένα μίλκσεικ
να πιει λίγο καφέ
να πιει μια παγωμένη μπύρα
να πει ένα κοπλιμέντο στον εαυτό του, το αξίζει
να γράψει ένα ευχαριστήριο σημείωμα
να πάρει τηλέφωνο τους γονείς του – η μαμά του ανησυχεί
να κάνει μασάζ στους κροτάφους του – και πάλι, το αξίζει!
να τραγουδήσει yodel
να κάνει γαργάρες
να μαστιγώσει... ω όχι όχι!
να πληρώσει το στοίχημά του
να πλύνει τα χέρια του, σοβαρά τώρα
Και, ναι, να πει τον ευχαριστήριο λόγο του!

Oscars 2016 innaritu 607

Ομως κάτι πήγε πολύ στραβά. Το crawl έπεφτε στους τηλεοπτικούς δέκτες, όχι στην οθόνη της αίθουσας.

Για αυτό και οι νικητές άρχισαν να πανικοβάλλονται και να λένε όλα τα (σημαντικά τουλάχιστον) ονόματα, όπως παλιά. Κι ο Ινιαρίτου κόπηκε, όπως παλιά, από την ορχήστρα αλλά τέντωσε το αυστηρό του δάχτυλο για να τους σταματήσει - εκείνη την ώρα ήθελε να μιλήσει για το ρατσισμό και κανείς δεν είχε το δικαίωμα να τον σταματήσει. Ενώ, φυσικά, κανείς δεν τόλμησε να παίξει νότα στη διάρκεια του λόγου του Λεονάρντο.

Oscars 2016 leonardo 607

Ο μόνος που καταευχαριστήθηκε το thank-you crawl ήταν ο Πίτερ Ντόκτερ, οσκαρικός σκηνοθέτης του «Inside Out» της Pixar. Γιατί το χρησιμοποίησε να κάνει έκπληξη στα παιδιά του και να τους στείλει το μήνημα ότι τα αγαπάει κι ότι «ναι, τώρα μπορούμε να πάρουμε ένα σκύλο!».

Oscars 2016 pete docter 607jpg

Για να ζήσετε τα Οσκαρ 2016 λεπτό προς λεπτό - από τους πρώτους που πάτησαν το κόκκινο χαλί μέχρι και τον νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας - μπείτε στο live blog του Flix που μετέδωσε, με φωτογραφίες, videos, tweets και άμεση ανταπόκριση ολόκληρη την τελετή με λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: