Είναι 87 χρόνων. Ταυτόχρονα ένας ζωντανός θρύλος κι ένας παραγωγικότατος, ακόμη, συνθέτης. Ο Ενιο Μορικόνε τιμήθηκε χτες βράδυ με το πρώτο «κανονικό» Οσκαρ της καριέρας του, για τη μουσική που έγραψε για το «The Hateful Eight» του Κουέντιν Ταραντίνο. Ως τώρα είχε προταθεί έξι φορές, αλλά είχε κερδίσει μόνο το Τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο της καριέρας του to 2007. Ο Μορικόνε ανέβηκε στη σκηνή, με την αίθουσα να χειροκροτά όρθια και παρέλαβε το αγαλματάκι του από τον Φαρέλ Γουίλιαμς κι έναν άλλο ζωντανό θρύλο, τον Κουίνσι Τζόουνς. Μίλησε ιταλικά, ευχαρίστησε την Ακαδημία, τον Κουέντιν Ταραντίνο γιατί δεν μπορείς να γράψεις καλό soundtrack αν δεν είναι καλή η ταινία, έδωσε συγχαρητήρια στους άλλους υποψηφίους κι ιδιαίτερα στον Τζον Γουίλιαμς, αφιέρωσε το βραβείο του στη γυναίκα του, τη Μαρία. Λίγο, πολύ λίγο μετά, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, τουίταρε τον ενθουσιασμό του, με τρόπο 100% ιταλικό. Δείτε παρακάτω. Ε, finalmente!
Grandissimo Maestro, finalmente! #Morricone #orgoglio #Oscars2016
— Matteo Renzi (@matteorenzi) February 29, 2016
Και δεν ήταν ο μόνος: οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας έσπευσαν να θριαμβολογήσουν επίσης, με την Republica να γράφει «μετά από μια καριέρα 60 χρόνων και πέντε υποψηφιότητες που τον άφησαν με άδεια χέρια, ο Ενιο Μορικόνε φέρνει επιτέλους ένα Οσκαρ σπίτι».
Υποψήφιος ξανά για το «Days of Heaven», την «Αποστολή», τους «Αδιάφθορους», το «Bugsy» και την «Μαλένα», κέρδισε χθες το βραβείο για το «Μισητοί Οκτώ» σε ηλικία 87 ετών.
Κάτι που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία νικητή, τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο από τον Τσάρλι Τσάπλιν ο οποίος το 1973 κέρδισε το Οσκαρ μουσικής για το «Limelight», πέντε χρόνια μεγαλύτερο από τον Τζορτζ Μπέρναρ Σο που κέρδισε το 1983 για το διασκευασμένο σενάριο του «Πυγμαλίωνα», αλλά και τον Κρίστοφερ Πλάμερ που ήταν 82 όταν κέρδισε για τους «Αρχάριους».
Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία, ο Ενιο Μορικόνε είναι «μεγάλος» από κάθε άποψη και η χθεσινή του νίκη, δεν ήταν απλά δίκαιη μα και μια στιγμή γεμάτη χάρη και συγκίνηση από εκείνες που θα μείνουν στην ιστορία των Οσκαρ.
Διαβάστε ακόμη:
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Το κόκκινο χαλί
- Ψάχνουμε παρουσιαστή για τα επόμενα Οσκαρ; Δώστε την δουλειά στον Λούις Σι Κέι
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Ο Κρις Ροκ δείχνει τον τρόπο με τον oποίο κάνεις οσκαρική διπλωματία
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Οσα δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Η εμφάνιση της Lady Gaga ένωσε όλους σε μια γροθιά κατά της βίας
- Βραβεία Οσκαρ 2016: O σπουδαίος ευχαριστήριος λόγος του Λεονάρντο Ντι Κάπριο