Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο «Κβο Βάντις, Αϊντα;» το βραβείο LUX Audience Film Award για το 2022

στα 10

Σε τελετή που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απονεμήθηκε το φετινό Lux Audience Award στην ταινία της Τζασμίλα Ζμπάνιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Flix Team
Στο «Κβο Βάντις, Αϊντα;» το βραβείο LUX Audience Film Award για το 2022

Το «Κβο Βάντις, Αϊντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς είναι η ταινία που κέρδισε το φετινό Lux Audience Award, το διάσημο ως το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του στον πολιτισμό που ενώθηκε από το 2021 με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

«Η ταινία αυτή είναι μια δυνατή φωνή για δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τις μητέρες της Σρεμπρένιτσα που υπήρξαν μάρτυρες της αποτρόπαιας δολοφονίας περισσότερων από 8.000 αγαπημένων τους προσώπων. Αυτές οι αποτρόπαιες φρικαλεότητες, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να λησμονηθούν ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Το Βραβείο Κοινού LUX δημιουργεί γέφυρες μεταξύ του πολιτικού μας έργου και του δημιουργικού έργου των κινηματογραφιστών στην Ευρώπη. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό απηχούν μέσα από την τέχνη το αίσθημα του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία», πρόσθεσε.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η σκηνοθέτρια Τζασμίλα Ζμπάνιτς είπε: «Οταν ετοίμαζα την ταινία για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, σκεφτόμουν ότι ο πόλεμος στη Βοσνία, στην Κροατία, στην περιοχή μας ήταν ο τελευταίος στην Ευρώπη. Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, επιτρέψαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και σας προτρέπω όλους να βρείτε έναν τρόπο να τον σταματήσετε».

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.

lux

Η επιζήσασα της σφαγής και πρόεδρος της Ενωσης Μητέρων της Σρεμπρένιτσα Μουνίρα Σούμπασιτς, η οποία μίλησε επίσης ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, είπε: «Στην Ουκρανία, μητέρες κλαίνε ψάχνοντας τα οστά των γιων τους. Σας εκλιπαρώ να σταματήσετε τον πόλεμο στην Ουκρανία ώστε να υποφέρουν όσο λιγότερες μητέρες γίνεται στον κόσμο».

Η ταινία της Τζασμίλα Ζμπάνιτς, επιλέχθηκε από τους ευρωβουλευτές και το κοινό, σταθμισμένες κατά 50% για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος. Η ψηφοφορία του κοινού έκλεισε στις 25 Μαΐου, ενώ οι ευρωβουλευτές μπορούσαν να ψηφίσουν έως τις 7 Ιουνίου. Οι άλλες δύο ταινίες που ήταν υποψήφιες για το φετινό Lux Audience Award ήταν το «Flee» του Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν και το «Μεγάλη Απόδραση» του Σεμπάστιαν Μάιζε.

quo vadis aida

Το «Κβο Βάντις, Αϊντα;» αποτελεί συμπαραγωγή μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αυστρίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Η Αΐντα εργάζεται ως μεταφράστρια του ΟΗΕ στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το καλοκαίρι του 1995. Όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη, η οικογένειά της είναι μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που αναζητούν καταφύγιο στο στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών. Η Αΐντα αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες. Γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Μπορεί όμως να κάνει κάτι για να το σταματήσει;

Δείτε εδώ ολόκληρη την τελετή απονομής του Lux Audience Award 2022:

Δείτε εδώ τη συνέντευξη της Τζασμίλα Ζμπάνιτς μετά τη βράβευσή της με το Lux Audience Award 2022:

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.