Buzz

To Χόλιγουντ στις διαδηλώσεις των Νεοϋορκέζων «Αγανακτισμένων»

στα 10

Σούζαν Σαράντον, Μάικλ Μουρ, Μαρκ Ράφαλο στο πλευρό των Νεοϋορκέζων διαδηλωτών εναντίον της διαφθοράς των χρηματιστηρίων.

Flix Team
To Χόλιγουντ στις διαδηλώσεις των Νεοϋορκέζων «Αγανακτισμένων»
«Δεν γνωρίζω πολλά από χρηματιστήριο. Αλλά γνωρίζω ότι αν ένας χειρισμός στη δουλειά μου έχανε χρήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους, δε θα έπαιρνα και bonus στο τέλος της χρονιάς. Ντροπή!»

Η χτεσινή πορεία του κινήματος πολιτών «Κατάληψη της Γουόλ Στριτ», οδήγησε σε εκατοντάδες ακόμα συλλήψεις των διαδηλωτών που έκλειναν το πέρασμα για τη Γέφυρα του Μπρούκλιν.

Οι διαδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου έχουν σύνθημα την λαϊκή εξέγερση εναντίον της απληστίας και της διαφθοράς. Ο αμερικανικός λαός έχει κατέβει στους δρόμους ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κλέβει τις δουλειές τους, τις συντάξεις τους, την νοσοκομειακή τους κάλυψη. «Τα παιδιά αυτά αγωνίζονται για το δικό μου δίκιο» λέει ένας καλοντυμένος κύριος που εμφανίζεται στο βίντεο που ακολουθεί. «Το δικό σου δίκιο.»

Ταυτόχρονα τα αμερικανικά κεντρικά δελτία ειδήσεων έχουν κρατήσει μία μουδιασμένη, ύποπτη σιωπή απαξιώνοντας το γεγονός. Για αυτό στο πλευρό του κόσμου άρχισαν να κατεβαίνουν αρκετοί γνωστοί μας άγνωστοι - οι πολιτικοποιημένοι κινηματογραφιστές και σταρ του Χόλιγουντ, εκβιάζοντας τους προβολείς των media.

Πρώτος και καλύτερος ο Μάικλ Μουρ, ο οποίος βρέθηκε στη διαδήλωση της προηγούμενης Δευτέρας, στη δέκατη μέρα κατάληψης του πάρκου Ζουκότι, και δήλωσε ότι «Η αλλαγή πάντα από κάπου ξεκινά - γιατί όχι από εδώ, σήμερα! Είναι μόνο 400 και είμαστε εκατομμύρια! Εμείς έχουμε τη δύναμη»

Την Τρίτη, η Σούζαν Σαράντον μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος λέγοντας «Η αλλαγή δεν έρχεται ποτέ από την κορυφή, αλλά από τη λαϊκή βάση - κι αυτό που γίνεται τώρα είναι υπέροχο!»

Το προηγούμενο Σάββατο η αστυνομία έκανε 87 συλλήψεις στη διαδήλωση στην Πλατεία Γιούνιον και χτες, μία βδομάδα μετά τη δημόσια κατακραυγή για την επιθετική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων και τη χρήση δακρυγόνων, προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις ακόμα στη Γέφυρα του Μπρούκλιν.

Στη χτεσινή διαδήλωση ήταν παρών κι ο Μαρκ Ράφαλο, ο οποίος ταυτόχρονα έστελνε τις ανεπίσημες ανταποκρίσεις του μέσω twitter: «Παρακολουθώ τη γενική συνέλευση των πολιτών στην Κατάληψη της Γουόλ Στριτ. Και είναι ένα υπέροχο δημοκρατικό θέαμα. Τα λόγια των ομιλητών μεταφέρονται από το πλήθος...» (αυτό θα το διαπιστώσετε στο βίντεο του Μάικλ Μουρ).

Ως απάντηση στην προσπάθεια υποβιβασμού του κινήματος από τα αμερικανικά media ο Ράφαλο έγραψε: «Αν δεν συμβαίνει κάτι πραγματικά σοβαρό, γιατί τότε τόση αστυνομία; Συμβαίνει!»

Και απέναντι στους σκληροπυρηνικούς ρεπουμπλικάνους που θεωρούν τη διαδήλωση ως επικίνδυνη αντικαπιταλιστική και αντιαμερικανική έκφραση, γράφει ο Μαρκ Ράφαλο: «Ο αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα είναι η υπέρτατη αμερικανική αξία. Πώς μπορείτε να είστε εναντίον του;»

Δείτε τον Μάικλ Μουρ να μιλάει στους διαδηλωτές σ' ένα απίστευτο ερασιτεχνικό βίντεο, που δείχνει ότι όλες οι αγανακτισμένες πλατείες του κόσμου τελικά είναι ίδιες...

Δείτε τις δηλώσεις της Σούζαν Σαράντον στη διαδήλωση της Τρίτης.