Buzz

Ισραήλ-Ιράν: «Ενας Χωρισμός» μπορεί να τους φέρει πιο κοντα;

στα 10

Απρόσμενη επιτυχία σημειώνει η ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί στο Ισραήλ παρά το κυριολεκτικά πολεμικό κλίμα εναντίον του Ιράν.

Ισραήλ-Ιράν: «Ενας Χωρισμός» μπορεί να τους φέρει πιο κοντα;
Μια από τις αίθουσες του Τελ Αβίβ που παίζουν το Ενας Χωρισμός»

Ενω το Ισραήλ και το Ιράν μοιάζουν να βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, με τα ισραηλινά μέσα να προειδοποιούν σχεδόν καθημερινά για την πυρηνική απειλή του Ιράν, και η ηγεσία της χώρας να σκέφτεται την πιθανότητα ενός προειδοποιητικού χτυπήματος, αν το Ιραν δεν επιτρέψει στους διεθνείς ελεγκτές να επισκεφτούν τις στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του, οι σινεφίλ του Τελ Αβιβ κάνουν ουρές για να δουν μια Ιρανική ταινία.

Το «Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας πριν λίγες μέρες, νικώντας μάλιστα το Ισραηλινό «Footnote» του Γιόζεφ Σίνταρ, κάτι που η Ιρανική τηλεόραση χαρακτήρισε σαν νίκη απέναντι στο ίδιο το Ισραήλ, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ισραηλινούς θεατές να ανακαλύψουν μια εξαιρετική ταινία.

Το φιλμ του Φαρχαντί βγήκε στις Ισραηλινές αίθουσες στα μέσα Φεβρουάριου και μέχρι σήμερα έχει κόψει περισσότερα από τριάντα χιλιάδες εισιτήρια. Μετά την βράβευση του με το Οσκαρ μάλιστα, η προσέλευση των θεατών έγινε ακόμη πιο θεαματική δημιουργώντας ουρές ακόμη και τις καθημερινές.

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας κινηματογράφων Lev Cinemas που προβάλλουν την ταινία, υποστήριξε μάλιστα πως η απειλή του πολέμου μάλλον βοήθησε την ταινία αφού έκανε τους θεατές της χώρας του να ενδιαφερθούν περισσότερο για μια χώρα που μοιάζει άγνωστη και απροσπέλαστη στα μάτια τους.

Η βοήθεια του τύπου ήταν επίσης σημαντική, αφού οι περισσότερες κριτικές ήταν θριαμβευτικές. «Είναι μια ταινία με θαυμάσιες ερμηνείες, εξαιρετικό σενάριο και ιδιαίτερα συγκινητική» λέει στους Times of Israel ο Γιαΐρ Ραβέ, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κριτικούς της χώρας. «Βλέποντας την δεν σκέφτεσαι πυρηνικές βόμβες και δικτάτορες που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη. Βλέπεις ότι κι εκεί οι άνθρωποι οδηγούν αυτοκίνητα και πηγαίνουν στο σινεμά όπως κι εμείς.»

Δεν συμφωνούν όλοι με την παραπάνω άποψη όμως. Ο Μοσέ Αμιράβ καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ λέει στην εφημερίδα, ότι δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται τα πυρηνικά όση ώρα έβλεπε την ταινία. «Σκεφτόμουν πόσο παράξενο ήταν να βλέπω αυτή τη θαυμάσια ταινία και μετά όταν έφυγα από το σινεμά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν το πως θέλουν να μας εξοντώσουν»...