Buzz

O Μπαχμάν Γκομπαντί κάνει έκκληση στην Ιρανική κυβέρνηση: «Αφήστε ελεύθερο τον αδελφό μου!»

στα 10

Ο Μπεχρούς Γκομπαντί, αδελφός του εν εξορία σκηνοθέτη Μπαχμάν Γκομπαντί («Η Εποχής του Ρινόκερου») παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους κι ο ίδιος, φημολογείται ότι συνελήφθη από τις αρχές του Ιράν για αντικαθεστωτική δράση. Και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό...

O Μπαχμάν Γκομπαντί κάνει έκκληση στην Ιρανική κυβέρνηση: «Αφήστε ελεύθερο τον αδελφό μου!»

Ο Μπαχμάν Γκομπαντί («Μεθυσμένα Αλογα», «Και οι Χελώνες Μπορούν να Πετάξουν», «Ποιος Φοβάται του Γάτους της Περσίας», «Η Εποχή του Ρινόκερου») τα είχε πει ξεκάθαρα στην συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στο φακό του Flix στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: η κατάσταση στο Ιράν είναι χειρότερη από ποτέ, για αυτό και ο ίδιος ζει εξόριστος στην Κωνσταντινούπολη. «Οταν δεν σου δίνουν το δικαίωμα να μιλήσεις ελεύθερα με το έργο σου, σε κάνουν να στρέφεσαι εναντίον της χώρας σου κι αυτό είναι λυπηρό. Εγώ αγαπώ τη χώρα μου, αγαπώ το Ιράν κι όμως ζω αλλού...»

Ποιος όμως θα φανταζόταν τις δραματικές εξελίξεις! Οσο ο Γκομπαντί βρισκόταν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν τον αδελφό του! Ο παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους Μπεχρούς Γκομπαντί κρατείται από τις ιρανικές αρχές για αντεθνική δράση. Σήμερα, ο Μπαχμάν, με μία παθιασμένη επιστολή του, απευθύνεται καθεστώς της Τεχεράνης, ζητώντας την απελευθέρωσή του μικρού του αδελφού.

Σύμφωνα με τον Μπαχμάν, η σύλληψη του Μεχρούζ είναι άδικη. «Ο αδελφός μου δεν είχε ποτέ καμία ανάμιξη με πολιτικές ή άλλες ακτιβιστικές δραστηριότητες. Τον ενδιέφερε μόνο το σινεμά, υπηρέτησε το χώρο ως παραγωγός και σκηνοθέτησε κι ο ίδιος κάποιες ταινίες μικρού μήκους».

Ο Μπαχμάν πιστεύει αυτό που έχει δηλώσει πολλές φορές και επισήμως η Διεθνής Αμνηστία: όταν δεν μπορούν να συλλάβουν τον ίδιο τον ακτιβιστή που έχουν βάλει στόχο γιατί έχει δραπετεύσει από τη χώρα, οι ιρανικές αρχές «εξαφανίζουν» κάποιον συγγενή του.

«Σε όλες τις περιπτώσεις μέλη της οικογένειας που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες συλλαμβάνονται, ανακρίνονται, εκφοβίζονται με σκοπό να ασκηθεί ψυχολογική πίεση στους πραγματικούς ακτιβιστές, πολιτικούς φυγάδες, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες ώστε να σταματήσουν την αντίστασή τους από την εξορία» λέει ο Γκομπαντί.

Και η αλήθεια είναι ότι «Η Εποχή του Ρινόκερου», (η αφήγηση της αληθινής ιστορίας του Σαντέ Καμανγκάρ, ενός διάσημου Κούρδου ποιητή, ο οποίος φυλακίστηκε για το έργο του, έχασε τη γυναίκα και την οικογένειά του και μετά από 3 δεκαετίες που απελευθερώθηκε όλοι τον θεωρούσαν νεκρό) είναι μία αιχμηρή για την κυβέρνηση του Ιράν ταινία. Μία ταινία που επέφερε στον δημιουργό δραματικές συνέπειες.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του Μπαχμάν Γκομπαντί προς την Ισλαμική Κυβέρνηση του Ιράν:

Ο νεότερος αδελφός μου, Μπεχρούζ Γκομπαντί, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες και τώρα μαθαίνω ότι είναι κρατούμενος των Ιρανικών αρχών και κατηγορείται για πράξεις προδοσίας. Η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε βέβαιοι ότι είναι αθώος και ότι δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες πράξεις. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλειά του και ζητάμε από τις Ιρανικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή του.

Γνωρίζουμε ότι ο Μπεχρούζ συνελήφθη από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχει στερηθεί ακόμα και τα βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα: να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, να ζητήσει την αρωγή δικηγόρου. Ψάξαμε για αυτόν σε αρκετές φυλακές και ζητήσαμε πληροφορίες από την ιρανική Δικαιοσύνη, αλλά κανείς δεν μας λέει που κρατείται.

Τα γεγονότα θέλουν τον Μπεχρούζ να παίρνει ένα ταξί στις 4 Νοεμβρίου για την Τεχεράνη, όπου θα επισκεπτόταν την μητέρα μας και μετά θα προλάβαινε την πτήση του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δύο αυτοκίνητα με πράκτορες με πολιτικά σταμάτησαν το ταξί και τον συνέλαβαν.

Ο Μπεχρούζ είναι ένας 40χρονος Κούρδος από το Ιράν. Ποτέ του δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη με πολιτικό ακτιβισμό και αντίσταση. Το μόνο του ενδιαφέρον ήταν το σινεμά και δούλεψε ως παραγωγός σε κάποιες από τις ταινίες μου, όπως επίσης σκηνοθέτησε κι ο ίδιος ταινίες μικρού μήκους. Πέρσι μετακόμισε στο Κουρδιστάν και άνοιξε ένα μαγαζί που πουλάει σαπούνι. Πριν από έναν μήνα η γυναίκα του γέννησε το πρώτο τους παιδί, έναν γιο, τον Χαρμάνγκ. Ο Μπεχρούζ είναι η μοναδική πηγή εσόδων της οικογένειάς του και επίσης φροντίζει την υπερήλικη μητέρα μας.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί ο Μπεχρούζ αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με την υγεία του. Εχει λάμες και στα δύο πόδια του, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, ενώ επίσης παίρνει φάρμακα για το αναπνευστικό και την αδύναμη καρδιά του. Ζητάμε από τις Ιρανικές αρχές να τον απελευθερώσουν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

Διαβάστε περισσότερα για την πολύ επικίνδυνη πλέον κατάσταση που επικρατεί εναντίον των καλλιτεχνών στην Τεχεράνη: