Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, για όλη τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το Flix θα προτείνει επιλεγμένες προβολές. Αναζητήστε εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά σας, το Flix προτείνει επιλεγμένες προβολές για σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε εδώ τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης και το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

La Mujer de los Perros 607

Η Κυρία των Σκύλων (La Mujer de los Perros) των Λάουρα Σιταρέλα και Βερόνικα Λίνας (2015) / Στις 18.00 στο Odeon Οπερα 1

Αργεντινή. Λίγο πιο έξω από το Μπουένος A:iρες μια γυναίκα, μόνη, περπατά στα λιβάδια με μόναδική συντροφιά τους σκύλους της, ελεύθερους γύρω της να τρέχουν, να παίζουν, να κυλούν στο έδαφος. Η κάμερα την ακολουθεί καθώς οι εποχές δίνουν η μία τη θέση της στην επόμενη, καθώς ο ουρανός αλλάζει χρώματα και ο άνεμος φυσάει διαφορετικά. Το μόνο που μένει σταθερό είναι η επιμονή της σε αυτή την υπαρξιακή αναζήτηση. Και κυρίως η συντροφιά των τετράποδων φίλων της. Eνα πορτρέτο ενός χαρακτήρα έξω από τα στενά όρια της mainstream, συχνά ασφυκτικής κοινωνίας, ένα μοναδικό ταξίδι απόδρασης και ανακάλυψης της αλήθειας που μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί έξω, και -τελικά- ένας ύμνος στον απόλυτο δεσμό ανθρώπου και φύσης. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Ολυμπία 607

Ολυμπία του Σταύρου Ψυλλάκη (2015) / Στις 19.00 στην Ταινιοθήκη

Η Ολυμπία, στα 33 της χρόνια και ήδη τριών μηνών έγκυος, μαθαίνει πως έχει καρκίνο στον πνεύμονα. Μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις, θα κρατηθεί το έμβρυο και θα γεννηθεί ένα υγιέστατο μωρό. Τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό και ενώ ο καρκίνος καλπάζει, με πρωτοβουλία του γιατρού της, ο Σταύρος Ψυλλάκης και οι συνεργάτες του θα μείνουν για τέσσερις μέρες κοντά στη λεχώνα και την οικογένεια της, καταγράφοντας ό,τι μπορούν και ό,τι η κατάσταση επιτρέπει. Μετά το «ΜΕΤΑΞΑ: Ακούγοντας το Χρόνο», ο Σταύρος Ψυλλάκης μπαίνει ακόμη πιο βαθιά σε περιοχές που ακόμη και ένα ντοκιμαντέρ δεν θα τολμούσε να παραβιάσει, παραδίδοντας μια συγκλονιστική ιστορία νίκης της ζωής απέναντι στο θάνατο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ολυμπία».

Songs My Brother Taught Me 607

Τα Τραγούδια που μου Εμαθαν τα Αδέρφια μου (Songs my Brothers Taught Me) της Κλόε Ζάο / Στις 19.45 στο Δαναό 1

Δύο αδέρφια, ο Τζόνι και η 11χρονη Τζασόν ζουν με την μητέρα τους Λίζα σε έναν καταυλισμό στη Νότια Ντακότα. Εχουν κι έναν μεγαλύτερο αδερφό στη φυλακή, όπως και πολλά άλλα αδέρφια από έναν πατέρα που δεν γνώρισαν ποτέ, έναν καουμπόι σε ροντέο που έκανε τουλάχιστον 25 παιδιά από πολλές διαφορετικές γυναίκες. Ο Τζόνι βγάζει χρήματα παράνομα, παραδίδοντας αλκοόλ κατ'οίκον σε έναν ντόπιο επιχειρηματία, όταν μαθαίνει πως ο πατέρας του πέθανε, μεθυσμένος, σε ένα ατύχημα. Αποφασίζει να συγκεντρώσει χρήματα για να ακολουθήσει την κοπέλα του όταν αυτή πάει να σπουδάσει στο Λος Αντζελες. Η μικρή αδερφή του, μαθαίνοντας τα σχέδιά του, και μη θέλοντας να μείνει μόνη με την αλκολική μητέρα της αρχίζει μόνη της να αναζητεί ένα καλύτερο μέλλον, και γίνεται βοηθός ενός ντόπιου τατουατζή. Ο Τράβις όμως δεν είναι ακριβώς μια πατρική φιγούρα, καθώς έχει κι ο ίδιος ανάγκη βοήθειας όσο κι η 11χρονη νέα βοηθός του. Κατευθείαν από την καρδιά του Σάντανς στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, μια ξεχωριστή ιστορία ενηλικίωσης, τρυφερή και σκληρή όσο η ίδια η ζωή.

