Φεστιβάλ / Βραβεία

«Clip»: Ενα μίνι σκάνδαλο στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ

στα 10

Η σεξουαλική ζωή ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού στη Σερβία, κινηματογραφημένη χωρίς περικοπές, άναψε τα αίματα ακόμη και σε ένα φεστιβάλ κάθε άλλο παρά συντηρητικό.

«Clip»: Ενα μίνι σκάνδαλο στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ

Πρώτη μεγάλου μήκους της Μάτζα Μίλος το «Clip» ακολουθεί τη νεαρή ηρωίδα του σε μια πορεία που ταλαντώνεται ανάμεσα σε μια μάλλον άχαρη καθημερινότητα στην μικρή της πόλη και την οικογενειακή της εστία και στην ξέφρενη παράδοση της στα ναρκωτικά, το ποτό το σεξ.

Με τον πατέρα της να πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και την μητέρα της να έχει χάσει κάθε διάθεση για ζωή, η δεκατετράχρονη Γιάσνα πηγαίνει κόντρα σε όλα, ακόμη και στον ίδιο της τον εαυτό: Χαμένος χρόνος, ποτά, ναρκωτικά, σεξ και ένα κινητό τηλέφωνο που καταγράφει τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα.

Αναμεσά τους, μερικές αληθινά τολμηρές σκηνές, που αντί η κακή ποιότητα της εικόνας του κινητού τηλεφώνου να απαλύνει τον αντίκτυπο τους, τις κάνει να δείχνουν ακόμη πιο «ενοχλητικές». Μπορεί οι τίτλοι του τέλους να διευκρινίζουν ότι για τις ερωτικές σκηνές χρησιμοποιήθηκαν body doubles αφού η νεαρή πρωταγωνίστρια Ισιντόρα Σιμιντόνοβιτς ήταν μόνο δεκατριών χρονών όταν γυρίστηκε το φιλμ, αλλά ακόμη κι αυτό δεν καθησύχασε όλους τους θεατές στο φετινό 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

Προς υπεράσπιση της ταινίας της, η σκηνοθέτης λέει ότι στο αρχικό της σενάριο η ηρωίδα ήταν δεκαοχτώ ετών, στην διάρκεια της έρευνας της όμως, ανακάλυψε πως η πραγματικότητα την είχε ξεπεράσει. «Μίλησα σε εκατοντάδες νερά κορίτσια και αγόρια, από τα οποία σχεδόν το 80% είχε γυρίσει την δική του σπιτική ερωτική ταινία και την είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο. Και όλοι όσοι παραδέχτηκαν κάτι τέτοιο ήταν δεκατεσσάρων έως δεκαέξι χρονών».

Εν τούτοις η Μίλος λέει πως το «Clip», το οποίο μιλά για την τεράστια απόσταση που χωρίζει την γενιά των σημερινών εφήβων από αυτή των γονιών τους, δεν είχε καμία πρόθεση να προξενήσει οποιουδήποτε είδους σκάνδαλο, ούτε να εκθέσει την νεαρή πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό της. «Πέρασα πολύ καιρό κουβεντιάζοντας με την ίδια και τους γονείς της, βάζοντας την κάθε σκηνή του φιλμ στο σωστό πλαίσιο και εξηγώντας τους γιατί ήταν απαραίτητο να την συμπεριλάβουμε στο φιλμ. Η ειλικρίνεια ήταν για μένα πρωταρχική ανάγκη. Δεν ήθελα ούτε στιγμή να κάνω μια exploitation movie»...