Φεστιβάλ / Βραβεία

Κινηματογραφικό φεστιβάλ στη χώρα των ξωτικών!

στα 10

H όγδοη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ επιβεβαιώνει την ιδιαιτερότητα της χώρας που το φιλοξενεί με ταινίες ανήσυχων νέων δημιουργών, τιμώμενο πρόσωπο τον Μπέλα Ταρ και τρεις ελληνικές συμμετοχές που ταξιδεύουν ήδη προς το Βορρά!

Κινηματογραφικό φεστιβάλ στη χώρα των ξωτικών!
Το χαρακτηριστικό θαλασσοπούλι της Ισλανδίας («Puffin») που δίνει και το όνομα του στα βραβεία του Φεστιβάλ

Χρόνο με το χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ κερδίζει το έδαφος που του αξίζει στη διεθνή φεστιβαλική αρένα, επιμένοντας στον νεανικό και ανήσυχο χαρακτήρα με τον οποίο ξεκίνησε, κερδίζοντας άνετα τον τίτλο του μεγαλύτερου κινηματογραφικού γεγονότος της «εξωτικής» Ισλανδίας.

Η φετινή του, όγδοη διοργάνωση (από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου) δεν θα μπορούσε παρά να ανοίξει με το ισλανδικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς: το «Inni» του Βίνσεντ Μορισέτ που καταγράφει την συναυλία των Sigur Ros στο Alexandra Palace του Λονδίνου το 2008. Ειδικά για την προβολή του «Inni» το φεστιβάλ μεταφέρει την πρεμιέρα του στο συναυλιακό χώρο NASA στο κέντρο του Ρέικιαβικ προκειμένου επίσημοι καλεσμένοι και κοινό να βυθιστούν κυριολεκτικά στον παράξενο κόσμο του ισλανδικού συγκροτήματος.

Από τα αφιερώματα του φετινού φεστιβάλ, ξεχωρίζει αυτό στον Μπέλα Ταρ, ο οποίος θα τιμηθεί και με βραβείο για το σύνολο της καριέρας του και αυτό στην Λόνε Σέρφιγκ η οποία θα τιμηθεί με το βραβείο Creative Excellence Award.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν 12 ταινίες από όλον τον κόσμο, ενώ στις Ειδικές Προβολές συναντάμε τις «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, ανάμεσα σε ταινίες όπως το «We Need to Talk About Kevin» της Λιν Ράμσεϊ, την «Pina» του Βιμ Βέντερς, τα «Ανεμοδαρμένα Υψη» της Αντρεα Αρνολντ και το «Le Havre» του Ακι Καουρισμάκι και τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας «Faust» του Αλεξάντερ Σοκούροφ.

Η Ελλάδα, όμως, εκπροσωπείται στο φεστιβάλ και από δύο ντοκιμαντέρ, την «Πρώτη Υλη» του Χρήστου Καρακέπελη, που έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ) και το «Η Ζωή και ο Θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.