Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Μουσική | Μίνως Μάτσας

στα 10

Υποψήφιος στην πολύφερνη «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή, ο Μίνως Μάτσας απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Μουσική | Μίνως Μάτσας

Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μίνωα Μάτσα, μία από τις 13 που συγκεντρώνει η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή. Ο Μάτσας, ωστόσο, δημιουργικός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, έχει υπογράψει πάνω από δέκα ελληνικές ταινίες, μόνο φέτος συνεργάστηκε και με τον Αλέξη Καρδαρά στη «Φαντασία». Από το σπίτι του, καθισμένος στο πιάνο του, ο Μίνως Μάτσας γράφει στο Flix.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ευτυχία 607 Από τα γυρίσματα της «Ευτυχίας»

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα αυτή η υποψηφιότητά σου;

Η υποψηφιότητα στα βραβεία σημαίνει πως εκτιμάται το έργο σου. Στην περίπτωση της «Ευτυχίας», που είναι κατά βάση μια μουσική ταινία (με πρωτότυπη μουσική, τραγούδια και διασκευές), είναι αλήθεια πως ένας μεγάλος όγκος μουσικής «κατέβηκε» σε σχεδόν 700.000 ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ιστορία για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Μια γυναίκα που ήρθε για να γράψει, να διεκδικήσει και κυρίως να ζήσει όπως το έλεγε η ψυχή της. Ενάντια στις συμβάσεις της εποχής της, πιο άντρας κι από πολλούς μάγκες, μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων κι έμεινε στο πάνθεον των λαικών ηρώων μας.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιούς σου και γιατί;

Τον Αλέξανδρο Βούλγαρη (The Boy) επειδή συνδυάζει σκηνοθεσία και μουσική.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής, πού θα πήγαινε; Και γιατί;  

Σε εκείνη που μου έδωσε αυτή τη μουσική.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Το πιo σημαντικό είναι πως μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνώ μέσω της μουσικής μου με τους άλλους ανθρώπους. Παρόλο που πρωταρχικός μου στόχος είναι να αφηγηθώ μουσικά την ιστορία της ταινίας και να είμαι αληθινός με τα εκφραστικά μου μέσα, είναι εντυπωσιακό το πόσο μπορεί ν’ αγγίξει ταυτόχρονα τους θεατές, αφού η δύναμη της μουσικής πάνω στην εικόνα είναι τεράστια! Με άλλα λόγια, θα είναι πολύ τιμητικό να παραλάβω το τρίτο κατά σειρά βραβείο για την κινηματογραφική μου μουσική (τα άλλα δυο ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη : «Eduart» και «Σκλάβοι στα Δεσμά τους»), αλλά το πιό σημαντικό είναι πως αυτή η δουλειά μου αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο και ξαναέφερε στο προσκήνιο την πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; (πατήστε το play)


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


μίνως μάτσας 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.