Buzz

Η Τζένιφερ Λόρενς είναι η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος

στα 10

Ή, τουλάχιστον, αυτήν θα υποδύεται στην επόμενη ταινία της, με σκηνοθέτη τον Ανταμ ΜακΚέι του «The Big Short», βασισμένη στην άνοδο και την πτώση της 32χρονης επιχειρηματία Ελίζαμπεθ Χολμς.

Η Τζένιφερ Λόρενς είναι η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος

Η Τζένιφερ Λόρενς κι ο Ανταμ ΜακΚέι μοιάζουν να συνδυάζουν τις δυο πρόσφατες ταινίες τους σε μία: αν προβάλλεις ταυτόχρονα το «Joy» και το «The Big Short», πιθανότατα θα έχεις την ιστορία μιας δυναμικής κοπέλας που μόνη της, χάρη στο όραμά της, κατέκτησε τη θέση ενός από τους νεότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους στην ιστορία, που από τη μια χρονιά στην άλλη, κυριολεκτικά, βρέθηκε στο μηδέν, όταν κατηγορήθηκε για οικονομικά και υγειονομικά εγκλήματα.

Διαβάστε ακόμη: H Τζένιφερ Λόρενς είναι η πιο καλοπληρωμένη ηθοποιός στον κόσμο!

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας Theranos το 2013, όταν ήταν μόλις 29 χρόνων, με στόχο να φέρει την επανάσταση στις αιματολογικές εξετάσεις. Το κατάφερε γρήγορα: το 2014 η εταιρεία εκτιμήθηκε στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια κι ένα χρόνο αργότερα, πέρσι, το 2015, το Forbes ανακήρυξε τη Χολμς ως τη νεότερη δισεκατομμυριούχο στην ιστορία, που έφτιαξε μόνη της την περιουσία της. Προτού περάσουν δέκα μήνες, η αξία της Theranos καταποντίστηκε, μέσα σε μια θύελλα καταγγελιών ότι οι συσκευές της εταιρείας είναι ανακριβείς. Η Theranos τέθηκε υπό έρευνα των Αρχών και, στη νέα λίστα του Forbes που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, η περιουσία της Χολμς εκτιμάται, κυριολεκτικά, στο μηδέν.

Διαβάστε ακόμη: Η Τζένιφερ Λόρενς δε θέλει με τίποτα να κάνει δίαιτα

ελίζαμπεθ χολμς 607 Ελίζαμπεθ Χολμς

Η ιστορία της Ελίζαμπεθ Χολμς είναι ούτως ή άλλως έτοιμη για σενάριο. Ο πατέρας της εργαζόταν σε αμερικανικούς κυβερνητικούς κοινωφελείς οργανισμούς, σαν τη USAID, η μητέρα της ως διοικητικός υπάλληλος στο Κογκρέσο, ήταν όμως η ιστορία του προ-προπάππου της, Κρίστιαν Χολμς, που ενέπνευσε την Ελίζαμπεθ, ενός άντρα που πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο αλλά, παράλληλα, ήταν χειρουργός, μηχανικός και εφευρέτης. Η Χολμς ξεκίνησε τις σπουδές της στη βιολογία και τη γενετική στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, όμως τις εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο της και ίδρυσε, στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια, την εταιρεία Real-Time Cures που μετονομάστηκε σε Theranos (συνδέοντας τις λέξεις «θεραπεία» και «διάγνωση»). Η επαναστατική συσκευή της εταιρείας ήταν η Edison, με την οποία οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια αιματολογική εξέταση με λίγες σταγόνες αίμα από το δάχτυλό του, αντί να χρησιμοποιεί σύριγγα και φιάλες. Η επιτυχία της εταιρείας ήταν τόσο ακαριαία όσο και η ισοπέδωσή της: τον Οκτώβριο 2015, με αφορμή ένα άρθρο στη Wall Street Journal, το FDA έκανε έλεγχο στη Theranos κι ανακοίνωσε ότι, από τα 200 τεστ που προσφέρουν οι συσκευές της εταιρείας, έγκυρο είναι μόνο ένα, για τον έρπητα. Από τότε μέχρι και σήμερα η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης από τις Αρχές και, φυσικά, η Ελίζαμπεθ Χολμς σε αδράνεια.

Διαβάστε ακόμη: Ντελίριο - Η Τζένιφερ Λόρενς ετοιμάζεται για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο

τζένιφερ λόρενς 607

Μια σύγχρονη ιστορία που περιλαμβάνει γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, μια τεράστια οικονομική επιτυχία, κατηγορίες για οικονομικά και υγειονομικά εγκλήματα κι έναν κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό, ασφαλώς αποτελεί γόνιμο υλικό για μια δυνατή ταινία. Τώρα που σ' αυτά προστίθενται και τα ονόματα της Τζένιφερ Λόρενς και του, φρέσκου μετά το θρίαμβο του «The Big Short», Ανταμ ΜακΚέι, οι οσκαρικοί ψηφοφόροι ετοιμάζουν ήδη τις λίστες τους. Παράξενο που, μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία, είναι πολύ αμφίβολο ότι η πραγματική ιστορία της Ελίζαμπεθ Χολμς θα έχει διαλευκανθεί.

Διαβάστε και δείτε ακόμη