Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Από το Sundance μέχρι το νησί της Αποκάλυψης κι ακόμη παραπέρα

στα 10

Για τέταρτη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου συνεργάζεται με το Sundance Channel αναζητώντας τους δημιουργούς του μέλλοντος.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Από το Sundance μέχρι το νησί της Αποκάλυψης κι ακόμη παραπέρα
Σκηνή από το «Creatures» της Τέσα Μουλτ, μια από τις μικρού μήκους ταινίες του Sundance Shorts 2016

«Για μένα, η εμπειρία του Φεστιβάλ της Πάτμου με οδηγεί πίσω στις απαρχές του Φεστιβάλ του Sundance», δηλώνει ενθουσιασμένος ο Ρόμπερτ Ντικ, υπεύθυνος ανάπτυξης του Sundance Institute που εκμηδενίζει την απόσταση από τη Γιούτα στο νησί της Αποκάλυψης σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

«Μπορεί τώρα πια το Φεστιβάλ του Sundance να είναι πολύ μεγάλο, αλλά ξεκίνησε κάπως έτσι πριν 33 χρόνια, σε μια ξεχωριστή τοποθεσία, όπως είναι αυτή της Πάτμου που συγκεντρώνει την κινηματογραφική κοινότητα έξω από την πόλη. Τα Φεστιβάλ που διεξάγονται σε μεγάλες πόλεις είναι ένα πράγμα πολύ διαφορετικό, φτάνουν πιο δύσκολα στους ανθρώπους του σινεμά. Είμαι στο Sundance Institute εδώ και δεκαπέντε χρόνια, το βλέπω να μεγαλώνει συνεχώς και αυτό που με ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής γλώσσας και κουλτούρας, διαφορετικής οπτικής για τη ζωή και το σινεμά».

Διαβάστε ακόμη: Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Τα ντοκιμαντέρ λένε πάντα την αλήθεια!

The Fits 607 Σκηνή από το «The Fits» της Ανα Ρόουζ Χόλμερ που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του Sundance Institute

Η συνεργασία του Φεστιβάλ της Πάτμου με το Sundance Channel - το οποίο προβάλλεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από τον OTE TV - περιλαμβάνει ένα τμήμα βραβευμένων από ταινιών μικρού μήκους (Sundance Channel Shorts), προβολές ταινιών που έχουν στηριχθεί από τις δραστηριότητες του Sundance Institute και την ανοιχτή δίοδο ανάμεσα στο Φεστιβάλ του Sundance και την ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα που γίνεται πραγματικότητα εδώ στην Πάτμο.

«Το δικό μου ενδιαφέρον εδώ στο Φεστιβάλ της Πάτμου είναι να προτείνω νέους δημιουργούς στον προγραμματισμό του, αλλά και να πάρω μαζί μου πράγματα, ιδέες και πρότζεκτς τα οποία μπορώ να αξιοποιήσω στις διάφορες δράσεις του Sundance Institute στην Ευρώπη. Μπορεί το ελληνικό σινεμά να μην φτάνει συχνά στη Γιούτα, αλλά η περίπτωση των Ελλήνων κινηματογραφιστών είναι τρομερά ενδιαφέρουσα, ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν οι ελληνικές ταινίες στον κόσμο και οι άνθρωποι του σινεμά και η επαφή τους με άλλες κουλτούρες. Εχω πάντα τα μάτια μου ανοιχτά για το τι συμβαίνει στον κόσμο.»

Διαβάστε ακόμη: Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Φέρνοντας το σινεμά στο νησί!

Nymphet Σκηνή από το «Nymphet» της Λάουρα Ερμανίδη, μια από τις μικρού μήκους ταινίες του Sundance Shorts 2016

Η φετινή επιλογή του Sundance Channel Shorts αποτελείται από το «Gagarine» της Φάνι Λιατάρντ από τη Γαλλία, από το «Creatures» της Τέσα Μουλτ από την Πολωνία, από το «Nymphet» της Λάουρα Ερμανίδης από το Βέλγιο και από το «As to Die When Our Eyes Meet» του Κάρλος Κρέσπο από την Ισπανία. O διαγωνισμός Sundance Channel Shorts τρέχει σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και σε συνεργασία με το Sundance Institute επιλέχθηκε ένας νικητής από την κάθε χώρα, φτιάχνοντας το πρόγραμμα που ταξίδεψε στο Sundance London Film Festival του 2016 και προβάλλεται στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτμου, ταξιδεύοντας στον κόσμο.

Gagarine 607 Σκηνή από το «Gagarine» της Φανί Λιατάρντ, μια από τις μικρού μήκους ταινίες του Sundance Shorts 2016

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτμου διεξάγεται φέτος από τις 21 έως και τις 27 Ιουλίου με την ευγενική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ενώ σε κάθε μια από τις εκδηλώσεις - events του, το ρυθμό δίνει η μπίρα Fischer, αχώριστος σύντροφος της διοργάνωση. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του στο επίσημο site του Φεστιβάλ στο ιντερνετ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

IFFP 2016

Διαβάστε αναλυτικά: Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Αυτή η εποχή του χρόνου που πάμε σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης