Buzz

Οταν ο Μίκι Μαους ήταν...κουνέλι!

στα 10

Σε ένα αρχείο ιστορικών ταινιών βρέθηκε η μοναδική κόπια ενός πρωτόλειου φιλμ κινουμένων σχεδίων που χρονολογείται από το 1927 και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μίκι Μάους πριν γίνει το ποντίκι που σήμερα ξέρουμε όλοι.

Οταν ο Μίκι Μαους ήταν...κουνέλι!

Δεν είναι τυχαίο πως το πεντάλεπτο μικρού μήκους «Hungry Hobos» που γυρίστηκε το 1928 και χάθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε σε ένα κινηματογραφικό αρχείο που ειδικεύεται σε ιστορικές ταινίες.

Χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσει κανείς περισσότερα, η ανακάλυψη του είναι σαφώς «ιστορική», αφού όχι μόνο αποτελεί μια από τις πρώτες δουλειές του Γουόλτ Ντίσνεϊ, αλλά έχει για ήρωα του το τυχερό κουνέλι με το όνομα Οσβαλντ που δεν είναι άλλος από τον όχι και τόσο μακρινό πρόγονο του Μικι Μάους.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ «γέννησε» τον Οσβαλντ, σε συνεργασία με τον Ουμπ Ιβερκς, το 1927 και το «Hungry Hobos» ήταν ένα από τα 26 μικρού μήκους φιλμ που αφηγούνταν τις περιπέτειες του. Στο συγκεκριμένο, ο Οσβαλντ και ο φίλος του Peg Leg Pete βρίσκονται σε ένα τρένο και για να ικανοποιήσουν την πείνα τους κλέβουν από μια κότα το αυγό της και το τηγανίζουν στις ρόδες της αμαξοστοιχείας.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Huntley Film Archives, στις αποθήκες του οποίου βρέθηκε το φιλμ, ο Οσβαλντ δεν είναι παρά ένα πρώτο σχέδιο για τον ήρωα που αργότερα, όταν ο Γουολτ Ντίσνεϊ θα άνοιγε την Disney, θα άλλαζε ζωικό είδος (από κουνέλι σε ποντίκι) και όνομα (από Οσβαλντ σε Μίκι) για να γίνει το σήμα κατατεθέν της Disney και το πιο εμβληματικό σύμβολο του animation μέσα στους αιώνες.

Αυτό βέβαια δεν έγινε ερήμην του ανταγωνισμού, αφού ο Γουολτ Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να αποχωριστεί το αγαπημένο του κουνέλι, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του, επειδή η τότε διανομέας εταιρεία των φιλμ της Disney Brothers (πριν αυτή γίνει σκέτο Disney) θέλησε να πάρει η ίδια τα δικαιώματα του Οσβαλντ, κερδίζοντας τελικά την αποκλειστική τους κατοχή και δίνοντας το σχεδιασμό του κουνελιού στον Γουόλτερ Λανγκ, δημιουργό του «Γούντι του Τρυποκάρυδου». Τα δικαιώματα του Οσβαλντ, ωστόσο, θα επέστρεφαν το 2006 στη Disney μετά από ογδόντα ολόκληρα χρόνια.

Το φιλμ που ανήκει στην εποχή που σχεδιάζε τον Οσβαλντ ο Γουολτ Ντίσνεϊ θα δημοπρατηθεί στο Λος Αντζελες στις 14 Δεκεμβρίου και αναμένεται να φτάσει το ποσό των 40.000 δολαρίων.

Δείτε ένα σπάνιο καρέ από το φιλμ στο gallery