Buzz

Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ ως «μια χειροβομβίδα παράνοιας»

στα 10

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στην Guardian, o Δανός σκηνοθέτης καταγράφει τη δική του άποψη για την Αμερική της εποχής Τραμπ.

Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ ως «μια χειροβομβίδα παράνοιας»

Είναι γνωστό ότι ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν δεν μασάει τα λόγια του. Συνήθως, όμως, ο προβοκάτορας σκηνοθέτης του «Drive», του «Only God Forgives» και του «Neon Demon» κρατά τις εμπρηστικές του δηλώσεις για τους επικριτές του έργου του. Οχι αυτή τη φορά.

Με αφορμή την 4η Ιουλίου, η Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο του Ρεφν στο οποίο ο σκηνοθέτης μοιράζεται τις σκέψεις του για τον Ντόναλντ Τραμπ και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ, όπου ο Ρεφν βρίσκεται τους τελευταίους μήνες για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Too Old to Die Young» που ετοιμάζει για λογαριασμό του Amazon.

«Είναι μια τρομακτική εποχή αυτή που ζούμε. Τους τελευταίους έξι μήνες, έκανα γυρίσματα στην Αμερική, και μοιάζει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή ζούμε σε ένα δυστοπικό τηλεοπτικό reality show. Η Αμερική είχε πάντα μια ροπή προς το οπερατικό αλλά, πυροδοτούμενη από τη χειροβομβίδα παράνοιας που είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει φτάσει σε νέα επίπεδα υστερίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι παραμικρές εξελίξεις προαναγγέλλονται είτε ως το τέλος του κόσμου είτε ως η δευτέρα παρουσία».

Διαβάστε ακόμη: «Too Old to Die Young»: Καουμπόηδες, neon και αίμα, στον νέο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν που (ίσως) θέλεις να δεις

Too Old to Die Young 607 «Too Old to Die Young»

«Είναι τρομακτικό. Είναι επίσης συναρπαστικό. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό που βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας κάθε μέρα –ουσιαστικά, την καταστροφή του αμερικανικού τρόπου ζωής από την ίδια του τη διακυβέρνηση– αλλά είμαστε επίσης αναπόδραστα καθηλωμένοι από αυτήν. Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική περίοδος στην ιστορία μας».

Ομολογουμένως, τα σχόλια και οι διαπιστώσεις του Ρεφν μοιάζουν πολύ πιο ψύχραιμα και διαυγή απ’ ότι θα περίμενε κανείς, δεδομένης της φήμης του. Ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε και την ελπίδα ότι από όλο αυτό το σκοτάδι θα μπορούσε εν τέλει να προκύψει κάτι θετικό.

«Οποτεδήποτε υπάρχει κάποιου είδους γιγαντιαία, παγκόσμια αναδιοργάνωση, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει παράνοια και τρέλα, αλλά από τους σεισμούς προκύπτουν ευκαιρίες. Ακόμα και η έντονη αλαζονεία του Τραμπ και η περιφρόνησή του για τον συνάνθρωπο είναι κάτι καλό. Εχει αποκαλύψει πόσο πολλοί άνθρωποι και πολιτικοί μοιράζονται αυτές τις απόψεις, και η έκθεσή μας σε μια τέτοια υποκρισία είναι υγιής».

«Πρέπει να πιεστούμε να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας – από τον εφησυχασμό και, για τους περισσότερους από εμάς στη δύση, την εύκολη ζωή. Δεν υποστηρίζω τον σωματικό πόνο, αλλά πιστεύω ότι ο πνευματικός πόνος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διεγείρει και να επαναρυθμίσει τον εγκέφαλο».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το -εξαιρετικά ενδιαφέρον- κείμενο του Ρεφν στην Guardian εδώ.

Διαβάστε ακόμη