the brand new testament 607

Η Ολοκαίνουργια...Καινή Διαθήκη! (Le Tout Nouveau Testament) του Ζακό Βαν Ντορμέλ / Στις 20.00 στο Ιντεάλ

Ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ανήθικο, δειλό, αντιπαθή ακόμα και στην ίδια του την οικογένεια, τύπο. Μέχρι που μια μέρα, η μικρή του κόρη Εά, για να καταπολεμήσει την ανία της, αποφασίζει να επαναστατήσει ενάντια στα χούγια του. Χακάρει τον υπολογιστή του και αφήνει να διαρρεύσει σε όλους τους ανθρώπους η ημερομηνία του θανάτου τους. Σύντομα, όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν με τις ημέρες, τους μήνες, ή, αν είναι τυχεροί, τα χρόνια που τους έχουν απομείνει. Ο Ζακό Βαν Ντορμέλ της «Εβδομης Ημέρας», επιστρέφει με μια τρελή παραβολή για το τέλος του κόσμου, με all-star cast και έναν γορίλα στο κρεβάτι της Κατρίν Ντενέβ. Επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Ολοκαίνουργια... Καινή Διαθήκη».

Danny Says 607

Danny Says του Μπρένταν Τόλερ (2015) / Στις 20.00 στο Odeon Οπερα 1

Μπορεί το όνομά του να λέει κάτι μόνο στους ειδήμονες της μουσικής ιστορίας, αλλά χωρίς τον Ντάνι Φιλντς, εγκέφαλο της Elektra Records ίσως σήμερα να μην γνώριζε κανείς τους Doors, τους Stooges, τους MC5, τους Ramones. Η ιστορία του, που την αφηγείται ο ίδιος μέσα από ένα πλήρες υλικό φωτογραφιών, αναμνηστικών και μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων δεν είναι μόνο μια ανασκόπηση της μουσικής κουλτούρας των 60s και των 70s, αλλά και ο βίος και η πολιτεία ενός ανοιχτά γκέι ανιχνευτή ταλέντων που διέσχισε ως party animal μια εποχή που έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στη μυθολογία του rock 'n' roll.

Les Deux Amis 607

Οι Δυο Φίλοι (Les Deux Amis) του Λουί Γκαρέλ (2015) / Στις 21.45 στο Δαναό 1

H Mόνα είναι μια νεαρή φυλακισμένη γυναίκα που φεύγει κάθε πρωί για να δουλέψει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Gare du Nord. Εχει αναπτύξει δέσιμο με τον Κλεμέντ, ο οποίος δουλεύει ως extra σε ταινίες, όμως καθώς εκείνη αποφασίσει να διακόψει την επαφή μαζί του, εκείνος απευθύνεται στον Αμπελ, τον καλύτερό του φίλο, για βοήθεια. Αυτό που ξεκινά ως σύγκρουση ανάμεσα στους τρεις ανθρώπους καταλήγει σε ένα περίεργο τρίγωνο, με τη Μόνα να πηγαίνει μαζί τους ως extra σε μια ταινία που διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1968. Σταδιακά, η Μόνα αρχίζει να έχει αισθήματα για τον Αμπελ, κάτι που ο Κλεμέντ παίρνει πολύ βαριά. Ο Λουί Γκαρέλ - σε σενάριο του ίδιου και του Κριστόφ Ονορέ - σκηνοθετεί τον εαυτό του, την πανέμορφη Γκολσιφτέ Φαραχανί και τον Βενσάν Μακέιν σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η «αμερικάνικη ανεξάρτητη» γαλλική ταινία της χρονιάς. Επίσημη συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

The Man Who Fell to Earth 607

Ο Ανθρωπος που Επεσε στη Γη (The Man Who Fell to Earth) του Νίκολας Ρεγκ (1976) / Στις 22.00 στο Odeon Οπερα 1

Βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τέβις, ο «Ανθρωπος που Επεσε στη Γη» παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση ενός εξωγήινου που επισκέπτεται τη Γη για να σώσει τον πλανήτη του από την έλλειψη νερού. Η ανέλιξή του σε πανίσχυρο επιχειρηματία γίνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα χάρη στην ευφυία και στις προηγμένες επιστημονικές του γνώσεις. Το ίδιο απότομη, όμως, θα είναι και η καταβαράθρωσή του στην άβυσσο των ανθρώπινων αδυναμιών, του αλκοόλ, του σεξ και της απάθειας, παρασύροντας στον ξεπεσμό του τους γήινους συνοδοιπόρους του. H sci-fi αλληγορία του Νίκολας Ρεγκ παραμένει ένα από τα πιο παραισθησιογόνα κινηματογραφικά τριπ της ιστορίας του σινεμά, με τον Ντέβιντι Μπόουι στον εμβληματικό πρώτο μεγάλο ρόλο της κινηματογραφικής του καριέρας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015