Φεστιβάλ / Βραβεία

Hellas Filmbox Berlin 2017: Δεύτερη χρονιά για το ελληνικό φεστιβάλ του Βερολίνου

στα 10

Για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνεται το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin στον κινηματογράφο Babylon του Βερολίνου από τις 18 μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2017 με 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές συμπαραγωγές.

Flix Team
Hellas Filmbox Berlin 2017: Δεύτερη χρονιά για το ελληνικό φεστιβάλ του Βερολίνου

Στη δεύτερη του έκδοση που διεξάγεται από τις 18 μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2017 στο Βερολίνο, το Hellas Filmbox Berlin συνεχίζει την προβολή ελληνικών ταινιών στο Βερολίνο, εμπλουτίζοντας συνεχώς το πρόγραμμά του με αφιερώματα και θεματικές γύρω από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα παραβρεθεί και θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος θα προλογίσει και την προβολή του «Αμήν», παρουσία του Γερμανού ηθοποιόυ Ούρλιχ Τουκούρ που πρωταγωνιστεί στην ταινία. Ταινία λήξης θα είναι ο «Ενας Αλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, παρουσία του ίδιου στο Φεστιβάλ.

Πλατεία Αμερικής 607 Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη

To Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μυθοπλασίας περιλαμβάνει έξι ταινίες που, όπως αναφέρεται και στο επίσημο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ, «ανιχνεύουν, η καθεμιά από την δική της, μοναδική ματιά το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας». Αυτές είναι ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα, o «Καύσωνας» της Τζόις Νασαγουάτι, η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και το «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου.

Those who feel the fire burn 607 Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει του Μόρχαν Κνίμπε

Tο τμήμα του Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το «Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει» του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, που αφηγείται την προσπάθεια προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη, το «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου, το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» της Ανζελίκ Κουρούνη, την «Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών 2016 και το «Τα Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστασοπούλου.

γενέθλια 607 Γενέθλια του Δημήτρη Κατσιμίρη

Τo πρόγραμμα των ταινιών Μικρού Μήκους, για φέτος χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: 1. Cinema : A never ending love story 2. Not only for Kids 3. Utopia / Dystopia 4. Show me some reality, με 22 ταινίες, 19 μυθοπλασίας και 3 ντοκιμαντέρ.

Limbo 607 Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Τo τμήμα New Vision, η επιλογή απαρτίζεται από φιλμ που ταξίδεψαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (η μόνη ελληνική ταινία υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία φέτος), το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Το Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, το «Drive Through» του Στέφανου Παυλάκη, το animation «Aurelia» των Κρέοντας Κρυωνά και Χρήστου Μπουραντά και η «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα.

Half Life 607 Half Life του Νικόλα Πουρλιάρου

To Hellas Filmbox Berlin συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά φέτος με Outview Film Festival. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017. Οι ταινίες του προγράμματος είναι τo μικρού μήκους «Half Life» του Νικόλα Πουρλιάρου και το μεγάλου μήκους «Smac» του Ηλία Δημητρίου με την βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Μετά την προβολή των ταινιών, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και την Διευθύντρια του Οutview, Μαρία Κατσικαδάκου, η οποία επέλεξε τα φιλμ του προγράμματος.

Πατέρας σε Καιρό Πολέμου 607 Πορτρέτο του Πατέρα σε καιρό Πολέμου του Τίμωνα Κουλμάση

Eνα ειδικό αφιέρωμα με τέσσερις ταινίες και τίτλο Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας** φωτίζει τα κομμάτια της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας. Το αποτελούν οι εξής ταινίες: το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, το «Φως Πυκνώνει» της Λυδίας Κώνστα, που ακολουθεί την πορεία εννέα καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το «Trezoros: The lost Jews of Kastoria», ένα ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Καστοριάς και το «Πορτραίτο του Πατέρα σε καιρό Πολέμου» του Τίμωνα Κουλμάση.

Red Hulk 607 Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου

Γυναίκες Δημιουργοί στον Κινηματογράφο – Νέο Κύμα. Eνα αφιέρωμα με επτά ταινίες, που τιμά τις γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου στους τομείς της σκηνοθεσίας, παραγωγής, σεναρίου, διεύθυνσης φωτογραφίας, πραγματοποιεί το Hellas Filmbox Berlin 2017. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι «Λουόμενοι» της Εύας Στεφανή, το «Στο Λύκο» της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Αράν Χιουζ, η «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, το βραβευμένο στη Δράμα μικρού μήκους «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, το «Yellow Fieber» της Κωσταντίνας Κοτζαμάνη και το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά.

Thessaloniki - Outside the Box. Μια νέα συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεσπίζεται από φέτος στο πρόγραμμα του Hellas Filmbox Berlin. Oι φοιτητές του τμήματος κλήθηκαν, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κινηματογραφικά Μέσα, video, smartphone, μη επανδρωμένα ιπτάμενα ρομπότ ή κάμερα, να γυρίσουν ένα κλιπ μέγιστης διάρκειας 90 δευτερολέπτων, με ελεύθερη θεματική. Μετά από διαγωνισμός, ο σκηνοθέτης του καλύτερου κλιπ θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει από κοντά το φεστιβάλ και το κλιπ του θα προβληθεί στην Τελετή Έναρξης.

Η Σκόνη του Χρόνου

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Gesichter und Räume» («Πρόσωπα και Δωμάτια») της Νέλλυς Τραγκούστη στο box.freiraum. Η φωτογράφος συνόδευσε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα γυρίσματα της τελευταίς του ταινίας «Η Σκόνη του Χρόνου» που γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες της είναι ένα βερολινέζικο μωσαϊκό με τον δημιουργό, τον Μπρούνο Γκαντζ και τον Γουίλεμ Νταφό κατά την διάρκεια της δουλειάς τους.

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ καθώς και New Vision θα είναι το Roadshow, η προβολή τους, δηλαδή σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις κατά την διάρκεια του 2017 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές. Το πρώτο Roadshow πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μέσα στο 2016, στην Δρέσδη, τη Βρέμη, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, την Κολωνία, το Μόναχο, την Στουτγκάρδη, αλλά και το Βερολίνο.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Hellas Filmbox στην επίσημη σελίδα του στο ιντερνετ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook

Hellas Filmbox Berlin 2017