Buzz

Η Λίνα Ντάναμ ευχαριστεί το περιοδικό «Glamour» που δεν ρετουσάρισε την κυτταρίτιδα της

στα 10

Η Λίνα Ντάναμ χειροκροτεί την απόφαση του περιοδικού Glamour να αφήσει την πραγματική εικόνα της στο εξώφυλλό του και με την ευκαιρία γράφει μία γενναία ανοιχτή επιστολή στα Kορίτσια εκεί έξω: «Μη μισείτε το σώμα σας, μισήστε την κοινωνική κουλτούρα η οποία σας έχει μάθει να μισείτε το σώμα σας».

Η Λίνα Ντάναμ ευχαριστεί το περιοδικό «Glamour» που δεν ρετουσάρισε την κυτταρίτιδα της

Η Λίνα Ντάναμ, η δημιουργός και πρωταγωνίστρια του «Girls», έχει κατά καιρούς προκαλέσει την κοινή γνώμη με το πώς τοποθετείται απέναντι σε διαφυλικά θέματα, πολιτικά ζητήματα, αλλά, κυρίως, τη γυναικεία θέση και εικόνα. Η ίδια η ηρωίδα της στη σειρά είναι ένα κορίτσι που προβάλει το δικαίωμά της στην «κανονικότητα», με το μη-αποδεκτό ως κανονικό παρουσιαστικό της: ποιος είπε ότι θα βλέπουμε γυμνό μόνο όταν ένα γυναικείο κορμί είναι τέλειο; Ποιος βάφτισε ως «σέξι» μόνο τις ιδανικές αναλογίες; Γιατί τα Κορίτσια, εκεί έξω από τη μικρή οθόνη, να μην καθησυχάζονται κοιτώντας μία χοντρούλα, ασχημούλα ηρωίδα να ενηλικώνεται (ή να μην ξέρει τι της γίνεται) όπως όλος ο κόσμος; Ερωτευόμαστε, χωρίζουμε, κερδίζουμε και χάνουμε δουλειές, παλεύουμε με τον εαυτό μας και τις φιλίες μας όλες. Ολες. Ψηλές, κοντές, λεπτές, χοντρές, ξανθιές, μελαχρινές, λογίστριες, γραμματείς, πρωταγωνίστριες.

Είναι πολύ απλό να το λέμε στη θεωρία. Ομως η ποπ κουλτούρα μάς επηρεάζει και, όσο μεγαλώνουμε, μάς καθορίζει. Για αυτό και (ακόμα κι αν η Ντάναμ το κάνει λίγο πιο φορσέ από ότι θα θέλαμε - είτε με τη σειρά, είτε με τις προσωπικές της δηλώσεις) είναι πολύ σημαντικό να το βλέπουμε. Οπτικά. Αισθητικά. Επιδραστικά.

Θυμηθείτε κι αυτό: Η Λίνα Ντάναμ... ποζάρει στο Playboy!

Η φωτογράφηση του πρωταγωνιστικού καστ των «Girls» και η συνέντευξη που παραχώρησαν στο περιοδικό «Glamour» στάθηκε ένα ακόμα παράδειγμα για να ξεδιπλώσει η Ντάναμ την άποψή της για τη γυναικεία εικόνα. Εκεί. Στις σελίδες ενός γυναικείου περιοδικού.

Lena Dunham Glamour 607

Το εξώφυλλο τη θέλει να ποζάρει με σορτσάκι ανάμεσα στις λεπτές, καλίγραμμες συμπρωταγωνίστριές της. Με μπούτια με κυτταρίτιδα - κάτι που δε θα έβλεπες ποτέ σε γυναικείο περιοδικό. Ειδικά αυτό που απευθύνεται σε μικρότερης ηλικίας κορίτσια.

Οταν οι εκδότες δέχθηκαν να μη ρετουσάρουν το εξώφυλλο, η Ντάναμ έγραψε μία ανοιχτή επιστολή όπου τους ευχαριστούσε.

ΟΚ, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου, μού γινόταν καθημερινά σαφές, ξεκάθαρο, ότι ήμουν γαμημένα άσχημη. Κοιλιές, πεταχτά δόντια, χοντρά, χτυπημένα γόνατα. Δεν μπορούσα ποτέ να τους ευχαριστήσω και η προσπάθεια να πετύχω το αρεστό στοίχειωνε κάθε μου κίνηση. Πλασαριζόμουν ως η αθυρόστομη, γεμάτη αυτοπεποίθηση κοπέλα, ενώ, μυστικά, ήμουν τρομοκρατημένη και πληγωμένη από τα αναίσθητα σχόλια και την εχθρότητα των συνομηλίκων μου.

Θέλω να κάνω κάτι ξεκάθαρο: δεν μισούσα την εμφάνισή μου. Μισούσα την κουλτούρα που μου μάθαινε να την μισώ.

Διαβάστε ακόμα: Λίνα Ντάναμ Un-Photoshopped ή πόσο «φτηνή» είναι τελικά η δημοσιότητα

Lena Dunham naked 607 2

Οταν ξεκίνησα την καριέρα μου, κάποιοι χειροκρότησαν τον τρόπο που πλασαρίστηκα πάντα όμως μέσα από το φίλτρο «α, μα δεν είναι γενναία που το κάνει;», «δεν είναι τολμηρή που δείχνει ΑΥΤΟ το γυμνό σώμα στην τηλεόραση»;

Και μετά ήρθε η επέλαση των τρολς, που έκαναν τα σχόλια στην αυλή του σχολείου να μοιάζουν με αστείο: οι βίαιες απειλές, οι εμετικές προσβολές όλα με πονούσαν, ειδικά γιατί μπορεί αυτά τα σχόλια να τα διάβαζαν έφηβα κορίτσια.

Λοιπόν, σήμερα αυτό το σώμα βρίσκεται στο εξώφυλλο ενός περιοδικού που εκατομμύρια γυναίκες θα αγοράσουν. Και ποζάρει χωρίς φώτοσοπ - τα μπούτια μου σε κανονικό μέγεθος, εκτεθειμένα σε όλη τους την ατέλεια.

Lena Dunham naked 607 1

Είτε συμφωνείτε με την πολιτική μου φωνή είτε όχι. Είτε σας αρέσει η τηλεοπτική μου σειρά και μπορείτε να ταυτιστείτε, είτε όχι. Δεν έχει σημασία. Το σώμα μου δεν υπάρχει για να το κρίνετε. Κανένα σώμα, οποιουδήποτε μεγάθους, χρώματος ή φύλου δεν αξίζει κριτικής, αλλά αποδοχής. Αναγνώρισης ότι είναι όμορφο.

Οσοι το έχουν εύκολο να μισούν θα πρέπει να γίνουν εξυπνότεροι και πιο δημιουργικοί με τις προσβολές τους το 2017, γιατί κανένας από εμάς δε θα τρομάξει πια από ανώνυμα τρωκτικά του Ιντερνετ, ή στριμμένους μπλόγκερς, ή, ακόμα κι από φίλους ή συντρόφους.

Θέλω να ευχαριστήσω τις γυναίκες στο Χόλιγουντ (και στο Instagram!) που πλέον έχουν ανοίξει το δρόμο, εμπνέοντας και στηρίζοντας ως κανονική κάθε γυναικεία φιγούρα, ΚΑΘΕ μεγέθους. Και ευχαριστώ το περιοδικό Glamour που επέτρεψε στην κυτταρίτιδά μου να υπάρχει σε όλα τα περίπτερα του κοσμου.

Αγάπη για όλους.

Lena Dunham GIF

Διαβάστε περισσότερα: