Buzz

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ παίζει σκάκι και δίνει την πιο αποκαλυπτική του συνέντευξη

στα 10

Το 1965, στα διαλείμματα των γυρισμάτων του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» ο ακριβοθώρητος Στάνλεϊ Κιούμπρικ έδωσε την πιο ουσιώδη, πιο αποκαλυπτική συνέντευξη της ζωής του. Ακούστε την εδώ...

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ παίζει σκάκι και δίνει την πιο αποκαλυπτική του συνέντευξη

Την άνοιξη του 1965, ο Τζέρεμι Μπέρνσταϊν (θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας) έγραψε ένα μικρό άθρο στη στήλη «Talk of the Town» του New Yorker για τον 37χρονο τότε σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπριν, ο οποίος απολάμβανε την αποθέωση της καλλιτεχνικής αναγνώρισής του, μετά τα «Lolita» και «Dr. Strangelove». Ο Μπέρνσταϊν αναφερόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», μία συνεργασία με τον συγγραφέα Αρθουρ Τσ. Κλαρκ.

Ηταν οι εποχές που ένα μικρό άρθρο εφημερίδας μπορούσε ακόμα να διαμορφώσει ρεύμα, να ξεσηκώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για πράγματα που αφορούσαν τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Κι αυτό ακριβώς συνέβη τότε: το κοινό ενδιαφέρθηκε τόσο, ώστε οι εκδότες του Μπέρνσταϊν του ανέθεσαν να γράψει ένα αναλυτικό πορτραίτο στον Κιούμπρικ, να του κάνει μία εκ βαθέων συνέντευξη.

Ο Κιούμπρικ, διαβόητα περιθωριακός, ελιτιστής και ακριβοθώρητος, δε θα είχε συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο. Ομως ο Μπέρνσταϊν τον κατάφερε - όχι με τις επιστημονικές του γνώσεις και το επίπεδό του, όπως θα φανταζόταν κανείς. Αλλά γιατί οι δύο άντρες μοιραζόντουσαν ένα κοινό πάθος: την αγάπη για το σκάκι.

Δείτε ακόμα: «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»: 46 χρόνια μετά, ένα νέο υπέροχο trailer

Jeremy Bernstein Stanley Kubrick 607

Οπότε ο Μπέρνσταϊν ταξίδεψε στην Οξφόρδη, εκεί όπου γυριζόταν «Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και ξεκίνησε να περνά χρόνο με τον Κιούμπρικ στα διαλείμματα των γυρισμάτων, παίζοντας σκάκι. Δεν κατάφερε να νικήσει ούτε ένα παιχνίδι τον ευφυή σκηνοθέτη. Κατάφερε όμως κάτι πολύ πιο σπουδαίο: τον έκανε να χαλαρώσει και να αποκαλύψει τις πιο βαθιές του σκέψεις σε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο 76 λεπτών - την πιο αναλυτική και ουσιαστική συνέντευξη που έδωσε ποτέ ο Κιούμπρικ σε όλη του την καριέρα. Γιατί έπαιρνε κακούς βαθμούς στο σχολείο, ποιο είναι το κλειδί στην καλλιτεχνική επιτυχία, ποιες οι σκέψεις του για το Τείχος του Βερολίνου, την πυρηνική βόμβα, τη γοητεία του διαστήματος. Πώς ήταν να συνεργάζεται με τον Κλαρκ και τον Ναμπόκοφ. Πώς βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας;

Μελετήστε: Οι αγαπημένες ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Jeremy Bernstein Stanley Kubrick 607 2

Η συνέντευξη ηχογραφήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1965 και ο Μπέρνσταϊν δημοσίευσε το πορτραίτο του στον σκηνοθέτη ένα χρόνο αργότερα (στις 12 Νοεμβρίου του 1966) στον New Yorker με τον έξυπνο τίτλο «How About a Little Game?» (επίσης συμπεριλαμβάνεται στο «Stanley Kubrick: Interviews», την εξαιρετική συλλογή που επίσης έχει δημοσιεύσει την συνέντευξη του Κιούμπρικ στο Playboy - όπου μιλά για τη θνησιμότητα, το φόβο του για τα αεροπλάνα, το νόημα της ζωής).

Δείτε ακόμα: «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»: Πίσω από τις κάμερες!

Jeremy Bernstein Stanley Kubrick 607 3

Ακούστε τα 76 λεπτά κινηματογραφικής, κι όχι μόνο, ιστορίας εδώ. Εμείς σας αφιερώνουμε μια φράση όπου ο Κιούμπρικ έδειξε ότι παρόλη την κυνική κριτική του εμπιστευόταν πάντα το ανθρώπινο πνεύμα: «Οσο πιο βαθύ το σκοτάδι, εμείς οφείλουμε να κουβαλάμε το προσωπικό μας φως...»

Διαβάστε ακόμα: