Φεστιβάλ / Βραβεία

Gotham Awards: νικητές, χαμένοι, συμπεράσματα!

στα 10

«Οι Πρωτάρηδες» ενισχύουν τις πιθανότητές τους συμμετοχής στην οσκαρική κούρσα, ο Τέρενς Μάλικ και «Το Δέντρο της Ζωής» συνεχίζουν το γύρο του θριάμβου, ενώ ο Αλεξάντερ Πέιν δέχεται ένα πρώτο πλήγμα: μήπως οι «Απόγονοι» δεν θα είναι το αγαπημένο ανεξάρτητο παιδί της Ακαδημίας φέτος;

Gotham Awards: νικητές, χαμένοι, συμπεράσματα!
Young Adult(s): Πάτον Οσβαλτ, Σαρλίζ Θερόν, Τζέισον Ράιτμαν

Με την επιτροπή να μην μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους «Πρωτάρηδες» και «Το Δέντρο της Ζωής» και να δίνει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας εξ ημισείας, ολοκληρώθηκε η απονομή των 21ων Βραβείων Γκόθαμ για τον Ανεξάρτητο Κινηματογράφο (Gotham Independent Film Awards).

Η απόφαση να μοιράσουν το βραβείο ήταν η μόνη συμβιβαστική λύση, εξήγησε σε μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση η Νάταλι Πόρτμαν που ήταν μέλος της επιτροπής, καθώς αδυνατούσαν να επιλέξουν μία από τις δύο ταινίες, χωρίς να νιώθουν έντονα ότι αδικούν την άλλη. Αυτό που είναι σίγουρο: «Οι Πρωτάρηδες» αποκτούν ξανά οσκαρικό ενδιαφέρον, ενώ αυτό του «Δέντρου της Ζωής» ενισχύεται. Καθόλου ευχαριστημένος δεν πρέπει να είναι ο Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος βλέπει τους «Απόγονους» να μην κάνουν ξεκάθαρη δήλωση από την αρχή της κούρσας. Και μην σας φαίνονται τα δύο γεγονότα ασύνδετα: πέρσι, η ταινία που κέρδισε το βραβείο Γκόθαμ ήταν το «Μέσα στην Καρδιά του Χειμώνα» («Winter's Bone») και πρόπερσι το «The Hurt Locker».

Το καστ των «Πρωτάρηδων» κέρδισε και το συνολικό βραβείο ερμηνείας (Ensemble Cast) στέλνοντας τον Μάικ Μιλς για ύπνο χαρούμενο: το Kodak Theater μοιάζει να τον περιμένει.

Το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού κέρδισε η Φελίσιτι Τζόουνς (η οποία είχε κερδίσει και το βραβείο της επιτροπής στο Σάντανς) για το φεστιβαλικό διαμαντάκι «Like Crazy», απογοητεύοντας για άλλη μία φορά τον Αλεξάντερ Πέιν και την, καταπληκτική ομολογουμένως, νεαρή πρωταγωνίστριά του Σαλέιν Γούντλεϊ. Το αντίστοιχο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη πήγε στον Ντι Ρις του «Pariah».

Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ το βραβείο κέρδισε το «Better This World» των Κέλι Ντουέιν και Κέιτι Γκάλογουεϊ - μία ταινία που η Ακαδημία την τελευταία στιγμή άφησε εκτός λίστας για τις οσκαρικές υποψηφιότητες.

Ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς: το tribute που έγινε στον Γκάρι Ολντμαν ( ο οποίος βολιδοσκοπεί φέτος το Οσκαρ Α' Ανδρικού για το «Tinker Tailor Soldier Spy») από τον συνάδελφό του Αλεκ Μπόλντγουϊν, συνοδευόμενο από ένα μοντάζ των καλύτερων δουλειών του. Στο τέλος του βίντεο η αίθουσα σηκώθηκε στο πόδι για ένα standing-ovation χειροκρότημα στον σπουδαίο πράγματι ηθοποιό.

Δύο ακόμα τιμητικά βραβεία δόθηκαν: στη Σαρλίζ Θερόν (επίσης φιλόδοξη υποψήφια στην κατηγορία Α' Γυναικείου για το «Young Adult») και στον Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, ο οποίος με τις μέτριες κριτικές και τη χλιαρή μέχρι στιγμή αποδοχή του «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος» δεν αποβλέπει σε θαύματα.

Την βραδιά παρουσίασαν οι ιδιαίτερα αγαπημένοι μας Εντι Φάλκο και Ολιβερ Πλατ, με τον τελευταίο να καλωσορίζει τον κόσμο αναφωνώντας «Πώς καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στα Βραβεία Γκόθαμ: όλοι από κάτω είναι μεθυσμένοι, τσαντισμένοι και χωρίς χρηματοδότηση!»

Αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερης Ταινίας: «Οι Πρωτάρηδες» και «Το Δέντρο της Ζωής»

Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Better This World»

Καλύτερου Καστ: «Πρωτάρηδες» (Κρίστοφερ Πλάμερ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Μελανί Λοράν, Γκόραν Βίσνιτς)

Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ντι Ρις για το «Pariah»

Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού: Φελίσιτι Τζόουνς για το «Like Crazy»

Καλύτερη Ταινία που Δεν Παίζεται σε Γειτονικό σας Κινηματογράφο: «Scenes of a Crime»

Βραβείο Κοινού: «Girlfriend»

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα οσκαρικά προγνωστικά:

Αυτό το Οσκαρ ποιος θα το πάρει;