Φεστιβάλ / Βραβεία

Occupy Sundance!

στα 10

Από το πάρκο Ζουκότι στο Park City της Γιούτα, όπου σήμερα ξεκινάει πανηγυρικά το Sundance, 2012. «Occupy Sundance»: ένα υπο-φεστιβάλ διαμαρτυρίας θα διαδραματίζεται ταυτόχρονα με το διεθνές κινηματογραφικό παιδί του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Occupy Sundance!

Η ιδέα ανήκει στον κινηματογραφιστή Ντάνιελ Χάρις, o οποίος τον προηγούμενο Νοέμβριο μέσα από το προσωπικό blog του κάλεσε 8 κινηματογραφιστές που έγιναν αποδεκτοί από το Sundance να αρνηθούν την πρόσκληση του επίσημου φεστιβάλ και να ενώσουν δυνάμεις για ένα παράλληλο φεστιβάλ διαμαρτυρίας.

Κι έτσι κι έγινε. Δεν περιμένουμε φυσικά την κατάληψη κάποιας πλατείας στο Park City (έχετε δει τις θερμοκρασίες αυτή την εποχή;) Αντίθετα το «Occupy Sundance» παίρνει διαστάσεις μάλλον παράλληλου (αλά Slamdance) event: από τις 21-24 Ιανουαρίου θα προβληθούν οι ταινίες των δημιουργών σ' ένα στούντιο, όχι κινηματογραφικό αλλά... γυμναστικής («Park City Yoga Studio»), από τις 19.30- 22.30, με ελεύθερη είσοδο.

Ολες οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν σχετική θεματολογία με το «Occupy Wall Street» κίνημα και είναι οι εξής:

  • «That Which We Occupy» από τους At the Hop Productions
  • «Where Do We Go From Here» του Εντ Ντέιβιντ
  • «No One Can Predict the Moment of Revolution» της Ιβα Ραντίβοβιτς
  • «Occupy Wall St: The Revolution Is Inspiring» του Τιμ Σουάρτζ
  • «Occupy Wall Street: The Revolution is Love» του Ιαν ΜακΚένζι
  • «Hot Chicks of Occupy Wall Street» του Στίβεν Γκρίνστριτ

Πάντως η όλη κινητοποίηση αποκαλύπτει μία βαθιά ειρωνεία: το φεστιβάλ του Sundance έχει μεγαλώσει και εξαπλωθεί τόσο πολύ από την πρώτη αυθόρμητη απόπειρα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ να στηρίξει το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά πριν από δύο δεκαετίες, που τώρα το ίδιο έχει καταλήξει να αποτελεί κομμάτι του συστήματος. Τίποτα δεν είναι πια ακριβώς ανεξάρτητο και η απόσταση από τους χολιγουντιανούς λόφους και τα όρη της Γιούτα έχει μικρύνει επικίνδυνα!

Διαβάστε τις παρόμοιες προσπάθειες στο πάρκο Ζουκότι και όλα τα νέα για το «Occupy Wall Street» κίνημα.

Προετοιμαστείτε για το φεστιβάλ του Sundance, ανακεφαλαιώνοντας τα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, τα παράλληλα προγράμματα και φυσικά θυμηθείτε τα πάντα για το «L» του Μπάμπη Μακρίδη που κάνει εκεί την παγκόσμια επίσημη πρεμιέρα του.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τις επόμενες δέκα μέρες, το Flix θα είναι στο Sundance και εδώ θα διαβάζετε καθημερινές ανταποκρίσεις από το φεστιβάλ!