Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Β' Ανδρικός Ρόλος | Θάνος Τοκάκης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 02 APR 2020  /  Flix Team

Ο Λουκάς που στήριξε την «Ευτυχία», ο κινηματογραφικά ανερχόμενος Θάνος Τοκάκης, απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Για πρώτη φορά υποψήφιος στα Βραβεία Ιρις της ΕΑΚ, για το ρόλο του Λουκά, του γκέι άλτερ έγκο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στην «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή, ο Θάνος Τοκάκης έπαιξε, ωστόσο, στην ίδια σεζόν και στο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, αλλά και, ως ιερέας, στο «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα. Στην ολοκλήρωση μιας σεζόν... κινηματογραφικής ευτυχίας, ο Θάνος Τοκάκης, κλεισμένος στο σπίτι, μοιράζεται με το Flix.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ευτυχία ποστερ Στο character poster της «Ευτυχίας»

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα αυτή η υποψηφιότητά σου;

Είναι η πρώτη μου φορά. Και η πρώτη φορά μένει αλησμόνητη – ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι θα παρακολουθούνε όλοι τις βραβεύσεις με πιτζάμες κι ότι υπάρχει η πιθανότητα να πάρει κάποιος ένα βραβείο φορώντας παντόφλες.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιούς σου και γιατί;

Τον Βαγγέλη Μουρίκη. Δεν τίθεται θέμα φυσικά καλύτερου και χειρότερου, είναι αστείο και να το σκεφτόμαστε όταν πρόκειται για δύο τέτοιους ηθοποιούς, αλλά σε αυτά τα «διλήμματα» επιλέγω χωρίς δεύτερη σκέψη το χιούμορ, ειδικά όταν είναι άψογα εκτελεσμένο.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής, πού θα πήγαινε; Και γιατί;  

Στον Λουκά, τον χαρακτήρα που υποδύομαι. Ο Λουκάς είναι υπαρκτό πρόσωπο και γνωρίζουμε γι΄ αυτόν ελάχιστα. Μου έδωσε όμως την ευκαιρία να ερμηνεύσω ένα πρόσωπο ιστορικό. Δεν ήταν κάποιος διάσημος επιστήμονας ή στρατηγός ή οτιδήποτε άλλο από τους σημαντικούς που έμειναν στην ιστορία – όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Ε, λοιπόν αυτός ο «ασήμαντος» άνθρωπος ανασύρθηκε για λίγο από τη λήθη, τον πλάσαμε για τις δικές μας ανάγκες και μας έκανε εμάς να νιώσουμε λίγο σημαντικοί, απλώς και μόνο γιατί υπήρξε. Γιατί τελικά όλοι οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Η επιβράβευση ενός καλλιτέχνη για μια συγκεκριμένη στιγμή που θεωρήθηκε «καλύτερος» από κάποιον άλλον είναι μια κατάσταση που ικανοποιεί τις προσωπικές, σχεδόν ματαιόδοξες ορέξεις μας – και γιατί όχι. Σημαντικότερο όμως είναι το ίδιο το βραβείο, από ποιους και σε ποιους δίνεται. Έχουμε λοιπόν ένα μπούσουλα που μας δείχνει κατά κάποιο τρόπο την τάση και την αισθητική μιας κινηματογραφικής κοινότητας που με τη σειρά της είναι δείγμα της Ελληνικής πραγματικότητας. Αυτό είναι που το κάνει πιο σημαντικό, το γενικότερο πλαίσιο και με αυτό πρέπει να συνδιαλλαγούμε.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; (πατήστε το play)


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


θάνος τοκάκης ευτυχία 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.