Buzz

H Disney κόβει το τσιγάρο ακόμη και στον ίδιο τον Γουόλτ Ντίσνεϊ

στα 10

Η αντικαπνιστική πολιτική της Disney είναι σαφής ήδη από το 2007 και δεν δέχεται την παραμικρή εξαίρεση, ακόμη κι όταν αυτή αφορά τον ιδρυτή της, Γουολτ Ντίσνεϊ, έναν από τους πιο μανιώδεις καπνιστές της ιστορίας, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο οσκαρικό «Saving Mr. Banks».

H Disney κόβει το τσιγάρο ακόμη και στον ίδιο τον Γουόλτ Ντίσνεϊ

O Γουολτ Ντίσνεϊ όχι μόνο ήταν μανιώδης καπνιστής (στην αρχή κάπνιζε πίπα και στη συνέχεια το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο), αλλά πέθανε και από καρκίνο των πνευμόνων και σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι περισσότεροι από τους ήρωες της ιστορίας της εταιρείας εμφανίστηκαν με τσιγάρο στο χέρι - από τον Μίκι Μάους μέχρι τον Πινόκιο και από την Κρουέλα Ντε Βιλ μέχρι το μωρό στο «Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;».

Τα χρόνια πέρασαν, η αντικαπνιστική υστερία ήρθε να αφαιρέσει τα τσιγάρα από μεγάλες προσωπικότητες στην κινηματογραφική ή θεατρική απεικόνισή τους (χαρακτηριστική η περίπτωση ενός θεατρικού που ήθελε τον Γουίνστον Τσόρτσιλ να μην... καπνίζει), αλλά και από ήρωες κινουμένων σχεδίων σε φιλμ που ξαναμονταρίστηκαν για να «καθαρίσουν» από τη νικοτίνη και η Disney αποφάσισε, εν έτει 2007, πως από εκεί και στο εξής το κάπνισμα δεν θα έχει την παραμικρή θέση στις ιστορίες της.

Και φτάνουμε αισίως στο 2013, όταν η Disney αποφάσισε πως ο Γουολτ Ντίσνεϊ, έτσι όπως αυτός ενσαρκώνεται από τον Τομ Χανκς στο «Saving Mr. Banks» που οδεύει ολοταχώς προς τα φετινά Οσκαρ, δεν θα καπνίζει, ανατρέποντας την ιστορία και ένα από τα σήματα κατατεθέν του ιδρυτή της.

2 Ο Γουολτ Ντίσνεϊ καπνίζει (για του λόγου το αληθές)

Οσοι έχουν δει την ταινία αναφέρουν πως υπάρχει μόνο μια σκηνή σε όλη τη διάρκειά της, όπου ο Ντίσνεϊ φαίνεται να σβήνει ένα τσιγάρο (που ωστόσο δεν φαίνεται στην οθόνη), αφού ο σκηνοθέτης της Τζον Λι Χάνκοκ δήλωσε πως το μοναδικό αίτημα της εταιρείας σε σχέση με την απεικόνιση του ιδρυτή της ήταν να μην φαίνεται ότι καπνίζει.

Αυτό, ωστόσο, δεν θα εμποδίσει το «Saving Mr. Banks» να φτάσει στα Οσκαρ με πολλές πιθανότητες για νίκη, αφού οι πρώτες κριτικές μιλούν για μια ταινία που δικαιώνει τον ίδιο τον Ντίσνεϊ και το οραμά του, αφού διαδραματίζεται την εποχή που γυριζόταν η «Μέρι Πόπινς», τη συγγραφέα της οποίας υποδύεται η Εμα Τόμσον.

Αραγε, ο ίδιος ο Γουολτ τι θα έλεγε για όλο αυτό;

Διαβάστε ακόμη: