Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2016: «Grandissimo Maestro». Ο Ματέο Ρέντζι τουιτάρει τον Μορικόνε

στα 10

Με σεβασμό και ιταλικό ενθουσιασμό, ο Ματέο Ρέντζι τουίταρε τις ευχές του στον Ενιο Μορικόνε.

Oscars 2016: «Grandissimo Maestro». Ο Ματέο Ρέντζι τουιτάρει τον Μορικόνε

Είναι 87 χρόνων. Ταυτόχρονα ένας ζωντανός θρύλος κι ένας παραγωγικότατος, ακόμη, συνθέτης. Ο Ενιο Μορικόνε τιμήθηκε χτες βράδυ με το πρώτο «κανονικό» Οσκαρ της καριέρας του, για τη μουσική που έγραψε για το «The Hateful Eight» του Κουέντιν Ταραντίνο. Ως τώρα είχε προταθεί έξι φορές, αλλά είχε κερδίσει μόνο το Τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο της καριέρας του to 2007. Ο Μορικόνε ανέβηκε στη σκηνή, με την αίθουσα να χειροκροτά όρθια και παρέλαβε το αγαλματάκι του από τον Φαρέλ Γουίλιαμς κι έναν άλλο ζωντανό θρύλο, τον Κουίνσι Τζόουνς. Μίλησε ιταλικά, ευχαρίστησε την Ακαδημία, τον Κουέντιν Ταραντίνο γιατί δεν μπορείς να γράψεις καλό soundtrack αν δεν είναι καλή η ταινία, έδωσε συγχαρητήρια στους άλλους υποψηφίους κι ιδιαίτερα στον Τζον Γουίλιαμς, αφιέρωσε το βραβείο του στη γυναίκα του, τη Μαρία. Λίγο, πολύ λίγο μετά, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, τουίταρε τον ενθουσιασμό του, με τρόπο 100% ιταλικό. Δείτε παρακάτω. Ε, finalmente!


Και δεν ήταν ο μόνος: οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας έσπευσαν να θριαμβολογήσουν επίσης, με την Republica να γράφει «μετά από μια καριέρα 60 χρόνων και πέντε υποψηφιότητες που τον άφησαν με άδεια χέρια, ο Ενιο Μορικόνε φέρνει επιτέλους ένα Οσκαρ σπίτι».

Υποψήφιος ξανά για το «Days of Heaven», την «Αποστολή», τους «Αδιάφθορους», το «Bugsy» και την «Μαλένα», κέρδισε χθες το βραβείο για το «Μισητοί Οκτώ» σε ηλικία 87 ετών.

Κάτι που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία νικητή, τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο από τον Τσάρλι Τσάπλιν ο οποίος το 1973 κέρδισε το Οσκαρ μουσικής για το «Limelight», πέντε χρόνια μεγαλύτερο από τον Τζορτζ Μπέρναρ Σο που κέρδισε το 1983 για το διασκευασμένο σενάριο του «Πυγμαλίωνα», αλλά και τον Κρίστοφερ Πλάμερ που ήταν 82 όταν κέρδισε για τους «Αρχάριους».

Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία, ο Ενιο Μορικόνε είναι «μεγάλος» από κάθε άποψη και η χθεσινή του νίκη, δεν ήταν απλά δίκαιη μα και μια στιγμή γεμάτη χάρη και συγκίνηση από εκείνες που θα μείνουν στην ιστορία των Οσκαρ.


Για να ζήσετε τα Οσκαρ 2016 λεπτό προς λεπτό - από τους πρώτους που πάτησαν το κόκκινο χαλί μέχρι και τον νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας - μπείτε στο live blog του Flix που μετέδωσε, με φωτογραφίες, videos, tweets και άμεση ανταπόκριση ολόκληρη την τελετή με λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: