Industry

Χρόνια πολλά Τζος Γουίντον!

στα 10

Ο Τζος Γουίντον σήμερα κλείνει τα 51 αλλά, ευτυχώς, δεν έχει χάσει μέρα από την παιδικότητά του. Για να τον γιορτάσουμε, βλέπουμε μαζί του την αγαπημένη του ταινία.

Χρόνια πολλά Τζος Γουίντον!

Ως κινηματογραφικό σκηνοθέτη τον «γνωρίσαμε» μόλις το 2012 - και τι γνωριμία εκρηκτική, με μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών και μια από τις απολαυστικότερες ταινίες της δεκαετίας, το «Avengers». Ακολούθησε το «Much Ado About Nothing» και, φέτος, το «Avengers: Age of Ultron». Προηγήθηκαν πολλά χρόνια κινηματογραφικών σεναρίων (από το «Toy Story») και τηλεοπτικών σειρών (από την «Buffy») κι ακόμα περισσότερα χρόνια παράλληλης εφηβείας - διαρκείας, μια και ο Τζος Γουίντον ήταν και θα είναι ο βασιλιάς των teen geeks. Κι ας κλείνει σήμερα τα 51 του χρόνια. Αντί δώρου, θα δούμε μαζί του τη δική του αγαπημένη ταινία, όπως την περιέγραψε στο Empire, απρόσμενα ενήλικη και μελαγχολική, ένα αριστούργημα στην καριέρα του Πολ Τόμας Αντερσον, το «Magnolia».

magnolia 607

Nα πώς περιγράφει ο Τζος Γουίντον την ταινία και, διαβάζοντας, ο λόγος της αγάπης του για την ταινία γίνεται παραπάνω από προφανής: «Το "Magnolia" απλώς κάνει κλικ. Εφτασε σ' ένα σημείο που είναι απλώς εκπληκτικό. Για μεγάλο μέρος της ταινίας έλεγα, "ω, αυτή θα είναι άλλη μια διατριβή αλά Αλεξάντερ Πέιν ή αλά Τοντ Σόλοντζ για το πόσο ηλίθιοι είναι οι άνθρωποι" και, όχι ότι αυτοί οι τύποι δεν είναι ενδιαφέροντες, αλλά δε συμπαθώ τις ταινίες που δε συμπαθούν τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι στην ταινία είναι τόσο ελαττωματικοί κι αμήχανοι και, το ν' ανακαλύπτεις στην πορεία ότι είναι έτσι επειδή ο Αντερσον τους αγαπά τόσο πολύ, βασικά σε πονάει. Αφηγείται ιστορίες όπως κανείς άλλος. Κι είναι απολύτως μια αφοπλιστικά καλή ερμηνεία του Τομ Κρουζ. Είναι μια ερμηνεία που μοιάζει να σχολιάζει την ίδια του την περσόνα.»

Δείτε λίγο «Magnolia» εδώ για τα χρόνια πολλά.

Διαβάστε το κείμενο Τζος Γουίντον: Ενας auteur της τηλεόρασης κάνει σινεμά! που έγραψε ο (ορκισμένος λάτρης) Θοδωρής Δημητρόπουλος στο Flix το 2012, εν αναμονή των «Avengers».