Ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος «Λαΐς» επαναλειτουργεί με ασφάλεια, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα για το καλοκαίρι περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, μια επιλογή βραβευμένων ταινιών από τη εμπορική διανομή και ελληνικές μικρού μήκους ταινίες στο πλαίσιο της δημοφιλούς ενότητας «Τόπο στους Μικρομηκάδες!».
Διαβάστε ακόμη: Επιτέλους θερινό! Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες φέτος το καλοκαίρι!
Η έναρξη των προβολών στο θερινό Λαΐς θα γίνει με τη «Χώρα των Νομάδων» της Κλόι Ζάο, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα «Μάρτιν Ιντεν» του Πιέτρο Μαρτσέλο, ο «Πατέρας» του Φλόριαν Ζέλερ, το «Ασπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ, το «Ανάμεσά Μας» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, το «Minari» του Λι Αϊζακ Τσουνγκ, το «Promising Young Woman» της Εμεραλντ Φένελ, το «First Cow» της Κέλι Ράιχαρντ, η «Γεύση της Απιστίας» του Κρίστοφερ Μπόε και «Αμμωνίτης» του Φράνσις Λι.
Θα προβληθούν και τρεις ελληνικές ταινίες: το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και το «Canto Si Tú Cantas, Τραγουδώ Αν Τραγουδάς» του Νίκου Κορνήλιου.
Από επανεκδόσεις, η Ταινιοθήκη θα προβάλλει το «Παιχνίδι των Λυγμών» του Νιλ Τζόρνταν, το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» του Μπίλι Γουάιλντερ, το «Ροζ Πάνθηρα» του Μπλέικ Εντουαρντς, το «Μπλε Βελούδο» και το «Mullholand Dr.» του Ντέιβιντ Λιντς, τον «Μεγάλο Δικτάτορα» του Τσαρλς Τσάπλιν, το αφιέρωμα στις αποκατεστημένες πρώτες ταινίες του Γουόνγκ Καρ Γουάι και την τριλογία («Μπλε», «Λευκό», «Κόκκινο») του Κριστόφ Κισλόφσκι.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών, με τίτλο «Ελλάδα - Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις»
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό αφιέρωμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ταινιοθήκης, το οποίο σχεδιάζεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάστασης του 1821.
Η ελληνογαλλική φιλία που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, δημιούργησε μία συνεχή και γόνιμη επαφή στον πνευματικό κόσμο των δύο χωρών. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου και της στενής φιλίας μεταξύ του Ανρί Λανγκλουά και της Αγλαΐας Μητροπούλου ήταν και η δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ αποκορύφωμα αυτής της στενής σχέσης ήταν κι η πρόσφατη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο Ταινιοθηκών για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη.
Στο πρώτο μέρος της συνεργασίας, από τις 10-16 Ιουνίου, η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει στον θερινό της το online αφιέρωμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν. Το κυρίως αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και θα στηριχθεί σε τρεις άξονες: «Διάλογος μεταξύ Ταινιοθηκών: από τον Ανρί Λανγκλουά και τον Κλώντ Μπερί στον Κώστα Γαβρά», «Γαλλικές επιρροές στον ελληνικό κινηματογράφο» και «Η Ελλάδα στις γαλλικές παραγωγές».
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Ταινιοθήκης, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram.