Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Σκηνοθεσία | Αλέξανδρος Βούλγαρης

στα 10

Τώρα που τα δάκρυά μας έχουν στεγνώσει μετά τη «Winona», ο Αλέξανδρος Βούλγαρης απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Σκηνοθεσία | Αλέξανδρος Βούλγαρης

Σε πέντε κατηγορίες διαγωνίζεται η «Winona» για τα Βραβεία Ιρις, σε δύο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, αυτές της Σκηνοθεσίας και της Μουσικής (εδώ μαζί και η Δεσποινίς Τρίχρωμη). Είναι η δεύτερη υποψηφιότητά του στη σκηνοθεσία, μετά το 2017 για το «Νήμα» (έχει προταθεί ακόμη για Βραβείο Σκηνογραφίας το 2017 για το «Νήμα» και πέντε φορές για καλύτερη μουσική). Πριν διαβάσετε όσα μας είπε για τη φετινή συμμετοχή του, ταξιδέψτε για λίγο μέσα στο σπίτι σας με την «Αντιλόπη», το άλμπουμ που κυκλοφόρησε ελεύθερα για τις μέρες της καραντίνας και ανακαλύψτε ποια ταινία πρότεινε ο Αλέξανδρος Βούλγαρης στο Flix για τα βράδια της απομόνωσης.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

winona 607

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Η «Winona» είναι μια μικρή ταινία που κινείται σε πολύ λεπτούς τόνους. Οι συνεργάτες μου εξ αρχής την αγκάλιασαν και της φέρθηκαν πολύ ζεστά. Ο φωτογράφος, ο Σίμος, που εδώ και μια εικοσαετία κάνουμε τα πάντα μαζί. Η Ανθή, η Σοφία, η Δάφνη και η Ηρώ που δεν αφήσαν τίποτα κρυφό, παρέα με την Κλειώ και τον Βαγγέλη. Η Τρίχρωμη που έφτιαξε την ατμόσφαιρα με το Κάστρο. Ο Πάστρας με τα κοψίματα, η Μυρτώ με τα ρούχα και τα αντικείμενα, ο Κτίρια ο Εξαρχος και ο Γιώτης λεπτά με τους ήχους, η Ιωάννα Λυγίζου με το μακιγιάζ, ο Μπαλιώτης, ο Ροζέας, ο Δούρος, η Λώλα, ο Χαραντζόγλου, ο Μπόλντα, ο Λαμπρίδης, ο Φαρμάκης, ο Κορωνίδης και η Φρόσω. Η ταινία τέλειωσε και βγήκε προς τα έξω σαν ένα προσωπικό βίντεο απο εμάς προς τον χρόνο. Χαίρομαι πολύ που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται ζεστά και απο τους υπόλοιπους που τη βλέπουν.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Και ο Αγγελος και ο Σύλλας έχουν αποδείξει εδώ και μια εικοσαετία ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τη δουλειά και ότι παλεύουν ενάντια στις δύσκολες πάντα συνθήκες για να πλουτίσει σε ιδέες η ντόπια κινηματογραφία. Φέτος αμφότεροι παρουσίασαν δύο πολύ ώριμες ταινίες που τις ξεχωρίζω την κάθε μια για τους δικούς της στόχους. Οπότε όποιος και να κερδίσει εγώ θα 'μαι χαρούμενος.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Στην παραγωγό μου, την Ελένη Μπερντέ, η οποία πήρε μεγάλα ρίσκα πολύ άμεσα για να κάνω εγώ την ταινία που ήθελα, όταν την ήθελα και όπως την ήθελα.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Οσο σημαντικά είναι όλα τα βραβεία. Πολύ και καθόλου. Μπορούμε και χωρίς αυτά, δεν κάνουμε ταινίες για τα βραβεία, την ίδια στιγμή βοηθάνε τη δουλειά μας και επιβεβαιώνουν κάποια ένστικτά μας. Το συγκεκριμένο βραβείο επειδή προέρχεται απο τους εγχώριους συναδέλφους έχει πάντα μια ιδιαίτερη αξία για μένα.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα;

Θα πάω σινεμά, θα κάνω μια συναυλία, θα πάρω αγκαλιές τους φίλους μου.


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


winona


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.