Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας | Μαρία Δρανδάκη

στα 10

Εχοντας υλοποιήσει το θαύμα που ήταν «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η Μαρία Δρανδάκη απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας | Μαρία Δρανδάκη

Η Μαρία Δρανδάκη είναι, αυτό που θα έλεγε κανείς, «παραγωγός των σκηνοθετών», οι περισσότερες συνεργασίες της έχουν αυτό το ξεκάθαρο χάρισμα: από τον Γιώργο Ζώη μέχρι, πρόσφατα, τον Νίκο Λαμπότ και τη «Δουλειά της». Αλλά είναι ως παραγωγός των ταινιών του Σύλλα Τζουμέρκα που βρίσκεται για τρίτη φορά υποψήφια για το Ιρις Καλύτερης Ταινίας, τώρα με το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», με συμπαραγωγούς τους Τίτους Κρέγενμπεργκ, Ελεν Χάβενιθ, Ούλε Βίρενχεντ και Αντονι Μούιρ και πριν, το 2011 με τη «Χώρα Προέλευσης» και το 2015 με την «Εκρηξη». Πριν διαβάσετε και δείτε όσα έστειλε στο Flix για την υποψηφιότητά της, μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα για την παραγωγή της ταινίας «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» και για το πώς διαχειρίστηκε τόσο το γύρισμα στην ελληνική περιφέρεια, όσο κι έναν διεθνή συνδυασμό συνεργατών.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

sargasso 607 φωτογραφία: Γιάννης Μαραγκουδάκης

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Το «Θαύμα» είναι μια ταινία για την προσωπική αξιοπρέπεια σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Είχε τεράστιες απαιτησεις παραγωγικά, ήταν μια πολύ σύνθετη συμπαραγωγή 4 χωρών με μεικτό συνεργείο και τη συμμετοχή πολλών εταίρων, που ο καθένας είχε διαφορετικoύς όρους. Και όλα αυτά έπρεπε να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετηθούν οι υψηλές καλλιτεχνικές ανάγκες της ταινίας. Είμαι περήφανη γιατί μαζί με τον Σύλλα και όλους τους συντελεστές βρήκαμε τον τρόπο να δουλέψουν όλα καλλιτεχνικά υπέρ της ταινίας.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιούς σου και γιατί;

Θα ψήφιζα την αγαπημένη μου συμπαραγωγό Ελεν Χάβενιθ (😉) για τη στήριξη, τη συνοδοιπόρευση και τη στοχοπροσήλωση τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά από το 2012 έως τώρα.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Θα πήγαινε συνολικά σε όλους τους άξιους συντελεστές, συμπαραγωγούς, χρηματοδότες και συνοδοιπόρους της ταινίας. Γιατί χωρίς αυτούς η ταινία δεν θα μπορούσε να γίνει με τόση ελευθερία, αξιοπρέπεια, κέφι, ταλέντο και αγάπη.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Είναι ωραίο να σε τιμούν οι συνάδελφοί σου.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; (πατήστε το play)


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020 στις 16.00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, και τα μέλη της Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης, με την συμβολαιογράφο κ. Ουρανία Μικρού να εποπτεύει τη διαδικασία.


sargasso 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.