Industry

«Κατασκευάζοντας Μια Ταινία»: Σεμινάριο Κινηματογραφικής Σκηνοθεσίας και Μοντάζ

στα 10

Ο Δημήτρης Μπαβέλλας και ο Χρόνης Θεοχάρης παρουσιάζουν το σεμινάριο «Κατασκευάζοντας Μια Ταινία», με αντικείμενο τη Δράση της Σκηνοθεσίας και το Μοντάζ στον Κινηματογράφο, στο Exile Room, από την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου.

«Κατασκευάζοντας Μια Ταινία»: Σεμινάριο Κινηματογραφικής Σκηνοθεσίας και Μοντάζ

Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Δημήτρης Μπαβέλλας και ο σκηνοθέτης-μοντέρ Χρόνης Θεοχάρης οργανώνουν και παρουσιάζουν ένα σεμινάριο με αντικείμενο τη Δράση της Σκηνοθεσίας και του Μοντάζ στον Κινηματογράφο και τίτλο «Κατασκευάζοντας Μια Ταινία». Το σεμινάριο αποτελείται από 12 συναντήσεις των 4 ωρών (Δύο ώρες με τον Δημήτρη Μπαβέλλα / Δύο ώρες με τον Χρόνη Θεοχάρη συν κάποιες κοινές ώρες και με τους δύο Εισηγητές) και θα πραγματοποιείται στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι) κάθε Τετάρτη, 18:00-22:00, από τις 15 Ιανουαρίου. Τα μαθήματα είναι ανοιχτά σε όλους, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία πέρα από τη βασική γνώση λειτουργίας ενός υπολογιστή. Η πρώτη συνάντηση θα είναι δωρεάν.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Το σεμινάριο έχει ως σκοπό να συνδυάσει τη θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου, ξεκινώντας από τις βασικές αρχές και φτάνοντας μέχρι το γύρισμα και το μοντάζ. Οι σπουδαστές μετά από μια εισαγωγή στον κόσμο του σινεμά θα κληθούν να γράψουν, να γυρίσουν και να μοντάρουν ένα κινηματογραφικό σενάριο αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της δημιουργίας. Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί προβολή των ταινιών που θα προκύψουν σε κινηματογραφική αίθουσα.

Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, το πώς γίνεται μια ταινία, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, καθώς και ασκήσεις πάνω στο αντικείμενο.

Παράλληλα θα αναπτυχθούν και διδαχθούν μεθοδολογίες και πρακτικές του μοντάζ με εξάσκηση πάνω σε ένα επαγγελματικό πρόγραμμα μοντάζ.

ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Αρχικά, θα διδαχθούν οι βασικές αρχές του κινηματογράφου. Στη συνέχεια κάθε σπουδαστής, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης/σεναριογράφος/μοντέρ ή καλλιτεχνικός συντελεστής, θα έχει τη δυνατότητα να γυρίσει μια μικρή ταινία-άσκηση στα πλαίσια του σεμιναρίου έτσι ώστε να αποκτήσει όλη την εμπειρία της δημιουργίας μιας ταινίας από την αρχική ιδέα μέχρι την προβολή στην αίθουσα καιτην επαφή με το κοινό.

Ο κάθε σπουδαστής θα μπορέσει να βάλει τη δική του οπτική σε κάθε σκηνή, ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών μπροστά από την κάμερα, αισθητική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση, οργάνωση παραγωγής, μοντάζ κλπ). Παράλληλα, μέσα από τη θεωρία αλλά κυρίως την πρακτική του μοντάζ, θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει το έργο του. Οι μαθητές θα χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τα σενάρια πάνω στα οποία θα επιλεχθεί να δουλέψουν.

Μετά από μια πρώτη προσέγγιση, τα σενάρια θα κινηματογραφούνται από τους ίδιους τους σπουδαστές, έτσι ώστε να αποκτούν πρακτική τριβή με τα τεχνικά ζητήματα του γυρίσματος μιας ταινίας (ντεκουπάζ, γωνίες λήψεως κλπ), δρώντας ενεργά ως σκηνοθέτες. Επιλπέον, δουλεύοντας στη συγγραφή μιας ιστορίας θα ανιχνεύονται τα δραματουργικά δεδομένα μέσα σε ένα σενάριο, με σκοπό να αποτελέσει τη βάση για τις ταινίες που θα γυριστούν στα πλαίσια του σεμιναρίου.

Θεματικές ενότητες σεμιναρίου

  • Βασικές Αρχές Συγγραφής Σεναρίου
  • Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας
  • Οργάνωση κινηματογραφικής παραγωγής
  • Δημιουργία ντεκουπάζ / Shooting Script
  • Κάστινγκ: Πώς το οργανώνουμε και πώς φέρνουμε τη διαδικασία σε πέρας
  • Η εξέλιξη του σινεμά σε σχέση με τα νέα ψηφιακά μέσα
  • Διανομή και Προβολή: Τι συμβαίνει μετά το τελικό cut;
  • Μοντάζ, Λειτουργία και χρήση των προγραμμάτων.
  • Η τέχνη της κινητικής σύνθεσης μέσω της μονταζικής διαδικασίας.
  • Η επεξεργασία της Εικόνας
  • Η επεξεργασία του Ήχου
  • Effects, Τίτλοι, Υπότιτλοι, Export

κατασκευάζοντας-μία-ταινία

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ και δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο μέσω email, στη διεύθυνση theocharischronis@gmail.com.