Ολοκληρώθηκε η τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με την απονομή των μεγάλων βραβείων στα τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, αλλά και το βραβείο κοινού.
Διαβάστε ακόμη: Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων και μικρού μήκους made in Greece
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Γουίτ Στίλμαν (Πρόεδρος της Επιτροπής - σκηνοθέτης), Χάνα Πάτερσον (σκηνοθέτις και παραγωγός), Μισέλ Βάλεϊ (ηθοποιός), Ουμπέρτο Μουρέιρα (κριτικός κινηματογράφου), Μπίργκιτ Κόλερ (συν-διευθύντρια του Άρσεναλ - Ινστιτούτου Τέχνης Κινηματογράφου και Video Art στο Βερολίνου και μέλος της επιτροπής προγράμματος του Berlinale Forum)
Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: Νέα Λιθουανία του Καρόλις Καουπίνις (Nova Lituania, Λιθουανία, 2019)
Στη Λιθουανία των τελών της δεκαετίας του ’30 ένας γεωγράφος προτείνει στην κυβέρνηση της, εδαφικά απειλούμενης από την Πολωνία, χώρας το ριζοσπαστικό σχέδιο μιας «νέας Λιθουανίας» σε κάποια άλλη περιοχή της γης! Η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Πολωνία όμως, «τακτοποιεί» τις πλάνες επιστημόνων και πολιτικών.
«Για την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα.»
Bραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Μια Αποικία της Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ (A Colony, Κανάδας, 2018)
Η έφηβη Μιλιά μεγαλώνει στο Κεμπέκ με τους υπό διαζύγιο γονείς της και την μικρή της αδελφή.
«Μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο» κάνοντας λόγο για «δεξιοτεχνική διαχείριση του θέματος.»
Βραβείο Σεναρίου: «Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» της Μπόρα Κιμ (House of Hummingbird, Νότια Κορέα, 2018)
Μια 14χρονη μεγαλώνει σ’ ένα σπίτι που οι γονείς τσακώνονται και ο αδελφός της, τακτά, την χτυπά. Θέλει ένα (ανάξιο) αγόρι, έχει μια (απούσα) φιλενάδα και μια συμμαθήτριά που την ερωτεύεται (;) κι αμέσως μετά τη λησμονεί. Είναι κατάμονη, απορροφώντας μειλίχια την γύρω δυσχέρεια. Μέχρι που μια δασκάλα βλέπει βαθύτερα τον λεπταίσθητο χαρακτήρα της.
«Για το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του '90.»
Ειδική Μνεία: Φωτιά στη Λουιζιάνα του Φίλιπ Γιούμανς (Burning Cane, ΗΠΑ, 2019)
Στην αγροτική Λουϊζιάνα, μια θρησκόληπτη μάνα στέκεται στο σταυροδρόμι με τον γιο της, τον παπά της ενορίας, την παντελή στέρηση, τη μοναξιά, την Πίστη και το νόημα της ζωής.
«Η επιτροπή θέλει να απονείμει μια ειδική μνεία σε έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του. Η ειδική μνεία στοχεύει στην στήριξη ενός κινηματογραφιστή στην αρχή της σταδιοδρομίας του.»
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
Βραβείο Κοινού Fischer: Οι Αθλιοι του Λατζ Λι (Les Miserables, Γαλλία, 2019)
«Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της Fischer, ενός σινεφίλ brand που στηρίζει τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του Φεστιβάλ που και φέτος συνέβαλαν σε μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Αναφερόμενος στο κοινό, ένας σπουδαίος σκηνοθέτης είπε κάποτε: "Αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι δουν μια ταινία, εύχομαι να δουν ένα εκατομμύριο διαφορετικές ταινίες". Με τις ταινίες, το κοινό καθίσταται ο κύριος πρωταγωνιστής του φεστιβάλ και έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την αγαπημένη του.Το Βραβείο Κοινού Fischer 2019 απονέμεται στην ταινία "Οι Αθλιοι", του Λατζ Λι», δήλωσε ο Λοράν Ντελμουλί, Διευθυντής Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - STRANGER THAN FICTION
Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Μάγκι Χερτ (Πρόεδρος της Επιτροπής), υπεύθυνη προγράμματος εκδηλώσεων στο BFI Σονόρα Μπρόκα, επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρίγα Γκέρχαρντ Βίσνερ, Διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Βίντεο στο Κάσελ Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ, σκηνοθέτις Γεράσιμος Ρήγας, σκηνοθέτης
Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Η Γη του Μέλιτος των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέφσκα (Honeyland, Βόρεια Μακεδονία, 2019)
Μια μελισσοκόμος στα κακοτράχαλα όρη της Βαλκανικής, Τουρκάλα σε μια περιοχή-χωνευτήρι εθνοτήτων, ζει σ’ ένα πλινθόκτιστο σπίτι με την ανήμπορη, μισότυφλη μάνα της, επιμελούμενη μ’ έναν τρόπο -που πρέπει να δεις για να καταλάβεις- τις μέλισσες και τις κηρήθρες της. Το μέλι της το πουλάει στα Σκόπια για ένα τσαμπί μπανάνες, μια βεντάλια για τη μάνα της, μια βαφή μαλλιών (!). Ο ερχομός μιας πολυμελούς οικογένειας νομάδων όμως θα αναστατώσει την ερημιά και τις μέλισσές της.
«Για την οπτική αριστεία και την συγκλονιστική αφήγηση που εκτυλίσσεται στην Βόρειο Μακεδονία, το πως αντανακλά τον κύκλο της ζωής και την σημασία της οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την αξία της διατήρησης του οικοσυστήματος. Οπως λέει και η δυνατή και ανθεκτική Χατίτζε: "Μας προσφέρουν το μισό, πρέπει να τους αφήνουμε το μισό".»
Ειδική Μνεία: Δέντρα στην Ερημο του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι (Talking About Trees, Γαλλία - Σουδάν - Γερμανία - Τσαντ - Κατάρ, 2019)
Το Σουδάν δεν έχει ούτε έναν κινηματογράφο. Ευάριθμες δημοκρατίες και δικτατορίες, όπως η κρατούσα 30ετής, αργότερα, μπορεί να έλεγες πως αυτό δεν είναι το πιο μεγάλο της πρόβλημα.
«Μια ιστορία πάθους για το σινεμά μέσα στο σινεμά, καταπιεσμένης και περιθωριοποιημένης κινηματογραφίας που αξίζει πραγματικά να αναγνωριστεί από το παγκόσμιο κοινό, το οποίο μπορεί και συναθροίζεται με έναν τρόπο που δεν επιτρέπεται στο Σουδάν. Οπως ακούσαμε και στο τέλος της ταινίας: "Είμαστε οι πλέον αισιόδοξοι, γιατί η ελπίδα μας έχει σφυρηλατηθεί από την πιο βαθιά απελπισία".»
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας στο cinemagazine.gr και στο επίσημο site του Φεστιβάλ.