Φεστιβάλ / Βραβεία

Lux Audience Award 2023: Οι υποψηφιότητες

στα 10

Αυτές είναι οι ταινίες που διεκδικούν φέτος το Βραβείο Κοινού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Lux Audience Award 2023: Οι υποψηφιότητες

Διάσημο ως το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του στον πολιτισμό, το βραβείο LUX ενώθηκε πριν δύο χρόνια με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

Οι δύο πρώτοι νικητές της νέας αυτής πρωτοβουλίας ήταν το 2021 το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου και το 2022 το «Κβο Βάντις, Αϊντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς.

Φέτος, στην πρώτη του «επίσημη» χρονιά, το βραβείο Lux Audience Award διεκδικούν πέντε ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές συμπαραγωγές, το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ (ελληνική παραγωγή: Heretic Films) και το «Burning Days» του Εμίν Αλπέρ (ελληνική παραγωγή: Γιώργος Τσούργιαννης).

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.

lux

Οι πέντε ταινίες είναι το «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν, το «Close» του Λούκας Ντοντ, το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ, το «Burning Days» του Εμίν Αλπέρ και το «Will-o'-the-Wisp» του Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ.

Οι πέντε υποψήφιες ταινίες θα υποτιτλιστούν στις 24 γλώσσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα προβληθούν σε ειδικές προβολές. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν για τις πέντε ταινίες από τις 11 Δεκεμβρίου, δίνοντας ποσοστό 50% επί της τελικής απόφασης. Το υπόλοιπο 50% θα δοθεί από ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου του 2023 και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου σε συνέλευση του Κοινοβουλίου στο Σταρσβούργο.

Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ μέχρι και τις 12 Ιουνίου του 2023. Μετά από κλήρωση συμμετέχοντες θα κερίσουν δώρα: τη συμμετοχή τους στην τελετή της απονομής του βραβείου στις 8 Ιουνίου του 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.