Φεστιβάλ / Βραβεία

O Μάικλ Μουρ θέλει για Πρόεδρο των Η.Π.Α. τη Μέριλ Στριπ! Μαζί του!

στα 10

Η επιστροφή του Μάικλ Μουρ έγινε με τον θριαμβευτικό απόηχο της παγκόσμιας πρεμιέρας της νέας του ταινίας «Where to Invade Next» στο Τορόντο και τις δηλώσεις του για την ισότητα των φύλων.

O Μάικλ Μουρ θέλει για Πρόεδρο των Η.Π.Α. τη Μέριλ Στριπ! Μαζί του!

H εμφάνιση του Μάικλ Μουρ στο Φεστιβάλ του Τορόντο υπήρξε μέχρι στιγμής το απόλυτο γεγονός της διοργάνωσης.

Αναμενόμενο, αφού επέστρεψε με νέο «καυτό» ντοκιμαντέρ, το «Where to Invade Next» που αφηγείται την εμμονή των Η.Π.Α. με τις εμπόλεμες ζώνες και αντιπαραβάλλει προοδευτικά συστήματα διακυβέρνησης σε όλον τον κόσμο από τα οποία θα μπορούσε να διδαχθεί η αρτηριοσκληρωτική Αμερική. Και ταυτόχρονα μίλησε για όλους και για όλα - με έμφαση στην προεκλογική περίοδο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και στη σημασία μιας γυναίκας Προέδρου που δεν θα είναι η... Χίλαρι Κλίντον.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ και δείτε το τρέιλερ του «Where to Invade Next».

Michael Moore Toronto 2015

Σε συνεντεύξεις, αλλά και ερωταπαντήσεις που έγιναν μετά τις προβολές με αφορμή το το «Where to Invade Next», ο Μάικλ Μουρ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον (άλλωστε δεν της έχει δώσει επίσημη στήριξη, αλλά με κάποιον τρόπο την υποστηρίζει) και δήλωσε πως κανονικά θα έπρεπε στη θέση της να βρίσκεται η Μέριλ Στριπ, γνωστή για τον αγώνα της πάνω στην ισότητα των δύο φύλων.

Αναφέρθηκε στο θριαμβευτικό ευχαριστήριο λόγο της Πατρίσια Αρκέτ στα Οσκαρ (δείτε τον εδώ) γύρω από την ανισότητα στην αμοιβή ανδρών και γυναικών και δήλωσε πως η Μέριλ Στριπ δουλεύει σκληρά για την εγκαθίδρυση των ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα που απαιτείται από ακόμη τρεις πολιτείες στην Αμερική.

Το παράδειγμα που έδωσε για να ενισχύσει την άποψή του γύρω από την υποψηφιότητα της Μέριλ Στριπ ήταν φυσικά βγαλμένο από το σινεμά: «Οι Ρεπουμπλικάνοι γνώριζαν ότι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ήξερε πως να απευθύνεται στους Αμερικάνους και να πώς να τους πείσει να τον ψηφίσουν. Σε αυτήν την περίπτωση έχεις έναν άνθρωπο που όλοι λατρεύουν και τυχαίνει να εργάζεται στις ταινίες και είναι επίσης έξυπνος, έχει καρδιά και ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά ζητήματα.»

Ο Μουρ, βέβαια έδωσε και τη σωστή διάσταση στο ζήτημα μιας γυναίκας Προέδρου - χτυπώντας ελαφρά κάτω από τη μέση και τον Μπαράκ Ομπάμα όταν δήλωσε: «Δεν σημαίνει πως το να εκλέξεις έναν Αφροαμερικάνο ή μια γυναίκα διορθώνει τα πάντα. Υπάρχουν πιο βαθιά ζητήματα.»

Διαβάστε αναλυτικά: Η Μέριλ Στριπ φτάνει μέχρι το Κονγκρέσο για τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων

Michael Moore Toronto 2015

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter, o Μάιλ Μουρ μίλησε ανοιχτά για την Χίλαρι Κλίντον: «Εχω ξεκινήσει ένα άρθρο που θα ποστάρω σε λίγες εβδομάδες. Μην υποτιμάτε τη Χίλαρι για όλσα όσα μπορεί να κάνει ως Πρόεδρος. Νομίζω πως είναι πολύ πιθανό μαζί της να ζήσουμε μια στιγμή ανάλογη με αυτή της εκλογής του Πάπα Φραγκίσκου. Με το που θα μπει στο Λευκό Οίκο δηλαδή, να αρχίσουν να γίνονται αξιοθαύμαστα και απίστευτα πράγματα. Αυτό δεν είναι μια επίσημη στήριξη εκ μέρους μου. Απλά το λέω. Εχω προβλήματα μαζί της - ψήφισε υπέρ των πολέμων και άλλα. Αλλά νομίζω ότι είναι καλός άνθρωπος. Εχει αίσθηση του χιούμορ. Την έχω γνωρίσει μόνο λίγες φορές και είναι αστεία. Από μακριά μοιάζει με μια υπέροχη μαμά. Και νομίζω ότι μπορείς να πεις πολλά για κάποιον από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα παιδιά του.»

Συμπλήρωσε ωστόσο πως θα επικοινωνήσει με τη Μέριλ Στριπ για να της μιλήσει για την πιθανότητα, αλλά και τους κοινούς αγώνες για μια καλύτερη Αμερική.

Διαβάστε ακόμη: