Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι Τίγρεις έλαμψαν στο Ρότερνταμ!

στα 10

Ολοκληρώθηκε το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρόντερταμ με την απονομή των βραβείων του και αδιαφιλονίκητο θριαμβευτή το πολυσυζητημένο «Clip» της Μάγια Μίλος από τη Σερβία.

Οι Τίγρεις έλαμψαν στο Ρότερνταμ!
Βραβείο κοινού στο Ρότερνταμ για το «Monsieur Lazhar» του Φιλίπ Φαλαρντό

Το «Clip» της Μάγια Μίλος από τη Σερβία ήταν το φιλμ που συζητήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε στο φετινό, 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ που ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Καθόλου παράξενο λοιπόν που έφυγε από το Φεστιβάλ με το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης αλλά και το βραβείο της Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Ολλανδίας.

Πιο αναλυτικά, στην απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ που έγινε στις 3 Φεβρουαρίου τo Tiger Award του διαγωνιστικού προγράμματος (που αποτελείται από πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών), το οποιό συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 15.000 μοιράστηκαν το «Clip» της Μάγια Μίλος από τη Σερβία, το «De Jueves a Domingo» σε σκηνοθεσία Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ, μια συμπαραγωγή Χιλής και Ολλανδίας και το «Egg and Stone» του Χουάνγκ Τζι από την Κίνα.

Το βραβείο NETPAC (Δίκτυο για την προώθηση του Ασιατικού σινεμά) κέρδισε το «Sentimental Animal» του Γου Κουάν από την Κίνα, το βραβείο FIPRESCI (της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου) κέρδισε το «Νeighbouring Sounds» σε σκηνοθεσία Κλέμπερ Μεντόνκα από τη Βραζιλία, το βραβείο της Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Ολλανδίας (που στην πραγματικότητα προεξοφλεί την ολλανδική διανομή της βραβευμένης ταινίας και καλύπτει τα έξοδα του υποτιτλισμού της) κέρδισε το «Clip» της Μάγια Μίλος.

Την «Τίγρη» για τα καλύτερα φιλμ μικρού μήκους μοιράστηκαν το «Generator» από την Ιαπωνία, το «Big in Vietnam» από τη Γαλλία και το «Springtime» από την Ολλανδία, ενώ ειδική μνεία έλαβε το «I'm Lisa» της Σαρλότ Λέι Κουέν από τη Μαλαισία.

Το «Weekend» του Αντριου Χέιγκ κέρδισε το βραβείο νεότητας (MovieSquad Award) που δίνεται από μια επιτροπή νέων από 15 έως 19 ετών.

Tο βραβείο κοινού του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία του Φιλίπ Φαλαρντό «Monsieur Lazhar» από τον Καναδά (το οποίο είναι υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας) ενώ το Dioraphte Award που δίνεται από το κοινό ανάμεσα στις ταινίες που έχουν υποστηριχθεί από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Hubert Balls Fund κέρδισε το «Goodbye» του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ.

Τα βραβεία της CineMart, του φόρουμ συμπαραγωγών του Φεστιβάλ, έλαβαν η Αθηνά Τσαγγάρη για το «Duncharon» (βραβείο του ARTE France Cinema - 10.000 ευρώ) και το «Humitidy» του Νικόλα Λούκα από τη Σερβία (Eurimages Co-Production Development Award - 30.000 ευρώ). Η επιτροπή της CineMart έδωσε ειδική μνεία στην Ινδοαμερικανική συμπαραγωγή «The Lunchbox» του Ριτές Μπατρά από την Ινδία.

Διαβάστε περισσότερα για το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