Buzz

Ο τυφλός Κινέζος ακτιβιστής δε θα δει ποτέ τον Κρίστιαν Μπέιλ…

στα 10

Ο παρορμητικός ηθοποιός έπεσε θύμα της κινεζικής αστυνομίας, προσπαθώντας να γνωρίσει τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε.

Ο τυφλός Κινέζος ακτιβιστής δε θα δει ποτέ τον Κρίστιαν Μπέιλ…
Ο Κρίστιαν Μπέιλ μοιάζει ευχαριστημένος από τη συνεργασία του με τον Ζανγκ Γιμού...

Ο παροιμιωδώς οξύθυμος Κρίστιαν Μπέιλ βρίσκεται αυτόν τον καιρό στην Κίνα για την προώθηση του νέου έπους του Ζανγκ Γιμού, «The Flowers of War», υποψήφιο και για Χρυσή Σφαίρα, αλλά πιθανόν και για το Οσκαρ, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Είχε δεν είχε όμως, προκάλεσε και μια έντονη σύγκρουση με την αστυνομία, παρότι αυτήν τη φορά το δίκιο ήταν με το μέρος του.

Ο Μπέιλ προσπάθησε να επισκεφθεί τον Τσεν Γουανγκτσένγκ, έναν τυφλό Κινέζο ακτιβιστή που ζει υπό κατ’οίκον περιορισμό σ’ ένα χωριό κοντά στο Πεκίνο. Ο ηθοποιός θεωρεί τον Γουανγκτσένγκ πηγή έμπνευσης και γι’ αυτό κάλεσε τον Σταν Γκραντ, ανταποκριτική του CNN στο Πεκίνο κι έναν οπερατέρ, να τον συνοδεύσουν στην επίσκεψη και να τη μαγνητοσκοπήσουν.

Η αστυνομία, ωστόσο, είχε άλλη γνώμη. Ο Τσεν Γουανγκτσένγκ είχε εκτίσει ποινή τεσσάρων χρόνων στη φυλακή, με την κατηγορία ότι είχε καταστρέψει δημόσια περιουσία και παρεμπόδισε την κυκλοφορία σε μια διαμαρτυρία, παρότι οι υποστηρικτές του μιλούν για την εκπληκτική του συνεισφορά, ως νομικού συμβούλου, στα θύματα της κινεζικής πολιτικής για το ένα παιδί ανά οικογένεια, που έχει οδηγήσει σε καταναγκαστικές εκτρώσεις και στειρώσεις.

Αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι με στρατιωτικά, εμπόδισαν βίαια τον Κρίστιαν Μπέιλ και την ομάδα του CNN να πλησιάσει το σπίτι του Γουανγκτσένγκ, ενώ ο ηθοποιός ρωτούσε (με τον Σταν Γκραντ να μεταφράζει), «γιατί δεν μπορώ να επισκεφθώ αυτόν τον ελεύθερο άνθρωπο;». Στη σύγκρουση η αστυνομία κατέστρεψε την κάμερα και έριξε πέτρες το αυτοκίνητο του Μπέιλ και των δημοσιογράφων.

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι η ιστορία του Τσεν Γουανγκτσένγκ αναπαράγεται σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακόμα πιο εκτεταμένα, αλλά το επεισόδιο θ’ αποτελέσει επιπλέον πρόβλημα και για την πορεία του «The Flowers of War». Ο Ζανγκ Γιμού ήταν επί χρόνια απαγορευμένος στην Κίνα, παρότι οι ταινίες του γύριζαν τον κόσμο και έδρεπαν δάφνες, αλλά τελευταία είχε συμφιλιωθεί με την κυβέρνησή του, καθώς σκηνοθέτησε και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ενώ το «The Flowers of War» είναι η ακριβότερη κινεζική ταινία στην ιστορία, με κόστος περίπου 100 εκατομμύρια δολλάρια.

Εάν, όπως συνηθίζεται, ο Κρίστιαν Μπέιλ αντιμετωπιστεί ως ξένος ακτιβιστής, θα του απαγορευτεί η είσοδος ή η παραμονή στην Κίνα. Αυτό θα σημαίνει ότι εάν το «The Flowers of War», για παράδειγμα, κερδίσει το Οσκαρ, ο πρωταγωνιστής δε θα είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα παραγωγής της ταινίας.

Ωστόσο και η ίδια η ταινία είναι πολιτική: το σενάριο είναι διασκευή του μυθιστορήματος του Γιαν Γκέλινγκ, «Τα 13 Λουλούδια της Νανγκίνγκ» και αναφέρεται σε 13 πόρνες και μαθήτριες στην πόλη Νανγκίνγκ, που προσφέρονται αφιλοκερδώς ως συνοδοί των Ιαπώνων στρατιωτών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, ευκαιρία για τους δημιουργούς και συντελεστές ν’ αποδείξουν ότι δε μένουν στα λόγια, ή στα πλάνα.

Διαβάστε περισσότερα για το «The Flowers of War» και δείτε το εντυπωσιακό τρέιλερ εδώ.