Industry

Ξέρουμε τι είδατε το Σαββατοκύριακο. Στο σπίτι!

στα 10

Ολοι οι κινηματογράφοι της χώρας ήταν κλειστοί αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Το να βλέπεις σινεμά, παρέμεινε όμως ζωντανό.

Ξέρουμε τι είδατε το Σαββατοκύριακο. Στο σπίτι!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον, ότι η πανδημία του κοροναϊού θα αλλάξει ριζικά το πρόσωπο του πλανήτη, ακόμη κι αφού την ξεπεράσουμε και την αφήσουμε στο παρελθόν. Για πρώτη φορά, πολλά από εκείνα που θεωρούσαμε καθημερινά και δεδομένα, ένα φιλί στο μάγουλο, μια άσκοπη βόλτα στο δρόμο, το σινεμά με τους φίλους, έχουν πάψει να είναι τέτοια. Για πολλούς από εμάς και για όλους όσους εργάζονται στον χώρο του σινεμά, από τους κινηματογραφιστές μέχρι τους διανομείς και τους αιθουσάρχες, αλλά και τους απλούς θεατές, η περασμένη Πέμπτη ήταν μια σημαδιακή ημερομηνία, αφού καμιά νέα ταινία δεν βγήκε στις αίθουσες, οι οποίες άλλωστε ήταν κλειστές.

Δείτε ακόμη: Ο Κρίστοφερ Νόλαν δημοσιεύει ένα συγκινητικό άρθρο για τα σινεμά που κλείνουν

closed cinema 607

Προφανώς το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική την πλειοψηφία του πλανήτη -εκτός από την Κίνα που κάνοντας τα πρώτα βήματα εξόδου από την πανδημία εξετάζει να ανοίξει τους κινηματογράφους της στο τέλος του μήνα. Η καινούρια πρωτοφανής αυτή συνθήκη, άλλαξε ριζικά τα δεδομένα του πως οι θεατές καταναλώνουν σινεμά, αλλά όχι την επιθυμία τους για δουν ταινίες. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία των θεατών στράφηκε στις on demand ή online πλατφόρμες, αλλά προφανώς και στο παράνομο streaming ή downloading. Τόσο μαζικά που υπηρεσίες όπως το Netflix, το Amazon Prime και το Apple TV ανακοίνωσαν ότι θα χαμηλώσουν την ποιότητα του streaming τους στην Ευρώπη, προκειμένου να μην επιβαρύνουν το ήδη εξαιρετικά φορτωμένο δίκτυο της.

Δείτε ακόμη: Ποια επαγγέλματα σχετικά με το σινεμά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα όσων θα λάβουν τα μέτρα στήριξης

closed cinema 607

Την ίδια στιγμή, δημιουργοί και κινηματογραφικά φεστιβάλ έκαναν διαθέσιμα δωρεάν online, φιλμ και συλλογές ταινιών, αλλά στην άλλη πλευρά του ατλαντικού όπου το χόλιγουντ δεν είναι τίποτα λιγότερο από βαριά βιομηχανία, πήγαν ένα βήμα πιο πέρα. Μερικά από τα μεγαλύτερα blockbuster των ημερών, το «Φύγαμε», ή «ο Αόρατος Ανθρωπος» έκαναν την διαδικτυακή τους πρεμιέρα λίγες εβδομάδες ή μόλις μέρες μετά την προβολή τους στις αίθουσες. Κι άλλες όπως το «Trolls: World Tour» ανακοίνωσαν ότι θα βγουν την ίδια μέρα σε όσες αίθουσες είναι ανοιχτές και on demand στο διαδίκτυο. Ακόμη και στην Γαλλία όπου η αυστηρά καθορισμένη απόσταση ανάμεσα στην προβολή μιας ταινίας στις αίθουσες και στην ημερομηνία της προβολής της σε πλατφόρμες, είναι κάτι που ορίζεται επακριβώς, δεν επιδέχεται αλλαγές και αποτελεί πεδίο μάχης μεταξύ αιθουσαρχών και streamers, τα νέα δεδομένα επιφέρουν ήδη αλλαγές.

Δείτε ακόμη: Οταν το Χόλιγουντ ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπο με μια επιδημία. Την ισπανική γρίπη του 1918

closed cinema 607

Είναι σαφές ότι το τοπίο αλλάζει ριζικά και προφανώς οι μέρες αυτές δίνουν την ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν καινούρια μοντέλα. Και μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι μετά την πανδημία τα πράγματα στην κινηματογραφική διανομή και στον τρόπο που καταναλώνουμε ταινίες δεν θα είναι ίδια και πιθανότατα -ελπίζουμε- ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα της κινηματογραφικής διανομής θα γίνει πιο ορθολογικός. Εν τούτοις δείχνει εξίσου σίγουρο πως η έξοδος για σινεμά δεν θα είναι μια από τις συνήθειες που θα ξεχάσουμε, ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος καιρός για να επιστρέψουμε στις αίθουσες. Οταν επιτέλους έχουμε την δυνατότητα να βγούμε εκτός του σπιτιού μετά από εβδομάδες εγκλεισμού, είμαστε βέβαιοι πως ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα προτιμήσουν «netflix and chill» από μια βόλτα με τους φίλους τους σε ένα -θερινό όπως δείχνουν τα πράγματα- σινεμά.


#menoumespiti - Διαβάστε εδώ όλες τις προτάσεις του Flix για τις μέρες της καραντίνας