Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, για όλη τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνα, το Flix θα προτείνει επιλεγμένες προβολές. Αναζητήστε εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά σας, το Flix προτείνει επιλεγμένες προβολές για σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε εδώ τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης και το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Best of Enemies 607

Εχθροί Μέχρι Τέλους (Best of Enemies) των Μόργκαν Νέβιλ και Ρόμπερτ Γκόρντον (2015) / Στις 18.00 στο Ιντεάλ

Το καλοκαίρι του 1968, το τελευταίο σε θεαματικότητα κανάλι στην αμερικανική τηλεόραση ήταν το ABC. Οι παραγωγοί του ήξεραν ότι για να ανεβάσουν τα ποσοστά έπρεπε να παλέψουν αθέμιτα, οπότε προσέλαβαν δύο κορυφαίους διανοούμενους για να διεξάγουν δημόσιες συζητήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών και μέσα στο θόρυβο των συγκρουόμενων εκστρατειών Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Από τη μια ο Γουίλιαμ Φ. Μπάκλεϊ, που εκπροσωπούσε τη φωνή των συντηρητικών. Κι από την άλλη ο προοδευτικός, αριστερής ιδεολογίας συγγραφέας και στοχαστής Γκορ Βιντάλ. Αμφότεροι θεωρούσαν τις πεποιθήσεις του αντιπάλου του επικίνδυνες για το μέλλον της Αμερικής. Η επί της οθόνης αντιπαράθεσή τους έμεινε ιστορική, αφού σε κάθε γύρο της λεκτικής τους διαμάχης εκτοξεύονταν προσωπικές επιθέσεις και βιτριολικές βρισιές. Το ντοκιμαντέρ των Μόργκαν Νέβιλ και Ρόμπερτ Γκόρντον μεταφέρει αυτούσια την εμπειρία.

Above and Below 607

Από τους Υπονόμους στο Διάστημα (Above and Below) του Νίκολας Στάινερ / Στις 18.40 στο Odeon Οπερα 1

Ενα ζευγάρι ζει σε ένα υπόγειο τούνελ του Λας Βέγκας. Ενας άντρας επιβιώνει στην έρημο της Καλιφόρνια στέλνοντας μηνύματα σε άδεια μπουκάλια στον Θεό. Μια κοπέλα ονειρεύεται να φύγει μακριά, πολύ-πολύ μακριά, να ταξιδέψει στον Αρη, και προσομοιώνει αποστολές στον κόκκινο πλανήτη σε μια έρημο της Γιούτα. Ο φακός του Νίκολας Στάινερ εντοπίζει την ομορφιά και την ανθρωπιά σε κάθε μικρή, παράξενη, ευαίσθητη στιγμή τους καθώς αναδεικνύει την κοινή γραμμή που ενώνει αυτούς τους φαινομενικά αταίριαστους χαρακτήρες μεταξύ τους καθώς αναζητούν τη θέση τους στον κόσμο σε ένα ντοκιμαντέρ που μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Yossi & Yagger 607

Γιόσι & Γιάγκερ (Yossi & Jagger) του Εϊταν Φοξ (2002) / Στις 19.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ισραηλινού Εϊταν Φοξ ξετυλίγει την αναπτυσσόμενη ομοφυλοφιλική σχέση ανάμεσα σε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και επικεντρώνεται στη μόνιμη αγωνία τους μήπως αποκαλυφθεί το ένοχο μυστικό του απαγορευμένου για τη συντηρητική κοινωνία έρωτά τους. Η ταινία που έκανε τον Φοξ μια από τις πιο ανανεωτικές φωνές του ισραηλινού σινεμά και τον τοποθέτησε στον χάρτη των πιο τρυφερά ανατρεπτικών σκηνοθετών των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμπτωμα 607

Σύμπτωμα του Αγγελου Φραντζή (2015) / Στις 20.00 στο Δαναός 1

Χειμώνας. Σε ένα απομονωμένο νησί κάνει την εμφάνιση του ένα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Οποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη ικανή να το αντιμετωπίσει. Για να ενισχύσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες, που όμως μοιάζουν να κρύβουν κάποιον μυστικό της δεσμό με τον παρείσακτο. Ο Αγγελος Φραντζής επιστρέφει μετά το «Μέσα στο Δάσος» με ακόμη έναν παραισθησιογόνο εφιάλτη που ζωντανεύει μπροστά στα ανυποψίαστα μάτια του θεατή προσφέροντας μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Σύμπτωμα».

Hector 607

Hector του Τζέικ Γκάβιν (2015) / Στις 20.00 στο Ιντεάλ

O Εκτορ για χρόνια περιπλανιέται μεταξύ των πρατηρίων καυσίμων των αυτοκινητοδρόμων και άλλων «φιλόξενων» τόπων για αστέγους, κοιμάται κάτω από τις γέφυρες και ζει από την ελεημοσύνη των άλλων. Οταν όμως το παρελθόν του αρχίζει να εμφανίζεται ξανά μπροστά του, οι λόγοι για την ιδιαίτερη και σκληρή «αυτοεξορία» του γίνονται γνωστοί και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Εχοντας στο κέντρο της τη συγκλονιστική ερμηνεία του σπουδαίου Πίτερ Μούλαν, ο νεαρός Τζέικ Γκάβιν αποπειράται το ποτρέτο των αστέγων της Βρετανίας σε μια διαδρομή που ξεκινάει και τελειώνει με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο.

Mistress America 607

Mistress America του Νόα Μπόμπακ (2015) / Στις 21.15 στο Odeon Οπερα 1

Μια μοναχική πρωτοετής παρασύρεται σε απίστευτα μπλεξίματα από την μέλλουσα θετή της αδελφή, η οποία έχει συνηθίσει να ζει την κάθε της μέρα στη Νέα Υόρκη σαν μια ατέλειωτη περιπέτεια. H επιστροφή του Νόα Μπόμπακ και της Γκρέτα Γκέργουικ μετά το θρίαμβο του «Frances Ha» σε ακόμη μια κομεντί που με φόντο μια απύθμενη μητρόπολή, εξερευνά τις μικρές ανθρώπινες συμπεριφορές που είναι ικανές να σου αλλάξουν τη ζωή. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Mistress America».

nasty baby 607

Nasty Baby του Σεμπάστιαν Σίλβα (2015) / Στις 22.00 στο Ιντεάλ

Στο Μπρούκλιν των ταξικών και ρατσιστικών εντάσεων, ένα διαφυλετικό γκέι ζευγάρι, αποφασισμένο να ξεκινήσει διαδικασίες απόκτησης παιδιού, πείθει μια κολλητή φίλη να γίνει παρένθετη μητέρα. Oμως η σύλληψη όλο και καθυστερεί, ενώ μια απειλητική φιγούρα, ο μέχρι πρότινος άκακος τρελός της γειτονιάς, αρχίζει να παρενοχλεί επικίνδυνα την υποψήφια έγκυο, μετατρέποντας το κυνήγι της ευτυχίας του ζευγαριού σε εφιάλτη. H Κρίστεν Γουίγκ ξεδιπλώνει το δραματικό της ταλέντο στην ταινία του Χιλιανού Σεμπάστιαν Σίλβα που ξεκίνησε την καριέρα της από το Φεστιβάλ του Σάντανς για να θεωρείται σήμερα ως μια από τις καλύτερες ανεξάρτητες ταινίες της χρονιάς. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Nasty Baby».

Don't Look Now 607

Don't Look Now του Νίκολας Ρεγκ (1973) / Στις 23.00 στο Odeon Οπερα 1

Eνα παντρεμένο ζευγάρι Αγγλων που θρηνεί τον χαμό του μικρού του κοριτσιού, ταξιδεύει σε μια μουντή και αφιλόξενη χειμερινή Βενετία. Εκεί ο αρχιτέκτονας σύζυγος καλείται να ανακαινίσει μια τοπική εκκλησία και παράλληλα προσπαθεί να εξορκίσει, μαζί με τη γυναίκα του, την οδύνη για τη μεγάλη τους απώλεια. Μια σειρά από τρομακτικούς οιωνούς, μεταφυσικού χαρακτήρα συμβάντα και ανατριχιαστικές προειδοποιήσεις, όμως, θα μετατρέψουν την παραμονή τους εκεί σε ένα μακάβριο ραντεβού με το μεγάλο Αγνωστο και το απόλυτο παράλογο. Το αριστούργημα του Νίκολας Ρεγκ, μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, κρύβει στο κέντρο της μια από τις πιο εμβληματικές ερωτικές σκηνές της ιστορίας του σινεμά και ένα φινάλε που σου παγώνει το αίμα.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015